Ziua Internaţională a Copilului în mediul online. Cum a fost marcată sărbătoarea la Rezina

        Dacă în anii precedenţi Ziua Internaţională a Copilului era marcată la Rezina cu mult fast, de această dată, din cauza pandemiei, de 1 iunie au fost organizate doar câteva evenimente, doar pe online. În unele familii, distracţiile au durat toată ziua, iar buna lor dispoziţie parcă a alungat norii gri de pe cer.    Nici în perioadă de pandemie, autorităţile nu uită de copii...

Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor ar putea fi reexaminate

        Autoritățile ar putea reexamina deciziile luate cu privire la relaxarea restricțiilor. Aceasta în condițiile în care populația nu respectă îndeajuns noile reguli. Constatarea a fost făcută de șeful ANSP, Nicolae Furtună, la emisiunea „Punctul pe Azi”, la TVR Moldova.          „Noi săptămâna aceasta o să discutăm și am putea reveni la impunerea restricțiilor. O...

Reguli de siguranță pentru elevi în vacanță

            Părinții sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită copiilor pe durata vacanței de vară și să le idetifice ocupații utile.             Elevii sunt îndemnați să respecte regulile de circulație, să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate, unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport, curți,...Școala Deschisă a Fotbalului Distractiv, anul acesta la Cinișeuți

   Evoluția sportului în raionul Rezina se datorează implicării administrației publice locale și președintelui Asociației raionale de Fotbal Rezina, actualul președinte de raion, Vasile Gobjilă. Dumnealui mereu a pus accentul pe sport în raion, iar rezultatul se adeverește prin numărul în creștere al copiilor și adulților, care dau prioritate, de la an la an, modului sănătos de viață.

   Un exemplu este și proiectul "Open Fun Football Schools" (Școala Deschisă a Fotbalului Distractiv), aflat la Rezina la cea de-a V-ea ediție și care se desfășoară în anul acesta pe stadionul din satul Cinișeuți, începând cu 09 septembrie până pe 13 septembrie curent. Proiectul este finanțat de către Federația Moldovenească de Fotbal, cu contribuția Consiliului raional Rezina.

   În cele 5 zile de sport și distracție sănătoasă din cadrul proiectului, cei 192 de elevi din satele Cinișeuți, Echimăuți, Cuizăuca, Pripiceni-Răzeși, Peciște și Pereni, ghidați de 12 antrenori și 2 lideri, vor fi încadrați în activități sportive: fotbal, hochei, volei, gimnastică, jocuri mobile și ștafeta. }n pauze, copilașii au posibilitatea să se relaxeze, să socializeze, să recite poezii și să interpreteze cântece, alături de semenii lor.

   Prezent la manifestarea de deschidere, președintele raionului Rezina, președintele Asociației raionale de Fotbal, Vasile Gobjilă, a salutat prezența copiilor pe teren, accentuând că este un proiect binevenit pentru raionul nostru, în care administrația publică locală își propune să contribuie ca elevii să își petreacă timpul liber util și sănătos, interesant și atractiv. A mulțumit tuturor partenerilor implicați în proiect și le-a dorit tuturor ca aceste 5 zile de proiect să le petreacă la maxim, acumulând experiențe noi.

   Primarul de Cinișeuți, Mariana Corcevoi, a spus că este o onoare să fie gazda evenimentului. A vorbit și despre faptul că orice proiect vine să diversifice genul de activitate, să facă viața mai frumoasă și mai interesantă.

   Directorul gimaziului Cinișeuți, Ala Cușnir, a menționat că în localitatea dumnealor are loc un proiect frumos atât pentru elevii din localitate, cât și pentru cei din satele vecine. I-a îndemnat să se distreze și să savureze din plin din aceste clipe extraordinare alături de colegi din alte instituții de învățământ.

   Manifestarea propriu-zisă a pornit cu înviorarea, apoi, foarte isteți și activi, copilașii s-au avântat în competițiile sportive, alături de antrenori.

   Programul special SSP (Sport-Școală-Poliție) își propune drept scop completarea și îmbunătățirea inițiativelor și a acțiunilor pentru copii și tineret, care se derulează separat de către poliție, sectorul școlar și cluburile sportive. Inițiativa Sport-Școală-Poliție promovează apropierea eforturilor comune la nivel local de prevenire a criminalității juvenile, fiind orientată spre resocializarea copiilor delicvenți prin implicarea acestora în activități cultural-sportive.

   Proiectul CCPA/OFFS este implementat în țara noastră de către organizația neguvernamentală CCPA din Danemarca și FMF din anul 2006, de asemenea fiind susținut de Guvernul Suediei. Principalele obiective sunt promovarea fotbalului în toate regiunile Moldovei și acordarea unei asistențe metodice și tehnice asociațiilor, cluburilor și scolilor de fotbal.

Iuliana POPA-CRUDU

 

       

Acasă

În sus