Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 15-19.07.2019, Rezina

    În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:     15 iulie 2019: or. Rezina, str. Păcii, 75, 67, 65, Energeticienilor, satele Ciorna, Ignăței (parțial) - 09:00-17:00;     16 iulie 2019: or. Rezina, str. 1 Mai, 6/2, Voluntarilor, Centurii, satul Ignăței (parțial) - 08:00-17:00;     17 iulie 2019: or....

Ședință de bilanț la Inspectoratul de Poliție Rezina

         Pe 11 iulie curent, Inspectoratul de Poliție Rezina a desfășurat o ședință de bilanț, în cadrul căreia a fost dezbătută activitatea structurilor Inspectoratului în perioada primelor 6 luni ale anului 2019. La ședință, în calitate de invitat, a participat și președintele raionului, Vasile Gobjilă.          Ședința a fost prezidată de către Alexandru Iurcu, șef-adjunct al IP Rezina,...

Sărbătoare cu mare fast în satul Cuizăuca, în duminica de Sânziene

         La data de 07 iulie s-a desfășurat Festivalul raional al cântecului, jocului și portului popular cu genericul ,,Cânt și joc moldovenesc”, ediția a II-a, 2019, în cadrul sărbătorii Ziua Națională a Portului Popular. Evenimentul a fost organizat de către Secția Cultură a Consiliului raional Rezina în parteneriat cu primăria satului Cuizăuca.          Festivalul a început cu...Stimați locuitori și oaspeți ai raionului Rezina, dragă lume bună!

       Pe 30 aprilie, în a treia zi de Paști, pe teritoriul Mănăstirii Țâpova, se va desfășura ediția ordinară a Festivalului raional al cântecului pascal ”Hristos a Înviat!”. Organizat de către Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, în parteneriat cu primăria Lalova și obștea Mănăstirii Țâpova, ediția din anul curent a Festivalului, la fel ca și anterioarele, are drept scop valorificarea tezaurului creației populare cu caracter religios (muzică populară religioasă, folclor religios, în special - cântecul popular pascal), revitalizarea datinilor și obiceiurilor populare ale Sfintelor sărbători de Paști, familiarizarea tinerei generații cu obiceiurile populare de Paști, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.

       Evenimentul va conține și o expoziție a bucatelor pascale, menită să etaleze iscusința gospodinelor noastre în pregătirea și amenajarea mesei de Paști, crearea atmosferei de sărbătoare, ce însoțește acest praznic luminos al creștinătății. La fel, va fi vernisată și o expoziție­­ de icoane și artizanat cu caracter religios.

       Participanți ai evenimentului vor fi colectivele folclorice din cadrul caselor și căminelor de cultură din raion, care vor prezenta câte 2 lucrări – cântece folclorice religioase, ce oglindesc viața, patimile, Învierea și Înălțarea la cer a Mântuitorului. De asemenea, se permite interpretarea cântecului pascal A capella (fără acompaniament).

       Juriul va aprecia evoluarea colectivelor după următoarele criterii: autenticitatea și tematica repertoriului; măiestria interpretativă și capacitățile vocale; portul și ținuta scenică; respectarea condițiilor de program. De menționat că artiștii amatori trebuie să evolueze purtând straie populare, având astfel posibilitatea de a valorifica frumusețea și diversitatea costumului nostru național.

       În cadrul expoziției bucatelor pascale, colectivele participante la Festival vor prezenta publicului spectator și membrilor juriului bucate tradiționale, pregătite de gospodine pentru Învierea Domnului, împreună cu rețeta de preparare și ingredientele necesare (cozonac, ouă vopsite cu vopsele naturale (coajă de ceapă, sfeclă roșie, romaniță ș. a.), miel, pască etc). La aprecierea celor mai bune gospodine, juriul va lua în calcul varietatea bucatelor și originalitatea amenajării expozițiilor.

       Pentru dedicația și munca  participanților la Festivalul cântecului pascal „Hristos a Înviat!”, organizatorii au pregătit diplome și premii bănești.

       Așadar, dragi creștini, pe 30 aprilie 2019, în a treia zi de Paști, începând cu ora 09.00, sunteți așteptați cu mare drag în curtea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Țâpova, ca să trăim împreună, din plin, bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos și a șansei de mântuire, pe care Fiul Omului ne-a dăruit-o prin moartea sa martirică pe cruce.

Pentru conformitate, Aculina POPA

 

 

 

 

      

 

      

 

Acasă

În sus