Rezultate îmbucurătoare în ajun de an nou

   Încet, de parcă așteptau să fie numărate, se perindau una câte una ultimele zile ale toamnei. Pe străzile rămase pustii hoinărea, în legea sa, vântul. Stropii reci de ploaie parcă aminteau că mâine-poimâine în văzduh se vor roti grațios primii fulgi. O nostalgie bacoviană punea stăpânire pe întreaga ființă omenească...    Deși trist, acel sfârșit de toamnă își avea farmecul lui, care,...

Veteranii razboiului din Afganistan au totalizat activitatea din 2019

         Deși, potrivit statutului, adunarea de dare de seamă și alegeri în Uniunea raională a Veteranilor războiului din Afganistan (UVRA) se desfășoară o dată la cinci ani, președintele Gheorghe Marchitan a făcut déjà o tradiție din a-i convoca pe membrii organizației anual, în luna decembrie, pentru a discuta și a reliefa problemele, dar și potențialele soluții pentru cele mai dificile aspecte. Astfel, pe 5 decembrie curent,...

Tinerii, interesați de voluntariat

    Recent, pe 07 decembrie curent, Consiliul raional al Tinerilor din Rezina, în parteneriat cu primăria Ignăței, au organizat și desfășurat, în incinta Căminului de cultură Ignăței, o Cafenea publică. Evenimentul s-a produs cu prezența voluntarilor de la Consiliul raional al Tinerilor din Rezina și elevi ai Liceului teoretic "Ioan Sârbu" din Ignăței, dar și elevi din satul vecin Meșeni.     Scopul Cafenelei publice a fost de a...74 de primăveri de pace

   Anul acesta s-au împlinit 74 de ani, de când ziua de 9 mai a căpătat pentru noi toți un simbol al mândriei și memoriei naționale. Această zi a dat semnificație și un conținut special istoriei noastre, deoarece această zi vine să comemoreze capitularea Germaniei în cel de-al doilea război mondial. Astfel, către sfârșitul primei decade a lunii mai 1945, sutelor de mii de combatanți din armatele participante la bătălia pentru înfrângerea fascismului german le-a fost dat, în sfârșit, să trăiască momente înălțătoare prin liniștea lor bruscă, ieșită parcă din obișnuința omenească. În noaptea de 8 spre 9 mai, la ora 02:00, căpeteniile celui de-al treilea Reich au semnat actul capitulării necondiționate în fața reprezentanților principalelor puteri aliate. În mod oficial, cel de-al doilea război mondial în Europa luase sfârșit. Pe cea mai mare parte a frontului au amuțit tunurile și mitralierele, au încetat exploziile infernale. ­

   Anii 1939-1945 s-au înscris cu vieți sacrificate, lacrimile văduvelor și orfanilor nu doar în paginile de istorie a țării, dar și în soarta multor familii, amintindu-ne și azi prin sclipirile focului veșnic de tragedia acelor vremuri.

   Astăzi, ne amintim cu recunoștință și căldură sufletească de toți cei care au plătit cu viața lor pentru pace, libertate și independența Patriei noastre. Astfel, joi, 09 mai 2019, la Complexul Memorial din Rezina a avut loc Mitingul consac-rat celor 74 de ani de la Victoria asupra fascismului în cel de-al II-lea război mondial. Eveniment ce ne adună an de an pentru a comemora cele zeci de mii de vieți omenești răpite barbar de focul războiului, durerea destinelor netrăite, planurilor de viitor și speranțelor puse pe altarul acelui război, pentru ca noi să avem un cer senin deasupra capului.

   Evenimentul s-a produs cu participarea președintelui raionului Rezina, Vasile Gobjilă; deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur; primarului de Rezina, Simion Tatarov; șefului Secției Administrativ-militare Rezina, Didina Stamati; președintelui Consiliului raional al veteranilor de război și muncă din raionul Rezina, ex-deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, consilierului raional Serafima Borgan; consilierilor raionali, angajaților serviciilor desconcentrate, angajaților direcțiilor și secțiilor Consiliului raional Rezina, instituțiilor publice din raion și agenților economici.

   În mesajul de deschidere a ceremoniei, președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, a menționat că: "...Mă folosesc de acest prilej pentru a aduce un omagiu celor căzuți și pentru a le mulțumi tuturor veteranilor rămași în viață pentru tot ce au făcut pentru noi. Ei sunt cei care au făcut posibilă pacea, iar pentru acest lucru suntem profund recunoscători. Îmi exprim deplina recunoștință pentru faptele dumnealor, pentru curajul și sacrificiul de care au dat dovadă. Cel de-al Doilea război mondial a fost una dintre cele mai mari tragedii ale istoriei contemporane, iar noi nu trebuie să uităm niciodată lecțiile acestui cumplit război. Și, mai ales, nu trebuie să-i uităm pe cei care au contribuit la încetarea lui. Veșnică memorie eroilor noștri". Apoi, a ținut să anunțe un minut de reculegere în cinstea eroilor căzuți pe câmpurile de lupte în cel de-al Doilea război mon-dial.

