Mult stimați judecători, procurori, avocați, notari și toți lucrătorii în domeniul Justiției din raionul Rezina!

    Vă transmit urări de bine și calde felicitări cu prilejul sărbătorii "Ziua profesională a lucrătorilor din Justiție". Cu certitudine meseria de jurist poate fi considerată una dintre cele mai prestigioase profesii, dar și una dintre cele mai complexe. Meseria, căreia vă dedicați zi de zi, presupune multă responsabilitate, etică profesională, demnitate, obiectivitate și interes sporit față de nevoile societății și problemele nedreptățite ale acesteia....

Sindicalistele din raionul Rezina, conștiente că veșnicia s-a născut la sat

   A devenit deja tradiție ca, în fiecare an, în preajma Zilei Mondiale a femeilor din mediul rural, liderii sindicali din raionul Rezina, ghidați de Vera Platon, reprezentantul CNSM în teritoriu, să-și conjuge eforturile în organizarea și desfășurarea unei mese rotunde cu prilejul acestei sărbători.    Anul curent nu a fost o excepție în acest sens și, pe 09 octombrie, mai bine de 60 de femei, membre ale organizațiilor sindicale din diferite do...

Fondatorul și păstrătorul muzeului din satul Mateuți

    Locurile, în care ne-am născut și am crescut, sunt locurile natale din leagănul existenței noastre, unde ne sunt părinții, frații, prietenii, colțul familial. Acolo, unde putem să comunicăm fără să ne oprim, acolo, unde există sentimentul plin de confort numit "acasă". Iar un om fără pasiuni și fără spirit de patriot este un om trist, este un om care nu a simțit ce înseamnă să fii mândru cu adevărat de o realizare proprie, care nu a simțit vreodată vibrația lucrur...Tinerii își doresc îmbunătățirea calității vieții lor acasă

   La începutul săptămânii curente, pe 12 august, în incinta Casei Guvernului s-a desfășurat Forumul Național de Tineret, cu genericul "Tinerii transformă țara", organizat de către Consiliul Național al Tinerilor din Moldova.

   Evenimentul a avut drept scop integrarea priorităților tinerilor pe agenda guvernului și a avut loc în contextul celebrării Zilei Internaționale a Tineretului. La fel, a prezentat o platformă de dialog dintre guvern și organizațiile de tineret, centrele de tineret, tinerii neasociați și instituțiile responsabile de lucrul cu tinerii din țară. Din raionul Rezina, au participat șeful Serviciului de Tineret și Asistență Investițională, Iulia Popa, și șeful interimar al Secției Administrație Publică, Petru Druță.

   Participanții au discutat problemele curente, au propus recomandări cu privire la împuternicirea economică a tinerilor, educația de calitate, serviciile de sănătate pentru tineri și respectarea drepturilor acestora, abordate în cadrul celor patru ateliere de lucru, reieșind din prioritățile Strategiei Organizației Națiunilor Unite de Tineret 2030.

   Prim-ministrul Maia Sandu s-a alăturat evenimentului menționând, că: "Pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă tinerii și crearea unor oportunități de dezvoltare acasă, este nevoie de o conlucrare eficientă pe mai multe dimensiuni - educație, locuri de muncă, antreprenoriat și participare civică. Trebuie să îmbunătățim calitatea și relevanța educației. Știm că vă doriți flexibilizarea curriculumului, obiectiv pe care ni l-am propus, inclusiv prin pilotarea planului-cadru de alternativă în mai multe școli. Ne propunem, de asemenea, să transformăm învățământul profesional tehnic, așa încât el să devină util și atractiv pentru tineri, să pregătească specialiști necesari pe piața muncii, care, totodată, să poată obține venituri suficiente pentru un nivel de viață demn".

   Îmbunătățirea semnificativă a calității vieții tinerilor este un obiectiv de dezvoltare global, recunoscut prin Strategia de Tineret 2030, aprobată de către Organizația Națiunilor Unite. În Republica Moldova, tinerii reprezintă cca 1/3 din totalul populației. Astfel, este imperioasă realizarea drepturilor tinerilor pentru a asigura că fiecare tânăr este împuternicit să își atingă potențialul maxim, contribuind la progresul socio-economic.

   De menționat că, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) este forul de reprezentare al sectorului sociativ de tineret. Este o rețea de 63 de organizații-membre, cu peste 200 de proiecte implementate și 6000 de beneficiari anual. CNTM este unica organizație din Republica Moldova, care este membru al Forumului European de Tineret. CNTM promovează interesele organizațiilor membre, ale tinerilor aociați și neasociați, dezvoltă structurile aociative de tineret din Republica Moldova prin desfășurarea programelor, activităților instructive, informative, de lobby, consultanță și expertiză.

   Ziua Internațională a Tineretului este marcată anual, pe 12 august, începând din anul 2000. Ea reprezintă o ocazie de a susține eforturile tinerilor de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, de promovare a păcii, a drepturilor și libertăților omului și a solidarității.

Pentru conformitate: Iuliana POPA-CRUDU

Acasă

În sus