Circa 80 la sută din roadă – compromisă de înghețuri și lipsa de precipitații

         Seceta în Moldova este unul dintre cele mai periculoase fenomene ale naturii, reprezentând trăsătura specifică a climei regionale, condiţionată de distribuţia neuniformă în timp şi spaţiu a precipitaţilor atmosferice pe fondul valorilor ridicate ale temperaturii aerului.          Influența negativă a secetei se răsfrânge, în primul rând, asupra uneia dintre principalele...

Alcoolul la volan și viteza provoacă victime!

       Stimați cetățeni! Din păcate, sunt înregistrate tot mai multe incidente/accidente, care pun în pericol viața și sănătatea cetățenilor, din varii motive, precum:        - stare de ebrietate la volan;        - stare de oboseală profundă;        - exces de viteză.        Pentru a preveni astfel de cazuri și pentru a ajunge...

În atenția conducătorilor auto!

       Inspectoratul de Poliție Rezina recomandă șoferilor să conducă prudent, să ajusteze viteza de deplasare la condițiile de drum și trafic, iar înaintea efectuării oricărei manevre rutiere, să se asigure temeinic.        Nepregătirea șoferilor provoacă multe accidente rutiere. Conducătorul auto trebuie să reducă viteza, să conștientizeze faptul, că distanța de frânare este mai mare și să se asigure, ...Sărbătoare cu mare fast în satul Cuizăuca, în duminica de Sânziene

         La data de 07 iulie s-a desfășurat Festivalul raional al cântecului, jocului și portului popular cu genericul ,,Cânt și joc moldovenesc”, ediția a II-a, 2019, în cadrul sărbătorii Ziua Națională a Portului Popular. Evenimentul a fost organizat de către Secția Cultură a Consiliului raional Rezina în parteneriat cu primăria satului Cuizăuca.
         Festivalul a început cu muzică, dansuri și o paradă a portului popular. 
La eveniment au participat meșteri populari și ansambluri folclorice cu titlul ,,Model” din raion, dar și colective artistice de la PRC ,, Nicolae Lupov” din or. Rezina, aducând publicului în dar cântece și dansuri folclorice.
         Moderatorul evenimentului a salutat prezența tuturor oaspeților, colectivelor, primarilor și a adus mulțumiri și recunoștință celor care au contribuit la buna desfășurare și organizare a Festivalului - sponsorilor, partenerilor de la Uzina de Cablu Orhei SEBN - care au venit cu dulciuri și baloane pentru toți copilașii.
         Scopul festivalului a fost revitalizarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului muzical-coregrafic moldovenesc, popularizarea valorilor spirituale şi culturale ale neamului, propagarea culturii tradiţionale moldoveneşti, reanimarea cântecelor și dansurilor folclorice, readucerea lor în circuitul cultural, promovarea formațiilor de cântec și dans folcloric și a portului popular moldovenesc, precum și educarea tinerei generații prin punerea în circulaţie a unor cântece valoroase din diferite zone ale raionului.
         Dna Angela Racu, șeful Secției Cultură Rezina, a dat start evenimentului print-un mesaj de salut către toți cei prezenți, după care le-a urat sărbătoare frumoasă și președintele raionului Rezina, dnul Vasile Gobjilă, nu a lipsit de la eveniment nici directorul Centrului Național de Păstrare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial dna Diana Dicusarî - partenerul care acordă de fiecare dată suportul necesar în toate activitățile organizate de către Secția Cultură Rezina. Cu un mesaj de salut a venit și primarul satului Cuizăuca - gazda evenimentului, și desigur nu a început activitatea fără binecuvântarea Protoiereului Ioan Cozonac din localitate.
         A debutat Festivalul cu un recital muzical adus de către Orchestra de muzică populară ,,Floricica” de la PRC ,, Nicolae Lupov”, condusă de dirijorul Igor Bucatari, după care toate colectivele participante și meșterii populari au fost apreciați la justa valoare, li s-au oferit diplome și premii bănești din partea organizatorilor.
         Aducem mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea Festivalului, colectivelor artistice de amatori participante, meșterilor populari, oaspeților și publicului care ne-a bucurat cu prezența în speranța că ne vom mai da întâlnire la astfel de activități.

Angela LAUR, director artistic la Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov”

Acasă

În sus