Avalanșă de succes

   În conformitate cu Programul activităților extrașcolare în învățământul general, în vederea realizării Planului de activitate al Ministerului Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (MECC) pentru anul 2019, în orașul Chișinău, pe 10-11 mai 2019, s-a desfășurat etapa finală a Turnamentului republican în domeniul Drepturilor omului/copilului.    La etapa republicană, raionul Rezina a fost reprezentat...

Spectacolul "Liberă", jucat pe scena Palatului raional de Cultură

   Mai mulți rezineni pasionați de teatru au avut ocazia să vizioneze, recent, în incinta Palatului raional de Cultură "Nicolae Lupov" din Rezina, un spectacol-document "Liberă", în regia lui Ianoș Petrașcu.    Un spectacol, care abordează problema violenței asupra femeilor și repercursiunile ei asupra generației viitoare. Un spectacol despre șabloane, despre legi scrise și nescrise. Un spectacol despre putere și voință, despre... vise. Este...

Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 20-24.05.2019, Rezina

   În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:    20 mai 2019: orașul Rezina, str. 27 August, 46 - 10:00-15:00; satele Peciște, Ciorna, Țareuca (parțial) - 09:00-17:00;    21 mai 2019: orașul Rezina, str. 27 August, 46 - 10:00-15:00; orașul Rezina, str. Lomonosov, S. Lazo - 13:00-17:00; satele Meșeni, Ciorna, Țareuca (parțial) -...Stimați locuitori și oaspeți ai raionului Rezina, dragă lume bună!

       Pe 30 aprilie, în a treia zi de Paști, pe teritoriul Mănăstirii Țâpova, se va desfășura ediția ordinară a Festivalului raional al cântecului pascal ”Hristos a Înviat!”. Organizat de către Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, în parteneriat cu primăria Lalova și obștea Mănăstirii Țâpova, ediția din anul curent a Festivalului, la fel ca și anterioarele, are drept scop valorificarea tezaurului creației populare cu caracter religios (muzică populară religioasă, folclor religios, în special - cântecul popular pascal), revitalizarea datinilor și obiceiurilor populare ale Sfintelor sărbători de Paști, familiarizarea tinerei generații cu obiceiurile populare de Paști, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.

       Evenimentul va conține și o expoziție a bucatelor pascale, menită să etaleze iscusința gospodinelor noastre în pregătirea și amenajarea mesei de Paști, crearea atmosferei de sărbătoare, ce însoțește acest praznic luminos al creștinătății. La fel, va fi vernisată și o expoziție­­ de icoane și artizanat cu caracter religios.

       Participanți ai evenimentului vor fi colectivele folclorice din cadrul caselor și căminelor de cultură din raion, care vor prezenta câte 2 lucrări – cântece folclorice religioase, ce oglindesc viața, patimile, Învierea și Înălțarea la cer a Mântuitorului. De asemenea, se permite interpretarea cântecului pascal A capella (fără acompaniament).

       Juriul va aprecia evoluarea colectivelor după următoarele criterii: autenticitatea și tematica repertoriului; măiestria interpretativă și capacitățile vocale; portul și ținuta scenică; respectarea condițiilor de program. De menționat că artiștii amatori trebuie să evolueze purtând straie populare, având astfel posibilitatea de a valorifica frumusețea și diversitatea costumului nostru național.

       În cadrul expoziției bucatelor pascale, colectivele participante la Festival vor prezenta publicului spectator și membrilor juriului bucate tradiționale, pregătite de gospodine pentru Învierea Domnului, împreună cu rețeta de preparare și ingredientele necesare (cozonac, ouă vopsite cu vopsele naturale (coajă de ceapă, sfeclă roșie, romaniță ș. a.), miel, pască etc). La aprecierea celor mai bune gospodine, juriul va lua în calcul varietatea bucatelor și originalitatea amenajării expozițiilor.

       Pentru dedicația și munca  participanților la Festivalul cântecului pascal „Hristos a Înviat!”, organizatorii au pregătit diplome și premii bănești.

       Așadar, dragi creștini, pe 30 aprilie 2019, în a treia zi de Paști, începând cu ora 09.00, sunteți așteptați cu mare drag în curtea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Țâpova, ca să trăim împreună, din plin, bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos și a șansei de mântuire, pe care Fiul Omului ne-a dăruit-o prin moartea sa martirică pe cruce.

Pentru conformitate, Aculina POPA

 

 

 

 

      

 

      

 

Acasă

În sus