Stimați lucrători din sfera protecției sociale a populației din raionul Rezina!

     A treia duminică din luna septembrie îmi oferă un prilej deosebit de a vă felicita cu ocazia sărbătorii profesionale. Instituirea acestei sărbători denotă importanța și măreția meseriei pe care o exercitați zi de zi în folosul comunității și față de persoanele care au nevoie de grijă și atenție deosebită.     Îmi exprim întreaga recunoștință pentru aportul la dezvoltarea serviciilor de asistență și protecție socială. Apreciez înal...

Comisia pentru Protecția Copilului din raionul Rezina, în ședință extraordinară

   La finele săptămânii trecute, pe o rețea de socializare a fost publicat un video, în care o mamă, cu vârsta de 27 de ani, își impunea copilul de doar 3 ani să se stranguleze. Gravul incident a avut loc sâmbătă, 07 septembrie 2019, în satul Peciște din raionul Rezina.    Ceva mai târziu a fost alertată poliția, aceasta intervenind la timp. Potrivit Ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, femeia...

"Dinamo" din Cuizăuca a câștigat Campionatul raionului la fotbal, ediția 2019

    Sfârșitul lunii august a adus cu sine și finala Campionatului raionului Rezina la fotbal, ediția a XVI-ea. Astfel, după ce, începând cu 05 mai curent, în fiecare zi de duminică, membrii echipelor și amatorii sportului-rege au savurat din plin feeria meciurilor disputate în localitățile raionului, ziua de 25 august a pus față-n față cei mai puternici participanți în actuala ediție a Campionatului. Atât finala mică, cât...Șapte decenii de tristețe și durere

        La 6 iulie curent s-au împliniti 70 de ani de la al doilea val de deportări staliniste din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească. Potrivit estimărilor, peste 35 de mii de oameni au fost ridicați și trimiși în exil în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949. Deportații au fost strămutați în regiunile Tiumen, Amur, Irkutsk, Kurgan, Cita, Celeabinsk, Kemerovo, Karaganda, ţinuturile Altai şi Habarovsk, RASS Bureato-Mongolă, RSS Kazahă etc. Soarta deportaţilor în Siberia a fost diferită. Unii s-au aciuat în barăci părăsite, alţii au fost nevoiţi să şi le construiască. Munca în colhozurile şi sovhozurile locale, la întreprinderile forestiere, piscicole, miniere etc era istovitoare. Din cauza condiţiilor inumane de trai şi muncă, mulţi dintre cei deportaţi şi-au dat obştescul sfârşit pe întinsurile îngheţate ale Siberiei.

        Cu prilejul aniversării a 70-ea de la al doilea val al deportărilor, la Rezina a fost organizat și desfășurat un miting de comemorare a victimelor acelor evenimente de tristă amintire. Activitatea s-a produs în incinta Sălii de conferințe din Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov” și a întrunit victime ale represiunilor staliniste, tineri, elevi, primari ai localităților…

        Cu un cuvânt de comemorare a celor, care, în virtutea circumstanțelor nefaste ale vremii, au avut de suferit, îndurând frigurile „Siberiilor de gheață”, a venit președintele raionului, Vasile Gobjilă.

        Memoria celor, care nu și-au mai revăzut baștina, rămânând să zacă în pământuri străine, a fost cinstită de către cei prezenți printr-un minut de reculegere.

        Evenimentul a continuat prin evocarea în vers a tristelor evenimente de acum 70 de ani – este vorba despre o poezie a Elenei Rusanovschi, deportată în noaptea de 6 iulie 1949 - unica scrisă de dumneaei și în care redă suferințele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni supuși represiunilor. Poezia a fost declamată cu multă trăire de către Emanuela Rotaru.

        Cea mai emoționantă filă a evenimentului au constituit-o amintirile foștilor deportați – pline de durere și de suferință, care le-au marcat nu doar cei mai tineri și frumoși ani din viață, ci întreaga existență pământească. Este vorba de Iacov Cazac, președintele Asociației Obștești a Foștilor Deportați și Deținuți Politici din raionul Rezina, Victoria Glavațcaia și Alexei Marco.

        Pe moment, în raionul Rezina mai sunt în viață 60 de persoane-victime ale deportărilor staliniste, la evenimentul sus-amintit fiind prezente 35. Tuturor, din partea Consiliului raional, care a alocat în acest scop 14 mii de lei, le-au fost repartizate colete cu produse alimentare cu valoarea de circa 160 de lei fiecare. Celor care, în virtutea anilor și problemelor de sănătate, n-au fost în capacitate să fie prezenți la eveniment, coletele le-au fost repartizate la domiciliu, cu participarea reprezentanților adminsitrației raionale și a lucrătorilor sociali.

Aculina POPA

 

Acasă

În sus