În siguranță la scăldat

             În sezonul estival crește numărul entuziaștilor de a se scălda în râul Nistru, bazine sau în iazurile din teritoriul raionului Rezina, motiv pentru care angajații Inspectoratului de Poliție Rezina lansează câteva recomandări pentru a preveni situațiile de înec. Este important de știut, că scăldatul nu este permis în bazine acvatice necunoscute și la adâncime, unde ar putea fi gropi și...

Felicitare cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”!

Stimaţi  lucrători și veterani din domeniul medicinii și farmaceuticii din raionul Rezina!      Cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”, în numele Consiliului raional Rezina şi al meu personal, adresez  cele mai  sincere felicitări şi urări de bine tuturor medicilor, asistenților medicali, lucrătorilor farmaceutici și  personalului tehnic, precum şi veteranilor care au activat...

Muzica - valoroasă în viața omului

   Muzica însoțește omul pe tot parcursul vieții. O ramură a Culturii, în care poporul nostru s-a afirmat demult, este arta interpretării corale, care ne plasează alături de cele mai avansate popoare și culturi ale lumii.    Există în fiecare generație alese personalități, care se ridică din conformismul vieții cotidiene pentru a se face deschizători de drumuri pentru eternitate. Credem că în această pleiadă se încadrează, pe...Muzica - valoroasă în viața omului

   Muzica însoțește omul pe tot parcursul vieții. O ramură a Culturii, în care poporul nostru s-a afirmat demult, este arta interpretării corale, care ne plasează alături de cele mai avansate popoare și culturi ale lumii.

   Există în fiecare generație alese personalități, care se ridică din conformismul vieții cotidiene pentru a se face deschizători de drumuri pentru eternitate. Credem că în această pleiadă se încadrează, pe bună dreptate, omul de cultură, profesorul și dirijorul Teodor Țurcanu din Rezina.

   A fost un om ales de Dumnezeu, înzestrat cu multe haruri și virtuți. Dar, cu siguranță, cel mai mare talent și pasiune i-a fost Măria Sa Muzica, pe care a iubit-o și a slujit-o cu toată ființa până la ultima suflare. Maestrul Teodor Țurcanu a făcut cinste Rezinei cu talentul și prestația sa, pentru că, de fapt, capacitățile sale erau destinate cu siguranță mai mult scenei profesioniste. Rămâne de datoria noastră să nu-l uităm și să-i înveșnicim chipul și faptele în memoria urmașilor prin diverse activități, menite să perpetueze creația sa, astfel, inițiind și desfășurând an de an aici, la Rezina, Festivalul național al muzicii corale "Teodor Țurcanu".

   Ne exprimăm profunda recunoștință și ne închinăm memoriei distinsului dirijor Teodor Țurcanu, pentru toată activitatea trăită în serviciul muzicii și culturii, în speranța că spiritul frumosului, pe care l-a educat numeroaselor generații de coriști, va dăinui mereu. Pentru a înveșnici numele Maestrului Teodor Țurcanu, Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, Palatul raional de Cultură au venit cu inițiativa de a organiza un Festival al muzicii corale, care a ajuns deja la ediția a IV-a, chiar de la a II-a ediție devenind unul cu statut Național, datorită faptului că Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial a susținut ideea de a promova arta corală, de a susține formațiile corale, care, cu părere de rău, devin mai puține în țară.

    La data de 2 iunie 2019 am avut onoarea să fim gazde primitoare ale formațiilor corale, care au venit din Chișinău, raioanele Soroca, Ialoveni, Fălești, Florești, Drochia, S`ngera, Orhei și Rezina.

   Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Festivalului-concurs Național al Muzicii Corale "Teodor Țurcanu", care a adunat sute de spectatori în incinta Palatului raional de Cultură "Nicolae Lupov" din orașul Rezina.

   Această ediție a fost dedicată, în exclusivitate, corurilor de copii, cu genericul "Cântec dulce de copii", având ca scop: dezvoltarea și promovarea patrimoniului muzical coral; perfecționarea măiestriei interpretative, revigorarea și stimularea activității de creație a formațiilor corale de copii.

  Juriul, format din specialiști în domeniu, președinte al cărui a fost Emilia Moraru, dirijor de cor, Maestru în Artă, a apreciat măiestria interpretativă, valoarea și diversitatea repertoriului, ținuta artistică și aspectul estetic al participanților.

   După deliberări au fost acordate premiile:

   - Premiul Mare - Corului de copii "Belcanto", al Școlii de Arte "Eugen Coca" din orașul Soroca, conducător artistic și prim-dirijor - Ludmila Samarin;

   - Premiul I - Corului de copii "Lia-Ciocârlia", al Studioului muzical al Centrului Republican pentru Copii și Tineret din orașul Chișinău, conducător artistic și prim-dirijor - Luminița Istrate;

   - Premiul II - Corului de copii al Școlii de Muzică "Filip Todirașcu" din satul Costești, raionul Ialoveni, conducător artistic și prim-dirijor - Cristina Mereacre.

   Premiul III - Corului de copii "Alunelul", al IPLT "Alexandru cel Bun" din orașul Sângera, municipiul Chișinău, conducător artistic și prim-dirijor - Tatiana Panaghiu.

   Premii speciale au obținut: Corul de copii al Școlii de Muzică din orașul Drochia, conducător artistic și prim-dirijor - Oxana Granevschi, și Corul de copii "Armonia" din satul Ignăței, raionul Rezina, conducător artistic și prim-dirijor - Ecaterina Boldișor.

   Cu mențiuni s-au ales corurile de copii: "Capriccio" al Școlii de Muzică "Gherasim Lupoi" din Orhei, conducător artistic și prim-dirijor - Larisa Untilă; "Speranța", al Școlii de Muzică din Fălești, conducător artistic și prim-dirijor - Valentina Bulgaru; "Sinkopa", al IPLT "Ion Creangă" din orașul Florești, conducător artistic și prim-dirijor - Ina Panfil, și "Izvorașul", al IPLT "Alexandru cel Bun" din Rezina, conducător artistic și prim-dirijor - Ion Scutelnic.

   Adresez sincere mulțumiri juriului: doamnelor Emilia Moraru, Diana Dicusarî, Tamara Mogâldea, dlui Oleg Volontir, pentru colaborare și jurizare obiectivă. Țin pe această cale să aduc mulțumiri APL, colegilor mei de la secțiile/direcțiile Cultură, care au delegat formațiile corale; dirijorilor; maeștrilor de concert, moderatoarei evenimentului - Angela Laur, colegilor de la Secția Cultură Rezina, Palatul raional de Cultură "Nicolae Lupov" și tuturor participanților la festival.

Angela RACU, șeful Secției Cultură Rezina

 

Acasă

În sus