Prima ședință a consilierilor Consiliului raional - pe 18 noiembrie

    Comisia Electorală Centrală (CEC), marți, 12 noiembrie 2019, în cadrul unei ședințe, a aprobat convocarea în primă ședință a consilierilor din mai multe consilii din țară. Astfel, a fost aprobată convocarea în prima ședință a consilierilor Consiliului municipal Chișinău la 15 noiembrie, ora 10.00.     Tot mâine, la ora 10.00 se întrunesc în prima lor ședință consilierii Consiliului raional Fălești; la ora...

Campanie de prevenire a incendiilor

    În fiecare an, în perioada rece, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI dă start "Campaniei de prevenire a incendiilor în sectorul locativ". Activitatea salvatorilor și pompierilor din cadrul Secției Situații Excepționale Rezina constă, în mare parte, în procesul de prevenire a incendiilor, în care angajații instituției vin cu recomandări în casele oamenilor. Specialiștii vizitează familii cu copii, persoane...

Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 18-22 noiembrie 2019, Rezina

    În legătură cu reconstrucția liniilor electrice (demontarea liniei vechi și montarea liniei noi), va fi întreruptă furnizarea energiei electrice:    18-22 noiembrie 2019 - satul Mateuți (parțial) - 09:00-17:00.     În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:     18 noiembrie 2019: satele...Rezinenii – participanți la Dialogul Agricol Regional din Orhei

   Marți, 30 iulie curent, Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, a desfășurat, în cadrul Consiliului raional Orhei, Campania Națională DAR - Dialog Agricol Regional, întrunire din cadrul proiectului "Parteneriat pentru dezvoltare durabilă a mediului rural din România și Republica Moldova", cu ge-nericul - "Sectorul agroalimentar: Provocări și oportunități. Dezvoltare sustenabilă prin investiții inteligente" care se desfășoară în perioada 23 iulie-9 august, în 11 regiuni din țară.

   Evenimentul s-a desfășurat cu prezența: președintelui Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), Alexei Repede, reprezentantului delegației Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România (MADR), Viorica Boboc, secretarului General AOAMP, Iacob Cerlat, președintelui raionului Orhei, Ion Frunze.

   Dintre participanții rezineni au făcut parte: vicepreședintele raionului, Andrei Godoroja, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru, Vera Cernega, primarul satului Cuizăuca, Ion Țurcan, primarul de Peciște, Emanuil Scânteianu, dar și alți specialiști din domeniu din cadrul Consiliului raional Rezina.

   Activitățile planificate din cadrul campaniei au ca scop facilitarea transferului de know how și crearea de conexiuni pentru parteneriate publice-private, precum și în rândul antreprenorilor agricoli, din cele două state vecine, pentru valorificarea oportunităților de investiții în agricultură.

   În mesajul de salut, Alexei Repede, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldovenii de Pretutindeni, a îndemnat producătorii să participe activ în cadrul campaniei, pentru ca împreună să identifice soluții la problemele specifice fiecărei regiuni.

   "Scopul nostru este de a veni în ajutorul fermierilor, deoarece Moldova este o țară agrară. Sunt foarte multe probleme în agricultură, însă acestea pot fi soluționate, dacă vom colabora unii cu alții. Inițial, planificam să organizăm astfel de evenimente în fiecare raion, însă am optat pentru 11 regiuni. Fiecare actor din sectorul agrar întâlnește anumite impedimente, iar acestea nu pot fi trecute fără a colabora. Totodată, trebuie să cooperăm pentru a progresa. În cadrul acestor evenimente, specialiștii din România vor prezenta o expertiză amplă. Provoc agricultorii să punem pe masa de discuții toate problemele și toate blocajele care împiedică și descurajează activitatea lor. Împreună, vom identifica soluțiile potrivite."

   Potrivit președintelui MADR, Viorica Boboc, în cadrul proiectului, are loc un schimb de experiență, care va prinde bine ambelor țări. Mai ales că Republica Moldova are un potențial mare în sectorul agricol și ar putea deveni un partener de succes pentru România.

   După luările de cuvânt, o echipă de experți a prezentat o expertiză amplă pe sectoarele agricole din țară, dar și câteva soluții pentru aceasta.

   Antreprenorii agricoli din raioanele Rezina, Șoldănești, Orhei și Telenești și-au manifestat interesul față de noile oportunități care vin în dezvoltarea sustenabilă prin investiții inteligente a regiunii.

   Conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova s-au arătat mulțumiți de cam-panie deoarece agricultorii moldoveni au posibilitatea să realizeze un schimb inedit de experiență cu experții din România, preluând unele practici de peste Prut, ca ulterior să contribuie la dezvoltarea agriculturii în țară.

    De menționat că, în perioada 23 iulie-9 august, în 11 regiuni ale țării (Orhei, Cahul, Cimișlia, Căușeni, Hâncești, Criuleni, Strășenin, Edineț, Florești, Drochia, Ungheni) se desfășoară campania de identificare a soluțiilor viabile pentru sectorul agrar din țară, unde sunt abordate provocările și oportunitățile sectorului agroalimentar din Republica Moldova cu prezentarea experienței și expertizei României în dezvoltarea sectorului și mediului antreprenorial agricol.

Pentru conformitate: Iuliana POPA-CRUDU

 

Acasă

În sus