Mult stimați judecători, procurori, avocați, notari și toți lucrătorii în domeniul Justiției din raionul Rezina!

    Vă transmit urări de bine și calde felicitări cu prilejul sărbătorii "Ziua profesională a lucrătorilor din Justiție". Cu certitudine meseria de jurist poate fi considerată una dintre cele mai prestigioase profesii, dar și una dintre cele mai complexe. Meseria, căreia vă dedicați zi de zi, presupune multă responsabilitate, etică profesională, demnitate, obiectivitate și interes sporit față de nevoile societății și problemele nedreptățite ale acesteia....

Sindicalistele din raionul Rezina, conștiente că veșnicia s-a născut la sat

   A devenit deja tradiție ca, în fiecare an, în preajma Zilei Mondiale a femeilor din mediul rural, liderii sindicali din raionul Rezina, ghidați de Vera Platon, reprezentantul CNSM în teritoriu, să-și conjuge eforturile în organizarea și desfășurarea unei mese rotunde cu prilejul acestei sărbători.    Anul curent nu a fost o excepție în acest sens și, pe 09 octombrie, mai bine de 60 de femei, membre ale organizațiilor sindicale din diferite do...

Fondatorul și păstrătorul muzeului din satul Mateuți

    Locurile, în care ne-am născut și am crescut, sunt locurile natale din leagănul existenței noastre, unde ne sunt părinții, frații, prietenii, colțul familial. Acolo, unde putem să comunicăm fără să ne oprim, acolo, unde există sentimentul plin de confort numit "acasă". Iar un om fără pasiuni și fără spirit de patriot este un om trist, este un om care nu a simțit ce înseamnă să fii mândru cu adevărat de o realizare proprie, care nu a simțit vreodată vibrația lucrur...Dragi rezineni și oaspeți ai raionului, vă invităm la Festivalul Național al cântecului haiducesc "Trec anii haiducului"!

         Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, primăria comunei Țareuca vă invită, duminică, 25 august 2019, la ora 10.00, la scena de vară din pădurea satului Țahnăuți, la Festivalul Național al cântecului haiducesc "Trec anii haiducului", ediția a IV-a.             

         Festivalul are drept obiective păstrarea memoriei vii a numelui Petru Jemnă, valorificarea și popularizarea repertoriului cu tematică haiducească, susținerea activității formațiilor folclorice de bărbați, atragerea și implicarea publicului în procesul de revitalizare a folclorului.

         În program vor evolua 11 formații folclorice de bărbați din țară, inclusiv 5 din raionul Rezina, care vor prezenta în scenă în fata publicului cântece de diferite genuri și specii ale folclorului modovenesc, printre  care se va regăsi obligatoriu un cântec de haiducie.

         Acompaniamentul muzical va fi susţinut pe viu de către muzicieni, lăutari, rapsozi, care vor utiliza instrumente muzicale tradiţionale şi vor promova portul popular tradiţional. Folosirea instrumentelor electronice sau a fonogramelor este strict interzisă. Programul prezentat nu va depăşi 15-20  min.

         Astfel, veți avea parte de multă muzică frumoasă, dar și de o expoziție-târg de lucrări de artizanat ale meșterilor populari din raion și republică.

 

Programul ediției a IV-a a Festivalului Național al cântecului haiducesc "Trec anii haiducului":

         - înregistrarea formațiilor folclorice – ora 10.00-10.30;

         - întâmpinare atradițională a participanților – 10.30- 11.00;

         - deschiderea oficială a evenimentului - 11.00-11.30;                                         

         - evoluarea formațiilor folclorice - 11.30-14.30.

         Participanții la Festival vor fi menționați cu premii bănești și diplome de participare, oferite de către Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

         Vă așteptăm pe toți cu drag!

Pentru conformitate, Aculina POPA

Acasă

În sus