În siguranță la scăldat

             În sezonul estival crește numărul entuziaștilor de a se scălda în râul Nistru, bazine sau în iazurile din teritoriul raionului Rezina, motiv pentru care angajații Inspectoratului de Poliție Rezina lansează câteva recomandări pentru a preveni situațiile de înec. Este important de știut, că scăldatul nu este permis în bazine acvatice necunoscute și la adâncime, unde ar putea fi gropi și...

Felicitare cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”!

Stimaţi  lucrători și veterani din domeniul medicinii și farmaceuticii din raionul Rezina!      Cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”, în numele Consiliului raional Rezina şi al meu personal, adresez  cele mai  sincere felicitări şi urări de bine tuturor medicilor, asistenților medicali, lucrătorilor farmaceutici și  personalului tehnic, precum şi veteranilor care au activat...

Muzica - valoroasă în viața omului

   Muzica însoțește omul pe tot parcursul vieții. O ramură a Culturii, în care poporul nostru s-a afirmat demult, este arta interpretării corale, care ne plasează alături de cele mai avansate popoare și culturi ale lumii.    Există în fiecare generație alese personalități, care se ridică din conformismul vieții cotidiene pentru a se face deschizători de drumuri pentru eternitate. Credem că în această pleiadă se încadrează, pe...Spectacolul "Liberă", jucat pe scena Palatului raional de Cultură

   Mai mulți rezineni pasionați de teatru au avut ocazia să vizioneze, recent, în incinta Palatului raional de Cultură "Nicolae Lupov" din Rezina, un spectacol-document "Liberă", în regia lui Ianoș Petrașcu.

   Un spectacol, care abordează problema violenței asupra femeilor și repercursiunile ei asupra generației viitoare. Un spectacol despre șabloane, despre legi scrise și nescrise. Un spectacol despre putere și voință, despre... vise. Este istoria unei adolescente, care se confruntă cu stereotipurile de gen, la fel și drumul tumultuos pe care îl parcurge până la realizarea visului.

   Producția teatrală poartă un caracter educațional, oferind o meditație asupra responsabilității părinților în procesul educativ și asupra responsabilității personale, pe care ne-o asumăm în cadril oricărei relații, fie ea amicală, familială sau de dragoste.

   Așadar, odată cu premiera de la Chișinău, a fost dat startul Turneului Național al spectacolului "Liberă", produs de Teatrul M.A.D.E., iar crearea și organizarea spectacolului a fost posibilă grație parteneriatului cu Asociația Obștească "Vesta" și UN Women Moldova, și cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.

   În raionul Rezina a avut loc încheierea Turneului, după ce spectaco-lul a fost jucat în 15 localități din Republica Moldova.

   Regizorul spectacolului, Ianoș Petrașcu, a menționat că: "Decizia de a monta acest spectacol a venit din necesitatea de a vorbi despre problema violenței față de femei și de a sensibiliza societatea față de această problemă și de a inspira femeile să vorbească. Fiecare a treia femeie din Moldova este victimă a cel puțin unei forme de violență, fiecare al doilea copil este lovit, noi însă nu reacționăm nici într-un fel. Violența este o boală a societății contemporane. Ce putem face? Să schimbăm atutidinea unii față de ceilalți, să fim mai buni, iar copiii ne vor urma exemplul."

   Violența în familie și față de femei constituie una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. În Republica Moldova, violența în familie este recunoscută ca infracțiune și se pedepsește conform Codului Penal. Potrivit unor estimări, 6 din 10 bărbați au aplicat cel puțin o formă de violență fizică, psihologică sau sexuală pe parcursul vieții față de femei și fete.

   Teatru M.A.D.E. se descifrează ca: Mișcare, Artă, Dans și Emoție. Fondatorii Teatrului au renunțat la expresia verbală și abordează o stilistică nouă și revoluționară pentru Republica Moldova, care implică mișcarea, dansul și expresia corporală. Instrumentul de bază în montările teatrului este corpul actorului, care poate transmite mesaje și stări dincolo de limbă și vârstă. Această abordare distruge barierele lingvistice și face arta mai accesibilă, anume prin esențializarea mesajului pe care vrea să-l transmită.

   Timp de aproape două ore, publicul rezinean a trăit emoții ce dominau în scena Palatului raional de Cultură "Nicolae Lupov" din Rezina. Spectacolul a culminat cu decernarea diplomelor de către șeful Secției Cultură, Angela Racu, din partea conducerii raionului Rezina, în semn de mare apreciere.

Pentru conformitate: Iuliana POPA-CRUDU

 

 

 

Acasă

În sus