Ziua Internaţională a Copilului în mediul online. Cum a fost marcată sărbătoarea la Rezina

        Dacă în anii precedenţi Ziua Internaţională a Copilului era marcată la Rezina cu mult fast, de această dată, din cauza pandemiei, de 1 iunie au fost organizate doar câteva evenimente, doar pe online. În unele familii, distracţiile au durat toată ziua, iar buna lor dispoziţie parcă a alungat norii gri de pe cer.    Nici în perioadă de pandemie, autorităţile nu uită de copii...

Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor ar putea fi reexaminate

        Autoritățile ar putea reexamina deciziile luate cu privire la relaxarea restricțiilor. Aceasta în condițiile în care populația nu respectă îndeajuns noile reguli. Constatarea a fost făcută de șeful ANSP, Nicolae Furtună, la emisiunea „Punctul pe Azi”, la TVR Moldova.          „Noi săptămâna aceasta o să discutăm și am putea reveni la impunerea restricțiilor. O...

Reguli de siguranță pentru elevi în vacanță

            Părinții sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită copiilor pe durata vacanței de vară și să le idetifice ocupații utile.             Elevii sunt îndemnați să respecte regulile de circulație, să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate, unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport, curți,...Muzica - valoroasă în viața omului

   Muzica însoțește omul pe tot parcursul vieții. O ramură a Culturii, în care poporul nostru s-a afirmat demult, este arta interpretării corale, care ne plasează alături de cele mai avansate popoare și culturi ale lumii.

   Există în fiecare generație alese personalități, care se ridică din conformismul vieții cotidiene pentru a se face deschizători de drumuri pentru eternitate. Credem că în această pleiadă se încadrează, pe bună dreptate, omul de cultură, profesorul și dirijorul Teodor Țurcanu din Rezina.

   A fost un om ales de Dumnezeu, înzestrat cu multe haruri și virtuți. Dar, cu siguranță, cel mai mare talent și pasiune i-a fost Măria Sa Muzica, pe care a iubit-o și a slujit-o cu toată ființa până la ultima suflare. Maestrul Teodor Țurcanu a făcut cinste Rezinei cu talentul și prestația sa, pentru că, de fapt, capacitățile sale erau destinate cu siguranță mai mult scenei profesioniste. Rămâne de datoria noastră să nu-l uităm și să-i înveșnicim chipul și faptele în memoria urmașilor prin diverse activități, menite să perpetueze creația sa, astfel, inițiind și desfășurând an de an aici, la Rezina, Festivalul național al muzicii corale "Teodor Țurcanu".

   Ne exprimăm profunda recunoștință și ne închinăm memoriei distinsului dirijor Teodor Țurcanu, pentru toată activitatea trăită în serviciul muzicii și culturii, în speranța că spiritul frumosului, pe care l-a educat numeroaselor generații de coriști, va dăinui mereu. Pentru a înveșnici numele Maestrului Teodor Țurcanu, Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, Palatul raional de Cultură au venit cu inițiativa de a organiza un Festival al muzicii corale, care a ajuns deja la ediția a IV-a, chiar de la a II-a ediție devenind unul cu statut Național, datorită faptului că Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial a susținut ideea de a promova arta corală, de a susține formațiile corale, care, cu părere de rău, devin mai puține în țară.

    La data de 2 iunie 2019 am avut onoarea să fim gazde primitoare ale formațiilor corale, care au venit din Chișinău, raioanele Soroca, Ialoveni, Fălești, Florești, Drochia, S`ngera, Orhei și Rezina.

   Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Festivalului-concurs Național al Muzicii Corale "Teodor Țurcanu", care a adunat sute de spectatori în incinta Palatului raional de Cultură "Nicolae Lupov" din orașul Rezina.

   Această ediție a fost dedicată, în exclusivitate, corurilor de copii, cu genericul "Cântec dulce de copii", având ca scop: dezvoltarea și promovarea patrimoniului muzical coral; perfecționarea măiestriei interpretative, revigorarea și stimularea activității de creație a formațiilor corale de copii.

  Juriul, format din specialiști în domeniu, președinte al cărui a fost Emilia Moraru, dirijor de cor, Maestru în Artă, a apreciat măiestria interpretativă, valoarea și diversitatea repertoriului, ținuta artistică și aspectul estetic al participanților.

   După deliberări au fost acordate premiile:

   - Premiul Mare - Corului de copii "Belcanto", al Școlii de Arte "Eugen Coca" din orașul Soroca, conducător artistic și prim-dirijor - Ludmila Samarin;

   - Premiul I - Corului de copii "Lia-Ciocârlia", al Studioului muzical al Centrului Republican pentru Copii și Tineret din orașul Chișinău, conducător artistic și prim-dirijor - Luminița Istrate;

   - Premiul II - Corului de copii al Școlii de Muzică "Filip Todirașcu" din satul Costești, raionul Ialoveni, conducător artistic și prim-dirijor - Cristina Mereacre.

   Premiul III - Corului de copii "Alunelul", al IPLT "Alexandru cel Bun" din orașul Sângera, municipiul Chișinău, conducător artistic și prim-dirijor - Tatiana Panaghiu.

   Premii speciale au obținut: Corul de copii al Școlii de Muzică din orașul Drochia, conducător artistic și prim-dirijor - Oxana Granevschi, și Corul de copii "Armonia" din satul Ignăței, raionul Rezina, conducător artistic și prim-dirijor - Ecaterina Boldișor.

   Cu mențiuni s-au ales corurile de copii: "Capriccio" al Școlii de Muzică "Gherasim Lupoi" din Orhei, conducător artistic și prim-dirijor - Larisa Untilă; "Speranța", al Școlii de Muzică din Fălești, conducător artistic și prim-dirijor - Valentina Bulgaru; "Sinkopa", al IPLT "Ion Creangă" din orașul Florești, conducător artistic și prim-dirijor - Ina Panfil, și "Izvorașul", al IPLT "Alexandru cel Bun" din Rezina, conducător artistic și prim-dirijor - Ion Scutelnic.

   Adresez sincere mulțumiri juriului: doamnelor Emilia Moraru, Diana Dicusarî, Tamara Mogâldea, dlui Oleg Volontir, pentru colaborare și jurizare obiectivă. Țin pe această cale să aduc mulțumiri APL, colegilor mei de la secțiile/direcțiile Cultură, care au delegat formațiile corale; dirijorilor; maeștrilor de concert, moderatoarei evenimentului - Angela Laur, colegilor de la Secția Cultură Rezina, Palatul raional de Cultură "Nicolae Lupov" și tuturor participanților la festival.

Angela RACU, șeful Secției Cultură Rezina

 

Acasă

În sus