Stimați lucrători din sfera protecției sociale a populației din raionul Rezina!

     A treia duminică din luna septembrie îmi oferă un prilej deosebit de a vă felicita cu ocazia sărbătorii profesionale. Instituirea acestei sărbători denotă importanța și măreția meseriei pe care o exercitați zi de zi în folosul comunității și față de persoanele care au nevoie de grijă și atenție deosebită.     Îmi exprim întreaga recunoștință pentru aportul la dezvoltarea serviciilor de asistență și protecție socială. Apreciez înal...

Comisia pentru Protecția Copilului din raionul Rezina, în ședință extraordinară

   La finele săptămânii trecute, pe o rețea de socializare a fost publicat un video, în care o mamă, cu vârsta de 27 de ani, își impunea copilul de doar 3 ani să se stranguleze. Gravul incident a avut loc sâmbătă, 07 septembrie 2019, în satul Peciște din raionul Rezina.    Ceva mai târziu a fost alertată poliția, aceasta intervenind la timp. Potrivit Ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, femeia...

"Dinamo" din Cuizăuca a câștigat Campionatul raionului la fotbal, ediția 2019

    Sfârșitul lunii august a adus cu sine și finala Campionatului raionului Rezina la fotbal, ediția a XVI-ea. Astfel, după ce, începând cu 05 mai curent, în fiecare zi de duminică, membrii echipelor și amatorii sportului-rege au savurat din plin feeria meciurilor disputate în localitățile raionului, ziua de 25 august a pus față-n față cei mai puternici participanți în actuala ediție a Campionatului. Atât finala mică, cât..."Doina Nistrului" - trei decenii de cântec

   Era în primăvară, în anul 1989 - an marcat de deșteptare națională, de dragoste pentru neam și de dorință neostoită de revenire la ale noastre, la cele dragi și sfinte. La Rezina - la Nistru, la mărgioară, câteva inimi îndrăgostite de arta corală, împreună cu maestrul Teodor Țurcanu, dădeau naștere unui colectiv cu nume ales - "Doina Nistrului". Și iată că de atunci, preț de trei decenii,  bătrânul Tiras tot duce și duce la vale doina rezinenilor. Spre bucuria și delectarea sufletelor celor cu dragoste de frumos, de tradiție și de valoare.

   Seara zilei de 18 mai curent a adunat în Sala mică a Palatului raional de Cultură "Nicolae Lupov" lume selectă, lume bună, lume ce cunoaște prețul muzicii de calitate, al  reușitelor și le poate aprecia. Au venit oamenii ca, împreună cu membrii Coralei "Doina Nistrului", să omagieze cele trei decenii de activitate ale acestul frumos colectiv coral.

   A demarat spectacolul omagiar cu un filmuleț, la care au lucrat elevi de la Liceul teoretic "Alexandu cel Bun" din Rezina și care a prezentat succint istoria colectivului, împletită iscusit cu refelecții despre muzica corală ale maestrului Teodor Țurcanu.

   Apoi, pe scenă au urcat omagiații - actualii membri ai "Doinei Nistrului" (mulți dintre dumnealor au stat la baza fondării colectivului), care au încântat publicul spectator cu un buchet de melodii. Moderatoarea specacolului, dna Carolina Cojocari, și dumneaei coristă, a reușit să adune în scenariu cele mai selecte cuvinte, spuse și aprecieri cu referire la părintele Coralei, la membrii ei, activitatea de trei decenii, rezultatele înregistrate... Dar și referitoare la dl Ion Scutelnic, actualul conducător al colectivului, care, după plecarea la cele veșnice a lui Teodor Țurcanu, în anul 2012, a decis să preia firul "Doinei...", așa, încât apa Nistrului să ducă în continuare în lumea mare vocea coriștilor rezineni.

   Munca asiduă, conștiinciozitatea, seriozitatea, atitudinea corespunzătoare față de muzca corală n-au întârziat să le aducă rezultate frumoase chiar din primii ani de activitate - atât pe arena națională, cât și internațională. Au reușit să se impună ca un colectiv plin de semnele unui mare respect pentru arta corală, pentru trecutul și prezentul neamului nostru. Pentru că este foarte greu să desfășori o activitate corală în zilele de azi, deoarece dacă nu aduce bani, este sortită eșecului. Unii nu înțeleg că participarea într-un colectiv artistic trezește conștiința omului, oferă o deschidere spre alte orizonturi, mult mai subtile și mai profunde, trezește sentimentul de identitate, de apartenență la neam și țară, iar în cazul, în care în repertoriu se regăsesc și creații creștine - reînvie sentimentul rugăciunii, al legăturii cu Dumnezeu și cu oamenii.

   Componența actuală a Coralei "Doina Nistrului" numără aproape 40 de membri: elevi, profesori, medici, pensionari, angajați în diverse domenii, cărora le place muzica corală. Și-au format deja aceasta deprindere, care a devenit pe parcurs dragoste și care merge mână-n mână cu destinul fiecăruia dintre acești oameni frumoși.

   Revenind la seara de suflet din 18 mai, voi spune că a continuat cu un cuvânt de salut și felicitare din partea dnei Angela Racu, șeful Secției Cultură, care a apreciat la cele mai înalte cote prestația coralei din Rezina, exprimând și convingerea unanimă a întregului public spectator. Dumneaei a avut diplome de excelență și de merit atât pentru dirijorul și conducătorul Ion Scutelnic, cât și pentru fiecare membru al "Doinei Nistrului". 

   A urmat evoluarea violinelor din "Rapsodia" și a bărbaților din Formația "Haiducii", veniți să-și felicite colegii la ceas aniversar.

   Îndelung au fost aplaudați și membrii Coralei Valentina Lachi și Ilie Gonța, respectiv, pentru romanța "Să-mi dai scrisorile-napoi" și poezia lui George Coșbuc "Trei, Doamne, și toți trei..."             

   Colega de altădată Ludmila Nour a venit tocmai din Italia ca să le fie alături, să-i felicite pe colegii de cândva, dar și dăruiască tuturor cântecul "Hulubul păcii".

    Frumoase au fost și cuvintele de apreciere, rostite de dna Alexandra Rusu, directorul Liceului teoretic ”Alexandru cel Bun”, în care activează dl Ion Scutelnic.

   A fost o seară foarte frumoasă, peste care a domnit cântecul, cuvintele de apreciere, urările sincere de noi succese. Și în care sufletul îndrăgostit de cântec s-a simțit extraordinar de bine.

     Felicitări omagiaților, sănătate trainică și dragoste mereu vibrândă pentru cântecul coral. Oameni, priviți-i, încântați-vă sufletul și ochiul și mulțumiți-I Demiurgului că ni i-a dat - frumoși, ducându-și prin viața cu destoinicie și mândrie vocația existenței lor, cu numele de "Doina Nistrului"!

Aculina POPA

 

Acasă

În sus