Dragi lucrători din domeniul silvicol din raionul Rezina!

   Cu prilejul frumoasei sărbători profesionale, marcată tradițional în a treia sâmbătă a lunii septembrie, adresez sincere și cordiale felicitări, însoțite de urări de bine și prosperitate, tuturor angajaților din ramura silvică, celor care asigură paza și protecția pădurii, realizează una dintre cele mai importante și benefice sarcini -  cea de a îngriji și ocroti pădurea, care este una dintre cele mai valoroase resurse ale acestui...

Deciziile 2/1-2/23 ale ședinței Consiliului raional Rezina din 16 august 2019

Deciziile 2/1-2/23 ale ședinței Consiliului raional Rezina din 16 august 2019 Vezi aici textul deciziilor 2/1-2/23 Vezi aici Raportul narativ privind executarea bugetului raional Rezina în tr. IV al anului 2018 Vezi aici Anexa la Decizia 2/21 din 16 august 2019 Vezi aici Anexa la decizia 2/22 din 16 august 2019 - Strategia de Tineret a raionului Rezina, 2019-2023

Examen exigent pentru artiști amatori din raion

        La 17 septembrie curent, în incinta Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” s-a desfășurat atestarea colectivelor populare ale instituției și colectivelor folclorice din satele și comunele raionului „Țărăncuța” (Peciște), „Busuiocul” (Țareuca), „Trandafirii” (Trifești), „Pădureanca” (Țahnăuți), care au dorit să-și mențină calificativul de „Model”.  ...Un nou început, o nouă speranță...

   În fiecare an, dragostea și setea de carte îi adună la un început frumos de toamnă pe profesori, elevi și părinți pentru a spune "Bun venit!" Zilei Cunoștințelor. Prima zi de școală este un început, care se asociază cu primul sunet de clopoțel, primul profesor, primul ghiozdan și o mulțime de emoții. Este o lume nouă, plină de tainele învățăturii și ale cărților.

   Școala semnifică trei lucruri launloc: o casă care deschide frenetic porțile cunoașterii, o carte care, odată descifrată, rămâne veșnic în memorie și un dascăl receptiv la toate întrebările dilematice ale generațiilor pe care le educă. Școala este leagănul inițierii în tainele cunoașterii: muncă și dăruire, pasiune și abnegație, educație și cultură, bucurie și nostalgie. "Întreaga viață este o școală", spunea Comenius, dar numai educația, cultura, credința, ținuta morală și etică îl călăuzesc pe om în această lume. Ținând cont de aceste științe importante, pentru a deveni cineva în această viață este necesar de deschis "cartea cunoștințelor" pentru a alimenta sufletul, mintea, trupul, pentru a face o schimbare mai întâi pentru noi înșine, apoi și pentru cei din jur.

   Astfel, în ziua de 02 septembrie curent, elevi, dascăli și părinți de la Liceul teoretic "Alexandru cel Bun" din Rezina au trăit frumosul eveniment - primul sunet 2019-2020. Sărbătoarea a fost marcată de o acțiune de caritate - "Fără flori - dăruiesc o speranță", inițiativă care vine să susțină financiar doi copii: Eugenia Purici de 6 luni și Victor Marcu de 10 ani, care este și elev al acestui liceu. Ambii pe parcursul vacanței au suportat mai multe proceduri de radioterapie.

   Așadar, prima filă din cartea de istorie a instituției din acest an le-a fost oferită micuților școlari, care încearcă să pătrundă în țara cunoștințelor, cu niște catrene frumoase, pregătite cu dragoste și respect pentru școală.

   Apoi, în mesajul de felicitare, directorul Liceului teoretic "Alexandru cel Bun" din Rezina, Alexandra Rusu, a menționat: "Conform unei tradiții frumoase, începutul lui septembrie ne aduce sunetul clopoțelului care ne vestește începerea unui nou an de studii, anul 2019-2020.  În fiecare an punem accentul pe pregătirea instituției, care este furnizorul de educație și cunoștințe. Vrem să vă spunem ferm că, instituția noastră este pregătită de noul an școlar. Sălile de clasă sunt în așteptarea dragilor elevi pentru a primi cunoștințele care le sunt necesare. Avem și mobilier nou, și reparație cosmetică. Sigur că ne dorim mai multe, dar le vom realiza pe parcursul anilor. Un cuvânt aparte îl am pentru elevii claselor I-îi, cei care pășesc pragul pentru prima dată în Țara cunoștințelor. Vreau să le doresc succese, să aibă parte de colegi și prieteni adevărați. Sunt așteptați de învățătorii minunați, care îi vor ghida în continuare în Țara cunoștințelor, iar în sălile de clasă îi așteaptă prima carte - Abecedarul.

   Dragi liceeni! Cei care ați ales să continuați studiile în etapa liceală, aveți nevoie de răbdare și multe succese pentru a dobândi acel bagaj de cunoștințe pentru a face față examenului de maturitate care vă așteaptă în viitor - bacalaureatul.

   Dragi părinți! Educația pe care o investiți în copiii dumneavoastră, sunt investițiile pentru viitor. Numai în colaborare și în parteneriat cu dumneavoastră vom reuși să obținem acele succese, care sunt necesare elevilor noștri. Vă doresc tuturor multă sănătate, succese în toate și spor în munca asiduă pentru a dobândi cunoștințe."

