Veteranii razboiului din Afganistan au totalizat activitatea din 2019

         Deși, potrivit statutului, adunarea de dare de seamă și alegeri în Uniunea raională a Veteranilor războiului din Afganistan (UVRA) se desfășoară o dată la cinci ani, președintele Gheorghe Marchitan a făcut déjà o tradiție din a-i convoca pe membrii organizației anual, în luna decembrie, pentru a discuta și a reliefa problemele, dar și potențialele soluții pentru cele mai dificile aspecte. Astfel, pe 5 decembrie curent,...

Tinerii, interesați de voluntariat

    Recent, pe 07 decembrie curent, Consiliul raional al Tinerilor din Rezina, în parteneriat cu primăria Ignăței, au organizat și desfășurat, în incinta Căminului de cultură Ignăței, o Cafenea publică. Evenimentul s-a produs cu prezența voluntarilor de la Consiliul raional al Tinerilor din Rezina și elevi ai Liceului teoretic "Ioan Sârbu" din Ignăței, dar și elevi din satul vecin Meșeni.     Scopul Cafenelei publice a fost de a...

O casă protejată - o viață salvată

    Ținând cont de numărul de incendii din ultima perioadă, precum și în scopul minimalizării riscului de producere a cazurilor de incendii și intoxicații, soldate cu decesul persoanelor, începând cu luna noiembrie a anului curent, pe întreg teritoriul republicii se desfășoară Campania "O casă protejată - o viața salvată", care are drept scop prevenirea incendiilor și intoxicațiilor în sectorul locativ.     În...Tineri rezineni, participanți la Ziua Internațională a Tinerilor

   Ziua Internațională a Tineretului (ZIT), eveniment dedicat exclusiv tinerilor, a adunat pe data de 10 august, în incinta Complexului Turistic "Costești", raionul Ialoveni, localitate ce deține titlul de Capitală a Tineretului în 2019, mii de tineri energici din întreaga țară, care se implică și nu sunt indiferenți față de tot ce se petrece în jurul lor.

   Și 15 tineri din raionul Rezina s-au alăturat evenimentului, având parte de un program cultural-artistic și educațional, cu multiple activități interactive, masterclass-uri, expoziții, concursuri, competiții sportive etc.

   De asemenea, peste 30 de ONG-uri și Centre de Tineret și-au făcut cunoscut programul de activitate, oportunitățile de voluntariat, dar și cele de dezvoltare personală.

   Evenimentul s-a desfășurat cu prezența ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, și secretarului de stat în domeniile de tineret și sport, Andrian Băluțel.

   În mesajul de felicitare, doamna ministru a menționat: "Ziua Internațională a Tineretului este un prilej frumos pentru a vă celebra pe voi - tinerii. Activismul, implicarea și munca voastră face acest festival minunat! Tototdată, acest eveniment este o ocazie în plus pentru Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de a reitera că tinerii sunt o prioritate pentru noi."

   Organizatorii manifestării au pregătit oaspeților mai multe surprize, printre care un concert susținut de unii dintre cei mai talentați tineri artiști din țară, bucate gustoase, atelier de olărit, diverse distracții, inclusiv pentru părinți și copii. ZIT a culminat cu proiecția filmului "Au revoir la-haut", prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Film "Cronograf".

   În urma participării, vicepreședintele Consiliului raional de Tineret Rezina, Anghelina Perlog, a împărtășit experiența plăcută, accentuând că a fost o posibilitate în plus de a se reîntâlni cu colegii din alte raioane, dar și de a face cunoștință cu alții noi. La fel, a accentuat că tinerii rezineni au participat activ la mai multe concursuri, în urma cărora au câștigat premii valoroase. Pe această cale a ținut să mulțumească organizatorilor pentru eveniment.

   Este de menționat că, evenimentul a fost organizat de către AO "Perspectiva", în parteneriat cu primăria satului Costești, raionul Ialoveni, în cadrul Programului Național "Costești - Capitala Tineretului 2019", implementat de Ministerul Educației Culturii și Cercetării.

   Ziua Internațională a Tineretului este marcată anual la 12 august, fiind concepută ca un eveniment al tinerilor, organizat și desfășurat cu implicarea tinerilor pentru orientare, dezvoltare, inegrare și promovarea de valori și atitudini sănătoase, având drept scop promovarea, motivarea și valorificarea potențialului creator al tinerilor și, totodată, sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor acestora. Tematica ZIT, stabilită de ONU în acest an, este "Transforming education" și evidențiază necesitatea conjugării eforturilor în vederea asigurării unei educații de calitate și echitabilă pentru toți tinerii.

Iuliana POPA-CRUDU

 

Acasă

În sus