În siguranță la scăldat

             În sezonul estival crește numărul entuziaștilor de a se scălda în râul Nistru, bazine sau în iazurile din teritoriul raionului Rezina, motiv pentru care angajații Inspectoratului de Poliție Rezina lansează câteva recomandări pentru a preveni situațiile de înec. Este important de știut, că scăldatul nu este permis în bazine acvatice necunoscute și la adâncime, unde ar putea fi gropi și...

Felicitare cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”!

Stimaţi  lucrători și veterani din domeniul medicinii și farmaceuticii din raionul Rezina!      Cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”, în numele Consiliului raional Rezina şi al meu personal, adresez  cele mai  sincere felicitări şi urări de bine tuturor medicilor, asistenților medicali, lucrătorilor farmaceutici și  personalului tehnic, precum şi veteranilor care au activat...

Muzica - valoroasă în viața omului

   Muzica însoțește omul pe tot parcursul vieții. O ramură a Culturii, în care poporul nostru s-a afirmat demult, este arta interpretării corale, care ne plasează alături de cele mai avansate popoare și culturi ale lumii.    Există în fiecare generație alese personalități, care se ridică din conformismul vieții cotidiene pentru a se face deschizători de drumuri pentru eternitate. Credem că în această pleiadă se încadrează, pe...A startat sezonul fotbalistic

   Un meci de fotbal mult așteptat a fost disputat la 12 mai pe stadionul din Pripiceni-Răzeși - între echipele "Avangard" (Pripiceni-Răzeși) și "Nistru" (Lalova).

   În acea zi, pe la amiază, mă întorceam de la biserică și m-am întâlnit cu fotbaliștii pripiceneni Ion Morărescu și Alexei Botnari, care m-au invitat la meci și m-au rugat să scriu neapărat articol la ziar: "...să mai citim în "Farul Nistrean" și despre fotbal...".

   Așa cum echipa pripiceneană era incompletă, antrenorul "Avangard"-ului, Nicu Gobjilă, s-a înțeles cu antrenorul echipei din Ignăței, Nicu Badan, și au format o echipă în meciul respectiv. Atare meciuri n-am mai urmărit... Odată cu începutul meciului a început și ploaia. Din cer coborau stropi reci de apă, iar în ambele porți ploua cu goluri. Credeam că va fi oprit jocul, dar meciul a continuat pe ploaie.

   Acolo, pe stadion, am stat de vorbă cu unii foști fotbaliști: Nicu Perciun, Andrian Gaugaș, Gheorghe Cristafovici ș. a. Iar Nicolae Gun mi-a spus că se simte mult mai bine atunci, când asistă la vreun meci de fotbal: "...aș vrea chiar și să joc, dar anii adunați în spate nu-mi permit". Era printre suporteri și primarul de Pripiceni-Răzeși, Iacob Frunză, care își făcea mari griji pentru rezultatul meciului, susținând cu multe emoții, împreună cu Vasile Corețchi, frații Fiodor și Anatol Chichioi, Petru Cristafovici și alții, echipa-gazdă. Erau pe terenul de sport și nu puțini susținători pentru echipa-oaspete, printre care și preotul Ștefan Ciugui, băștinaș din Pripiceni-Răzeși.

   Chiar din primele minute ale meciului am observat că dominantă era echipa laloveană, poarta gazdelor era atacată foarte des și după 5 minute de joc oaspeții au înscris primul gol. Jocul continua pe ploaie - fotbaliștii erau uzi, terenul lunecos, mingea nu asculta jucătorii. Prima repriză a finalizat cu scorul de 3 la 1 pentru oaspeți.

   În repriza secundă câțiva jucători pripiceneni au fost înlocuiți. În poarta gazdelor a venit Cristi Balan, feciorul fotbalistului ignățenean Ion Balan. Cristi s-a dovedit a fi mult mai bun decât alți portari. Deși a scăpat câteva goluri în poartă, multe au fost și mingiile respinse, de altfel, scorul era și mai urât pentru gazde. Chiar îi mulțumim pentru jocul frumos în favoarea echipei.

   E de menționat faptul, că în meciul respectiv, dintre membrii echipei "Avangard", care de două ori a fost Campioană a raionului, l-am observat doar pe Vasile Gojinețchi, un foarte bun fundaș, care adesea marca și goluri în poarta adversă. Spre regret, în acel meci, fotbaliștii pripiceneni erau nevoiți să se afle mai mult în apărare. Au depus mult efort tinerii fotbaliști Diego Marchitan, Vlad Gobjilă, Cristi Cușnir, Petru Trâmbaci. Bravo lor!        

   Ne-am bucurat și de momente frumoase, când favoriții noștri înaintau și atacau poarta adversă, dar acolo întâlneau rezistență mare, linie de apărare bine pregătită, adversarii mai având și un portar bun.

   Mai mulți amatori de fotbal din Pripiceni au menționat că de n-ar fi plecați băieții noștri la muncă peste hotare, am fi avut parte de alt joc și alt rezultat. Nu, ignățenenii, care au jucat pentru echipa noastră, n-au fost răi, dimpotrivă - împreună cu pripicenenii noștri au luptat frumos și și-au dorit un rezultat bun. Au avut și toată susținerea ambilor antrenori - Nicu Gobjilă și Nicu Badan, suporterilor pripiceneni.

   Scorul final a fost 6:2, pentru oaspeți - echipa "Nistru", Lalova. Goluri au înscris: Laurențiu Iurcu - 3; Andrei Tontici - 2; Victor Ninicu - 1. Iar din partea gazdelor: Petru Trâmbaci - 1; Diego Marchitan - 1.

Nicolae NALBUȘ, corespondent voluntar, satul Pripiceni-Răzeși

 

Acasă

În sus