Veteranii razboiului din Afganistan au totalizat activitatea din 2019

         Deși, potrivit statutului, adunarea de dare de seamă și alegeri în Uniunea raională a Veteranilor războiului din Afganistan (UVRA) se desfășoară o dată la cinci ani, președintele Gheorghe Marchitan a făcut déjà o tradiție din a-i convoca pe membrii organizației anual, în luna decembrie, pentru a discuta și a reliefa problemele, dar și potențialele soluții pentru cele mai dificile aspecte. Astfel, pe 5 decembrie curent,...

Tinerii, interesați de voluntariat

    Recent, pe 07 decembrie curent, Consiliul raional al Tinerilor din Rezina, în parteneriat cu primăria Ignăței, au organizat și desfășurat, în incinta Căminului de cultură Ignăței, o Cafenea publică. Evenimentul s-a produs cu prezența voluntarilor de la Consiliul raional al Tinerilor din Rezina și elevi ai Liceului teoretic "Ioan Sârbu" din Ignăței, dar și elevi din satul vecin Meșeni.     Scopul Cafenelei publice a fost de a...

O casă protejată - o viață salvată

    Ținând cont de numărul de incendii din ultima perioadă, precum și în scopul minimalizării riscului de producere a cazurilor de incendii și intoxicații, soldate cu decesul persoanelor, începând cu luna noiembrie a anului curent, pe întreg teritoriul republicii se desfășoară Campania "O casă protejată - o viața salvată", care are drept scop prevenirea incendiilor și intoxicațiilor în sectorul locativ.     În...Școala Deschisă a Fotbalului Distractiv, anul acesta la Cinișeuți

   Evoluția sportului în raionul Rezina se datorează implicării administrației publice locale și președintelui Asociației raionale de Fotbal Rezina, actualul președinte de raion, Vasile Gobjilă. Dumnealui mereu a pus accentul pe sport în raion, iar rezultatul se adeverește prin numărul în creștere al copiilor și adulților, care dau prioritate, de la an la an, modului sănătos de viață.

   Un exemplu este și proiectul "Open Fun Football Schools" (Școala Deschisă a Fotbalului Distractiv), aflat la Rezina la cea de-a V-ea ediție și care se desfășoară în anul acesta pe stadionul din satul Cinișeuți, începând cu 09 septembrie până pe 13 septembrie curent. Proiectul este finanțat de către Federația Moldovenească de Fotbal, cu contribuția Consiliului raional Rezina.

   În cele 5 zile de sport și distracție sănătoasă din cadrul proiectului, cei 192 de elevi din satele Cinișeuți, Echimăuți, Cuizăuca, Pripiceni-Răzeși, Peciște și Pereni, ghidați de 12 antrenori și 2 lideri, vor fi încadrați în activități sportive: fotbal, hochei, volei, gimnastică, jocuri mobile și ștafeta. }n pauze, copilașii au posibilitatea să se relaxeze, să socializeze, să recite poezii și să interpreteze cântece, alături de semenii lor.

   Prezent la manifestarea de deschidere, președintele raionului Rezina, președintele Asociației raionale de Fotbal, Vasile Gobjilă, a salutat prezența copiilor pe teren, accentuând că este un proiect binevenit pentru raionul nostru, în care administrația publică locală își propune să contribuie ca elevii să își petreacă timpul liber util și sănătos, interesant și atractiv. A mulțumit tuturor partenerilor implicați în proiect și le-a dorit tuturor ca aceste 5 zile de proiect să le petreacă la maxim, acumulând experiențe noi.

   Primarul de Cinișeuți, Mariana Corcevoi, a spus că este o onoare să fie gazda evenimentului. A vorbit și despre faptul că orice proiect vine să diversifice genul de activitate, să facă viața mai frumoasă și mai interesantă.

   Directorul gimaziului Cinișeuți, Ala Cușnir, a menționat că în localitatea dumnealor are loc un proiect frumos atât pentru elevii din localitate, cât și pentru cei din satele vecine. I-a îndemnat să se distreze și să savureze din plin din aceste clipe extraordinare alături de colegi din alte instituții de învățământ.

   Manifestarea propriu-zisă a pornit cu înviorarea, apoi, foarte isteți și activi, copilașii s-au avântat în competițiile sportive, alături de antrenori.

   Programul special SSP (Sport-Școală-Poliție) își propune drept scop completarea și îmbunătățirea inițiativelor și a acțiunilor pentru copii și tineret, care se derulează separat de către poliție, sectorul școlar și cluburile sportive. Inițiativa Sport-Școală-Poliție promovează apropierea eforturilor comune la nivel local de prevenire a criminalității juvenile, fiind orientată spre resocializarea copiilor delicvenți prin implicarea acestora în activități cultural-sportive.

   Proiectul CCPA/OFFS este implementat în țara noastră de către organizația neguvernamentală CCPA din Danemarca și FMF din anul 2006, de asemenea fiind susținut de Guvernul Suediei. Principalele obiective sunt promovarea fotbalului în toate regiunile Moldovei și acordarea unei asistențe metodice și tehnice asociațiilor, cluburilor și scolilor de fotbal.

Iuliana POPA-CRUDU

 

       

Acasă

În sus