Atenție! Atelier de informare despre programele guvernamentale de finanțare nerambursabilă

     Consiliul raional Rezina, în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Incubatorul de Afaceri din Rezina organizează un atelier de informare despre programele guvernamentale de finanțare nerambursabilă.      Evenimentul va avea loc la data de 23 august 2019, ora 10.00 – 12.00, în sala de conferințe a Incubatorului de Afaceri din Rezina.     Sunt așteptați toți...

Dispoziție nr. 95_C din 15 august 2019

"Cu privire la anunțarea concursului pentru ocuparea funcției publice de execuție vacantă” Vezi aici textul dispoziției: 

Stimați lucrători din domeniul financiar din raionul Rezina!

    Tradițional, la 15 august se sărbătorește ziua lucrătorului din domeniul financiar, care a fost aprobată prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 216 din 12 iulie 1995. În acest an, ziua financiarului se află la cea de-a XXIV-a aniversare oficială. Cu acest prilej, vă adresez sincere felicitări tuturor celor care sunt implicați în dezvoltarea continuă a sistemului financiar. Suntem recunoscători, că împreună cu colegii dumneavoastră ați operat cu opțiuni...Rezinenii – participanți la Dialogul Agricol Regional din Orhei

   Marți, 30 iulie curent, Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, a desfășurat, în cadrul Consiliului raional Orhei, Campania Națională DAR - Dialog Agricol Regional, întrunire din cadrul proiectului "Parteneriat pentru dezvoltare durabilă a mediului rural din România și Republica Moldova", cu ge-nericul - "Sectorul agroalimentar: Provocări și oportunități. Dezvoltare sustenabilă prin investiții inteligente" care se desfășoară în perioada 23 iulie-9 august, în 11 regiuni din țară.

   Evenimentul s-a desfășurat cu prezența: președintelui Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), Alexei Repede, reprezentantului delegației Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România (MADR), Viorica Boboc, secretarului General AOAMP, Iacob Cerlat, președintelui raionului Orhei, Ion Frunze.

   Dintre participanții rezineni au făcut parte: vicepreședintele raionului, Andrei Godoroja, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru, Vera Cernega, primarul satului Cuizăuca, Ion Țurcan, primarul de Peciște, Emanuil Scânteianu, dar și alți specialiști din domeniu din cadrul Consiliului raional Rezina.

   Activitățile planificate din cadrul campaniei au ca scop facilitarea transferului de know how și crearea de conexiuni pentru parteneriate publice-private, precum și în rândul antreprenorilor agricoli, din cele două state vecine, pentru valorificarea oportunităților de investiții în agricultură.

   În mesajul de salut, Alexei Repede, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldovenii de Pretutindeni, a îndemnat producătorii să participe activ în cadrul campaniei, pentru ca împreună să identifice soluții la problemele specifice fiecărei regiuni.

   "Scopul nostru este de a veni în ajutorul fermierilor, deoarece Moldova este o țară agrară. Sunt foarte multe probleme în agricultură, însă acestea pot fi soluționate, dacă vom colabora unii cu alții. Inițial, planificam să organizăm astfel de evenimente în fiecare raion, însă am optat pentru 11 regiuni. Fiecare actor din sectorul agrar întâlnește anumite impedimente, iar acestea nu pot fi trecute fără a colabora. Totodată, trebuie să cooperăm pentru a progresa. În cadrul acestor evenimente, specialiștii din România vor prezenta o expertiză amplă. Provoc agricultorii să punem pe masa de discuții toate problemele și toate blocajele care împiedică și descurajează activitatea lor. Împreună, vom identifica soluțiile potrivite."

   Potrivit președintelui MADR, Viorica Boboc, în cadrul proiectului, are loc un schimb de experiență, care va prinde bine ambelor țări. Mai ales că Republica Moldova are un potențial mare în sectorul agricol și ar putea deveni un partener de succes pentru România.

   După luările de cuvânt, o echipă de experți a prezentat o expertiză amplă pe sectoarele agricole din țară, dar și câteva soluții pentru aceasta.

   Antreprenorii agricoli din raioanele Rezina, Șoldănești, Orhei și Telenești și-au manifestat interesul față de noile oportunități care vin în dezvoltarea sustenabilă prin investiții inteligente a regiunii.

   Conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova s-au arătat mulțumiți de cam-panie deoarece agricultorii moldoveni au posibilitatea să realizeze un schimb inedit de experiență cu experții din România, preluând unele practici de peste Prut, ca ulterior să contribuie la dezvoltarea agriculturii în țară.

    De menționat că, în perioada 23 iulie-9 august, în 11 regiuni ale țării (Orhei, Cahul, Cimișlia, Căușeni, Hâncești, Criuleni, Strășenin, Edineț, Florești, Drochia, Ungheni) se desfășoară campania de identificare a soluțiilor viabile pentru sectorul agrar din țară, unde sunt abordate provocările și oportunitățile sectorului agroalimentar din Republica Moldova cu prezentarea experienței și expertizei României în dezvoltarea sectorului și mediului antreprenorial agricol.

Pentru conformitate: Iuliana POPA-CRUDU

 

Acasă

În sus