În siguranță la scăldat

             În sezonul estival crește numărul entuziaștilor de a se scălda în râul Nistru, bazine sau în iazurile din teritoriul raionului Rezina, motiv pentru care angajații Inspectoratului de Poliție Rezina lansează câteva recomandări pentru a preveni situațiile de înec. Este important de știut, că scăldatul nu este permis în bazine acvatice necunoscute și la adâncime, unde ar putea fi gropi și...

Felicitare cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”!

Stimaţi  lucrători și veterani din domeniul medicinii și farmaceuticii din raionul Rezina!      Cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”, în numele Consiliului raional Rezina şi al meu personal, adresez  cele mai  sincere felicitări şi urări de bine tuturor medicilor, asistenților medicali, lucrătorilor farmaceutici și  personalului tehnic, precum şi veteranilor care au activat...

Muzica - valoroasă în viața omului

   Muzica însoțește omul pe tot parcursul vieții. O ramură a Culturii, în care poporul nostru s-a afirmat demult, este arta interpretării corale, care ne plasează alături de cele mai avansate popoare și culturi ale lumii.    Există în fiecare generație alese personalități, care se ridică din conformismul vieții cotidiene pentru a se face deschizători de drumuri pentru eternitate. Credem că în această pleiadă se încadrează, pe...Valorificarea și promovarea obiceiurilor și tradițiilor pascale

        Casa de Creație pentru Copii, sub egida Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina (DÎTS), a desfășurat Festivalul raional „Obiceiuri și tradiții pascale”, ediția 2019, care a găzduit și o expoziție specifică Sărbătorii Sfinte. Evenimentul a avut loc în incinta Sălii mici a Palatului de Cultură „Nicolae Lupov” din Rezina, în preajma Sărbătorilor pascale, cu participarea a 8 colective din instituțiile de învățământ din raion.

        Organizatorii au avut drept obiective următoarele: descoperirea, valorificarea, renașterea, propagarea, păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor pascale; familiarizarea copiilor cu un gen de muzică mai puțin cunoscut – muzica religioasă și folclorul religios; promovarea tinerelor talente; promovarea creativității elevilor și stimularea atitudinii valorice pentru tradițiile și obiceiurile pascale.

        Din juriu au făcut parte: președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, șeful DÎTS, Lilia Lazari, șeful Casei de Creație pentru Copii, Angela Chirtoacă, și invitatul special, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur.

        Șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina, Lilia Lazari, a salutat prezența oaspeților dragi – profesori, părinți, colegi și copii, dorindu-le tuturor o sărbătoare cât mai frumoasă.

        Cu un mesaj de felicitare, deputatul Eleonora Graur le-a dorit tuturor ca lumina sărbătorilor pascale să le încălzească sufletele, să le lumineze mințile, să le deschidă cugetele spre dragoste, credință și iertare. I-a îndemnat să fie mai buni, să se bucure din plin de frumusețea lucrurilor ce-i înconjoară și să dăruiască iubire semenilor.

        La rându-i, președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, a menționat, că odată cu elevii, care au urcat în scena palatului, a retrăit emoțiile copilăriei sale. La fel, a mai spus că tradițiile și obiceiurile noastre sunt mai deosebite față de celelalte popoare și că trebuie să fie păstrate de la o generație la alta.

        Atmosfera Festivalului raional „Obiceiuri și tradiții pascale”, ediția 2019 a fost întregită de colectivele artistice de la: Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Rezina, conducător - Ion Scutelnic; Gimnaziul Saharna Nouă, conducător - Veaceslav Chiosa; Gimnaziul Sârcova, conducător - Ana Bogdan; Gimnaziul Păpăuți, conducător - Nicolae Burlacu; Gimnaziul Țareuca, conducător - Nicolae Burlacu; Casa de Creație pentru Copii, filiala Mateuți, conducător - Elena Platon; Casa de Creație pentru Copii, filiala Cuizăuca, conducător - Ana Odobescu, și Casa de Creație pentru copii Rezina, conducător - Cristina Bognaci, care au interpretat cântece pascale.

        Juriul a apreciat toți participanții după artistism, ținută și cultură scenică, nivelul estetic, nivelul măiestriei interpretative, respectarea timpului și portul, iar drept răsplată le-a oferit diplome de participare și câte un mieluț de ciocolată.

Iuliana POPA-CRUDU

 

 

Acasă

În sus