   Cu un mesaj de mulțumire și recunoștință pentru veterani și eroii căzuți în acel crâncen război a fost invitată la microfon deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur, care a accentuat că: "Memoria acelei perioade dramatice este întipărită nu doar în paginile de istorie, ci si în soarta multor familii, în inimile buneilor și străbuneilor noștri, în văpaia focului veșnic, dar și în sufletele celor ce înțeleg adevărata tragedie a acelor vremuri. Pentru noi sunt deopotrivă de importante atât memoria acelor ani, cât si lecțiile dure, scrise cu sânge, pe care le-a oferit întregii omeniri acea conflagrație militară mondială. Manifest profund respect pentru eroismul buneilor și al străbuneilor noștri - atât pentru cei care, cu prețul propriei vieți au apărat omenirea de ciuma cenușie, cât și pentru cei care au contribuit la făurirea victoriei comune în spatele frontului, care au reușit să supraviețuiască în timpul de răstriște al ocupației fasciste. Țara noastră a plătit un preț greu pentru realizarea Victoriei. Sacrificiul, durerea și efortul au fost enorme. Circa 600 de mii de moldoveni au luptat în acel război. Peste 70 de mii de soldați au căzut cu moarte de erou în luptele de eliberare a Moldovei. Nu este vorba de o simplă statistică, este vorba de zeci de mii de suflete, destine, planuri de viitor și speranțe făcute scrum de un masacru mondial. Cu prilejul acestei sărbători importante, vă aduc cele mai sincere felicitări, vă doresc să aveți parte mereu de cer senin, de pace, de bunăstare și toleranță, exprimându-vă recunoștință pentru aportul dumneavoastră la construirea unei societăți democrate și economic dezvoltată". În mesajul dum-neaiei, a remarcat că, în ziua de 9 mai, se serbează și Ziua Uniunii Europene, i-a felicitat pe toți cei prezenți și cu această frumoasă sărbătoare.

   În mesajul de felicitare, șeful Secției Administrativ-militare Rezina, Didina Stamati, a spus că la momentul de față în raion au rămas 3 veterani de război. Apoi, tuturor le-a dorit un prezent și un viitor pașnic acasă.

   La rându-i, președintele Consiliului raional al veteranilor de război și muncă din raionul Rezina, ex-deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, consilierul raional Serafima Borgan a accentuat: "Anul acesta sunt 74 de primăveri de când s-a încheiat acel crâncen război. Această zi ne-a adus pace și un cer senin, care a costat mii de vieți omenești. Aplec capul în fața celor care și-au dat viața pentru pace, iar celor care mai sunt în viață, multă sănătate. Vă felicit cu frumosul prilej, vă doresc liniște sufletească, mai multă căldură și bunătate, pe care să o împărțiți cu toți cei apropiați. Viața este scurtă, iar când cineva drag pleacă în lumea celor drepți, rămân doar faptele lui. Îmi doresc să rămână mai multă căldură și bunătate pentru cei care sunt în viață." A ținut să anunțe, că în acea zi, pe ultimul drum urma să fie petrecut unul dintre veteranii de război din raionul Rezina, Ilarion Melnic, care urma să fie înmormântat în cimitirul din satul Cinișeuți.

   Primarul de Rezina, Simion Tatarov a vorbit despre semnificația sărbătorii, reiterând că, indiferent de trecerea timpului, amintirea acelor vremuri rămâne în memoria omenirii și a istoriei. A dorit sincere felicitări tuturor veteranilor care au contribuit pentru menținerea păcii atât la noi în țară, cât și în lumea întreagă. Iar cei, care deja nu mai sunt cu noi, vor rămâne mereu în inimile noastre.

   În memoria și pentru pomenirea eroilor căzuți pe câmpuri de luptă a urmat serviciul divin, oficiat de către un sobor de preoți din Protopopiatul  Rezina.

   Apoi, cu un omagiu eroilor care au plătit un preț prea greu, au venit în fața tuturor elevi de la Liceul Teoretic "Olimp" din Rezina, bibliotecara din satul Mateuți, Angela Ursache, și specialistul principal de la Palatul raional de Cultură "Nicolae Lupov", Angela Laur.

   Mitingul consacrat celor 74 de ani de la obținerea Victoriei în cel de-al Doilea război mondial și comemorarea eroilor a continuat cu depunere de flori la Complexul Memorial din Rezina.

   De menționat, că conducerea raionului, în frunte cu președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur, vicepreședintele raionului Rezina, Andrei Godoroja, consilierul raional, Serafima Borgan, după ceremonia de comemorare, au mers în satul Cinișeuți pentru a-l conduce pe ultimul drum pe unul dintre veteranii de război, Ilarion Melnic. Dumnezeu să îl ierte pe răposat. Să-i fie țărâna ușoară și veșnică amintire pentru cei care i-au cunoscut cuvântul și fapta.

Iuliana POPA-CRUDU

 

Acasă

În sus