Pentru o vacanță în siguranță

            Elevii din Republica Moldova, începând cu data de 24 octombrie 2020, se află în vacanța de toamnă. În legătură cu acest fapt, pe întreg teritoriul a fost dat start operațiunii speciale „Grija”,având drept scop asigurarea ordinii şi securității publice în perioada vacanței de toamnă (24.10.2020 - 01.11.2020), eficientizarea măsurilor orientate la prevenirea,...

Festivalul local „Meșterul din mine” la a II-a ediție

         În ziua de 23 octombrie 2020, în incinta Casei de cultură din satul Țahnăuți a avut loc Festivalul „Meșterul din mine”. Activitatea a fost organizată în cadrul Proiectului „C.O.V.O.R.” (Creație, Ornamente, Vocație, Originalitate, Renaștere), implementat de AO „Andromeda”, în parteneriat cu APL Țareuca, BP „Afanasie Talpă” din satul Țahnăuți, finanțat de Ministerul...

Lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea în Republica Moldova, începând cu 26 octombrie 2020

         Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a reactualizat lista statelor, la revenirea din care se impune regim de autoizolare în Republica Moldova. În lista roșie, din 26 octombrie, se numără Germania, Austria, Italia, Grecia, Spania, Portugalia, Suedia. Israel, Polonia. România, Ucraina, Rusia... Indicatorul pentru includerea în listă a statelor pentru care se impune regimul de autorizolare la intrarea persoanelor în ...Rezinenii – participanți la Dialogul Agricol Regional din Orhei

   Marți, 30 iulie curent, Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, a desfășurat, în cadrul Consiliului raional Orhei, Campania Națională DAR - Dialog Agricol Regional, întrunire din cadrul proiectului "Parteneriat pentru dezvoltare durabilă a mediului rural din România și Republica Moldova", cu ge-nericul - "Sectorul agroalimentar: Provocări și oportunități. Dezvoltare sustenabilă prin investiții inteligente" care se desfășoară în perioada 23 iulie-9 august, în 11 regiuni din țară.

   Evenimentul s-a desfășurat cu prezența: președintelui Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), Alexei Repede, reprezentantului delegației Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România (MADR), Viorica Boboc, secretarului General AOAMP, Iacob Cerlat, președintelui raionului Orhei, Ion Frunze.

   Dintre participanții rezineni au făcut parte: vicepreședintele raionului, Andrei Godoroja, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru, Vera Cernega, primarul satului Cuizăuca, Ion Țurcan, primarul de Peciște, Emanuil Scânteianu, dar și alți specialiști din domeniu din cadrul Consiliului raional Rezina.

   Activitățile planificate din cadrul campaniei au ca scop facilitarea transferului de know how și crearea de conexiuni pentru parteneriate publice-private, precum și în rândul antreprenorilor agricoli, din cele două state vecine, pentru valorificarea oportunităților de investiții în agricultură.

   În mesajul de salut, Alexei Repede, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldovenii de Pretutindeni, a îndemnat producătorii să participe activ în cadrul campaniei, pentru ca împreună să identifice soluții la problemele specifice fiecărei regiuni.

   "Scopul nostru este de a veni în ajutorul fermierilor, deoarece Moldova este o țară agrară. Sunt foarte multe probleme în agricultură, însă acestea pot fi soluționate, dacă vom colabora unii cu alții. Inițial, planificam să organizăm astfel de evenimente în fiecare raion, însă am optat pentru 11 regiuni. Fiecare actor din sectorul agrar întâlnește anumite impedimente, iar acestea nu pot fi trecute fără a colabora. Totodată, trebuie să cooperăm pentru a progresa. În cadrul acestor evenimente, specialiștii din România vor prezenta o expertiză amplă. Provoc agricultorii să punem pe masa de discuții toate problemele și toate blocajele care împiedică și descurajează activitatea lor. Împreună, vom identifica soluțiile potrivite."

   Potrivit președintelui MADR, Viorica Boboc, în cadrul proiectului, are loc un schimb de experiență, care va prinde bine ambelor țări. Mai ales că Republica Moldova are un potențial mare în sectorul agricol și ar putea deveni un partener de succes pentru România.

   După luările de cuvânt, o echipă de experți a prezentat o expertiză amplă pe sectoarele agricole din țară, dar și câteva soluții pentru aceasta.

   Antreprenorii agricoli din raioanele Rezina, Șoldănești, Orhei și Telenești și-au manifestat interesul față de noile oportunități care vin în dezvoltarea sustenabilă prin investiții inteligente a regiunii.

   Conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova s-au arătat mulțumiți de cam-panie deoarece agricultorii moldoveni au posibilitatea să realizeze un schimb inedit de experiență cu experții din România, preluând unele practici de peste Prut, ca ulterior să contribuie la dezvoltarea agriculturii în țară.

    De menționat că, în perioada 23 iulie-9 august, în 11 regiuni ale țării (Orhei, Cahul, Cimișlia, Căușeni, Hâncești, Criuleni, Strășenin, Edineț, Florești, Drochia, Ungheni) se desfășoară campania de identificare a soluțiilor viabile pentru sectorul agrar din țară, unde sunt abordate provocările și oportunitățile sectorului agroalimentar din Republica Moldova cu prezentarea experienței și expertizei României în dezvoltarea sectorului și mediului antreprenorial agricol.

Pentru conformitate: Iuliana POPA-CRUDU

 

Acasă

În sus