Seminar raional pentru bibliotecari

         Bibliotecarii din raion au fost convocați pentru a participa la lucrările unui seminar cu tematica „Evaluarea rapoartelor anuale ale bibliotecilor publice teritoriale: implementarea prevederilor reglementare. Organizarea activităților în parteneriat”. După cum reiese și din tematică, dânșii, împreună cu Angela Ursache, specialist principal în domeniile Biblioteci, Patrimoniu și Muzee în Secția Cultură a...

Apicultorii din raionul Rezina au creat o asociație de producție

        Astăzi, apicultorii din raionul Rezina s-au întrunit în Sala de ședințe a Consiliului raional pentru a decide asupra fondării unei asociații de producție în domeniul dumnealor de activitate. Președinte al ședinței a fost ales Vitalie Cuzuioc, care le-a vorbit celor prezenți despre avantajele aparteneței producătorilor apicoli la o asociație de producție și pașii, pe care urmează să-i întreprindă pentru a înregistra...

Pregătiri pentru comemorarea ostașilor căzuți în războiul din Afganistan

        Azi dimineață, președintele raionului, Valeriu Ciorici, a convocat într-o ședință funcționari ai structurilor implicate în procesul de pregătire a acțiunilor consacrate zilei de 15 februarie, ziua retragerii trupelor sovietice din Afganistan.         S-a discutat în detalii despre scenariul desfășurării acțiunii de comemorare, care va demara în dimineața zilei de 14 februarie curent, la ora...Rezinenii – participanți la Dialogul Agricol Regional din Orhei

   Marți, 30 iulie curent, Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, a desfășurat, în cadrul Consiliului raional Orhei, Campania Națională DAR - Dialog Agricol Regional, întrunire din cadrul proiectului "Parteneriat pentru dezvoltare durabilă a mediului rural din România și Republica Moldova", cu ge-nericul - "Sectorul agroalimentar: Provocări și oportunități. Dezvoltare sustenabilă prin investiții inteligente" care se desfășoară în perioada 23 iulie-9 august, în 11 regiuni din țară.

   Evenimentul s-a desfășurat cu prezența: președintelui Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), Alexei Repede, reprezentantului delegației Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România (MADR), Viorica Boboc, secretarului General AOAMP, Iacob Cerlat, președintelui raionului Orhei, Ion Frunze.

   Dintre participanții rezineni au făcut parte: vicepreședintele raionului, Andrei Godoroja, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru, Vera Cernega, primarul satului Cuizăuca, Ion Țurcan, primarul de Peciște, Emanuil Scânteianu, dar și alți specialiști din domeniu din cadrul Consiliului raional Rezina.

   Activitățile planificate din cadrul campaniei au ca scop facilitarea transferului de know how și crearea de conexiuni pentru parteneriate publice-private, precum și în rândul antreprenorilor agricoli, din cele două state vecine, pentru valorificarea oportunităților de investiții în agricultură.

   În mesajul de salut, Alexei Repede, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldovenii de Pretutindeni, a îndemnat producătorii să participe activ în cadrul campaniei, pentru ca împreună să identifice soluții la problemele specifice fiecărei regiuni.

   "Scopul nostru este de a veni în ajutorul fermierilor, deoarece Moldova este o țară agrară. Sunt foarte multe probleme în agricultură, însă acestea pot fi soluționate, dacă vom colabora unii cu alții. Inițial, planificam să organizăm astfel de evenimente în fiecare raion, însă am optat pentru 11 regiuni. Fiecare actor din sectorul agrar întâlnește anumite impedimente, iar acestea nu pot fi trecute fără a colabora. Totodată, trebuie să cooperăm pentru a progresa. În cadrul acestor evenimente, specialiștii din România vor prezenta o expertiză amplă. Provoc agricultorii să punem pe masa de discuții toate problemele și toate blocajele care împiedică și descurajează activitatea lor. Împreună, vom identifica soluțiile potrivite."

   Potrivit președintelui MADR, Viorica Boboc, în cadrul proiectului, are loc un schimb de experiență, care va prinde bine ambelor țări. Mai ales că Republica Moldova are un potențial mare în sectorul agricol și ar putea deveni un partener de succes pentru România.

   După luările de cuvânt, o echipă de experți a prezentat o expertiză amplă pe sectoarele agricole din țară, dar și câteva soluții pentru aceasta.

   Antreprenorii agricoli din raioanele Rezina, Șoldănești, Orhei și Telenești și-au manifestat interesul față de noile oportunități care vin în dezvoltarea sustenabilă prin investiții inteligente a regiunii.

   Conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova s-au arătat mulțumiți de cam-panie deoarece agricultorii moldoveni au posibilitatea să realizeze un schimb inedit de experiență cu experții din România, preluând unele practici de peste Prut, ca ulterior să contribuie la dezvoltarea agriculturii în țară.

    De menționat că, în perioada 23 iulie-9 august, în 11 regiuni ale țării (Orhei, Cahul, Cimișlia, Căușeni, Hâncești, Criuleni, Strășenin, Edineț, Florești, Drochia, Ungheni) se desfășoară campania de identificare a soluțiilor viabile pentru sectorul agrar din țară, unde sunt abordate provocările și oportunitățile sectorului agroalimentar din Republica Moldova cu prezentarea experienței și expertizei României în dezvoltarea sectorului și mediului antreprenorial agricol.

Pentru conformitate: Iuliana POPA-CRUDU

 

Acasă

În sus