Dragi lucrători din domeniul silvicol din raionul Rezina!

   Cu prilejul frumoasei sărbători profesionale, marcată tradițional în a treia sâmbătă a lunii septembrie, adresez sincere și cordiale felicitări, însoțite de urări de bine și prosperitate, tuturor angajaților din ramura silvică, celor care asigură paza și protecția pădurii, realizează una dintre cele mai importante și benefice sarcini -  cea de a îngriji și ocroti pădurea, care este una dintre cele mai valoroase resurse ale acestui...

Deciziile 2/1-2/23 ale ședinței Consiliului raional Rezina din 16 august 2019

Deciziile 2/1-2/23 ale ședinței Consiliului raional Rezina din 16 august 2019 Vezi aici textul deciziilor 2/1-2/23 Vezi aici Raportul narativ privind executarea bugetului raional Rezina în tr. IV al anului 2018 Vezi aici Anexa la Decizia 2/21 din 16 august 2019 Vezi aici Anexa la decizia 2/22 din 16 august 2019 - Strategia de Tineret a raionului Rezina, 2019-2023

Examen exigent pentru artiști amatori din raion

        La 17 septembrie curent, în incinta Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” s-a desfășurat atestarea colectivelor populare ale instituției și colectivelor folclorice din satele și comunele raionului „Țărăncuța” (Peciște), „Busuiocul” (Țareuca), „Trandafirii” (Trifești), „Pădureanca” (Țahnăuți), care au dorit să-și mențină calificativul de „Model”.  ...Sărbătoare cu mare fast în satul Cuizăuca, în duminica de Sânziene

         La data de 07 iulie s-a desfășurat Festivalul raional al cântecului, jocului și portului popular cu genericul ,,Cânt și joc moldovenesc”, ediția a II-a, 2019, în cadrul sărbătorii Ziua Națională a Portului Popular. Evenimentul a fost organizat de către Secția Cultură a Consiliului raional Rezina în parteneriat cu primăria satului Cuizăuca.
         Festivalul a început cu muzică, dansuri și o paradă a portului popular. 
La eveniment au participat meșteri populari și ansambluri folclorice cu titlul ,,Model” din raion, dar și colective artistice de la PRC ,, Nicolae Lupov” din or. Rezina, aducând publicului în dar cântece și dansuri folclorice.
         Moderatorul evenimentului a salutat prezența tuturor oaspeților, colectivelor, primarilor și a adus mulțumiri și recunoștință celor care au contribuit la buna desfășurare și organizare a Festivalului - sponsorilor, partenerilor de la Uzina de Cablu Orhei SEBN - care au venit cu dulciuri și baloane pentru toți copilașii.
         Scopul festivalului a fost revitalizarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului muzical-coregrafic moldovenesc, popularizarea valorilor spirituale şi culturale ale neamului, propagarea culturii tradiţionale moldoveneşti, reanimarea cântecelor și dansurilor folclorice, readucerea lor în circuitul cultural, promovarea formațiilor de cântec și dans folcloric și a portului popular moldovenesc, precum și educarea tinerei generații prin punerea în circulaţie a unor cântece valoroase din diferite zone ale raionului.
         Dna Angela Racu, șeful Secției Cultură Rezina, a dat start evenimentului print-un mesaj de salut către toți cei prezenți, după care le-a urat sărbătoare frumoasă și președintele raionului Rezina, dnul Vasile Gobjilă, nu a lipsit de la eveniment nici directorul Centrului Național de Păstrare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial dna Diana Dicusarî - partenerul care acordă de fiecare dată suportul necesar în toate activitățile organizate de către Secția Cultură Rezina. Cu un mesaj de salut a venit și primarul satului Cuizăuca - gazda evenimentului, și desigur nu a început activitatea fără binecuvântarea Protoiereului Ioan Cozonac din localitate.
         A debutat Festivalul cu un recital muzical adus de către Orchestra de muzică populară ,,Floricica” de la PRC ,, Nicolae Lupov”, condusă de dirijorul Igor Bucatari, după care toate colectivele participante și meșterii populari au fost apreciați la justa valoare, li s-au oferit diplome și premii bănești din partea organizatorilor.
         Aducem mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea Festivalului, colectivelor artistice de amatori participante, meșterilor populari, oaspeților și publicului care ne-a bucurat cu prezența în speranța că ne vom mai da întâlnire la astfel de activități.

Angela LAUR, director artistic la Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov”

Acasă

În sus