   Pentru că administrația liceului are o colaborare frumoasă de peste 10 ani cu Inspectoratul de Poliție Rezina, aceștia au ținut să le fie alături cu un mesaj de felicitare și susținere în acest început de an școlar. Astfel, Oxana Solomon, din numele IP Rezina, a adresat sincere felicitări cu acest frumos prilej, accentuând: "Instituția noastră vă este mereu alături pentru ca elevii să se simtă în siguranță. Vă vom fi aproape și vom fi prezenți ori de câte ori ne veți solicita ajutorul. Polițistul este prietenul tuturor, este un partener la care puteți apela cu încredere atunci când există o situație mai puțin plăcută. Părinții știu cel mai bine să vă acorde atenție și afecțiune, ocrotire și îndrumare, profesorii sunt modelatorii generației de elevi, care vă educă și vă învață prin transmitere de cunoștințe și calități morale. Vă vom fi aproape în misiunea dumneavoastră de a forma caractere, împreună prin dezvoltarea unui simț al comunității vom crea copiilor noștri un an școlar plin de performanțe și creativitate".

   La acest careu solemn, nu au ezitat să fie prezenți și oaspeți de onoare - o echipă tânără din partea fabricii de cablaje din Orhei (SEBN), care a ținut să îi felicite pe toți cei prezenți cu acest început frumos, închinându-se cu plecăciune în fața tuturor profesorilor din acest liceu, care se dedică în totalitate, fapt confirmat prin creșterea și dezvoltarea imaginii instituției. Ei nu au putut să vină cu mâinile goale, așadar, ei au venit cu un cadou în formă de echipament sportiv pentru toți elevii.

   Dintre toți cei prezenți la careul solemn dedicat Zilei Cunoștințelor, cei mai emoționați au fost părinții micuților care au pășit pentru prima data pragul liceului. Astfel, Inga Ionașcu a venit cu un mesaj: "Suntem din nou la începutul unui nou an școlar, parcă mai ieri eram și noi copii și pășeam pentru prima dată pragul acestei școli. Astăzi am venit aici în calitate de părinte, alături de copilul meu, care a pășit în clasa I. Permiteți-mi să vă felicit cu această ocazie, parinților și profesorilor le doresc răbdare și înțelepciune pentru a-i îndruma și încuraja pe acest drum. Copilașilor noștri le doresc sa frecventeze cu drag școala, să își facă noi prieteni și să aibă un drum ușor de parcurs".

   Ce ține de acțiunea de caritate "Fără flori - dăruiesc o speranță", Oxana Berghi, părinte, membru al Consiliului de administrare a instituției, directorul grădiniței nr. 2 "Andrieș" din Rezina, a salutat această inițiativă de a salva aceste vieți, relatând că: "Viața este frumoasă și merită trăită. Cu părere de rău, sunt foarte multe familii, care duc o luptă grea pentru a salva viața și sănătatea copiilor săi. De aceea, vin cu îndemnul către toți, să facem o inventariere prin buzunare, cu siguranță vom găsi o bancnotă demult uitată, dar care poate salva viața cuiva. Haideți să mai demonstrăm încă o dată copiilor noștri că să ajuți este ușor, este bine și este omenește. Doar așa putem deveni parte din povestea de viață a cuiva".

   În acest context, Valentina Ciubotaru, directorul-adjunct pentru Educație al L/t "Alexandru cel Bun", a spus că se bucură foarte mult că părinții și copiii au luat atitudine și sunt foarte receptivi. Pe această cale, a ținut să informeze că pe parcursul săptămânii curente, în holul central al instituției, se va afla o boxă, în care vor fi colectate mijloace financiare pentru cei doi copii, Eugenia Purici și Victor Marcu, pentru a-i ajuta să înfrunte crunta maladie. Cadrele didactice, elevii, părinții, foștii elevi, oaspeții și multă lume dornică, au fost îndemnați să se alăture acestei acțiuni de caritate.

   Apoi, în exclusivitate pentru toți părinții instituției, pentru toți părinții din oraș, raion și țară, le-au fost fost dedicată o coregrafie - "Părinții - icoană sfântă", compusă de către coregraful instituției, Tatiana Botezat, și dansată de către părinții copiilor care au pășit pentru prima data treptele școlii.

   Ca urmare, directorul Alexandra Rusu a ținut să menționeze că la începutul verii, Formația de dans "Miraj", conducător - Tatiana Botezat, a participat la un concurs internațional din Iași, România, de unde a revenit cu 4 trofee de locul 1 și două vouchere de a vizita Croația și Rusia. Le-a mulțumit pentru această performanță, dorindu-le elevilor și con-ducătorului sănătate și succese în continuare.

   Oriunde s-ar afla, orice școală este un centru în care se adună energii, speranțe, visuri, se formează cu migală, tenacitate, pricepere, mintea și sufletul celor care constituie cea mai mare avuție a unui neam. De aceea, școlile nu sunt doar clădiri, și având o destinație comună, se particularizează prin ceea ce se întâmplă în spațiul lor, prin modul unic în care interacționează elevii, profesorii, comunitatea.

   Careul solemn s-a finisat prin sunetul zglobiu al clopoțelului, ce a dat start anului de învățământ 2019-2020.

   Vă dorim un an plin de realizări, note bune și cunoștințe vaste. Apreciați anii de școală, căci sunt cei mai frumoși din viață. Folosiți rațional orice moment al procesului de studiu, pentru a acumula cunoștințele necesare, pentru a vă afirma în lumea contemporană și, în același timp, pentru a răscumpăra eforturile părinților și ale dascălilor, care vă îndrumă în viață. Vă îndemnăm să cuceriți culmile cunoașterii și să deveniți buni patrioți ai meleagului natal.

Iuliana POPA-CRUDU

 

 

Acasă

În sus