Stimați lucrători din sfera protecției sociale a populației din raionul Rezina!

     A treia duminică din luna septembrie îmi oferă un prilej deosebit de a vă felicita cu ocazia sărbătorii profesionale. Instituirea acestei sărbători denotă importanța și măreția meseriei pe care o exercitați zi de zi în folosul comunității și față de persoanele care au nevoie de grijă și atenție deosebită.     Îmi exprim întreaga recunoștință pentru aportul la dezvoltarea serviciilor de asistență și protecție socială. Apreciez înal...

Comisia pentru Protecția Copilului din raionul Rezina, în ședință extraordinară

   La finele săptămânii trecute, pe o rețea de socializare a fost publicat un video, în care o mamă, cu vârsta de 27 de ani, își impunea copilul de doar 3 ani să se stranguleze. Gravul incident a avut loc sâmbătă, 07 septembrie 2019, în satul Peciște din raionul Rezina.    Ceva mai târziu a fost alertată poliția, aceasta intervenind la timp. Potrivit Ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, femeia...

"Dinamo" din Cuizăuca a câștigat Campionatul raionului la fotbal, ediția 2019

    Sfârșitul lunii august a adus cu sine și finala Campionatului raionului Rezina la fotbal, ediția a XVI-ea. Astfel, după ce, începând cu 05 mai curent, în fiecare zi de duminică, membrii echipelor și amatorii sportului-rege au savurat din plin feeria meciurilor disputate în localitățile raionului, ziua de 25 august a pus față-n față cei mai puternici participanți în actuala ediție a Campionatului. Atât finala mică, cât...Rezinenii - plini de emoții în urma Zilei Internaționale a Dansului

   Când dansezi, simți cum ritmul îți spune o poveste și muzica creează pentru tine o lume de basm. Spațiul din jurul tău nu îți mai este suficient și vrei să îl extinzi, pentru că dansul reprezintă însăși viața. În dans trebuie să îți asculți inima, cu toate că și în bătăile inimii există ritm. De aici și pornește nevoia de a dansa. Oamenii au dansat de mii de ani. La început pentru regele soare sau pentru zeița ploii. Mai apoi, dansul a reprezentat un mod de a-și manifesta mulțumirea pentru bucuriile vieții. Mult mai târziu, dansul a fost folosit ca un mod de relaxare și distracție. La curțile regale, prinți și prințese pluteau armonios pe ritmuri cântate de muzicanții timpului.

   Începând cu anul 1982, pe 29 aprilie venerăm Ziua Internațională a Dansului. Cu această ocazie, la sfârșitul săptămânii trecute, mai exact - pe 19 aprilie curent, la Rezina a fost marcat acest eveniment printr-un festival cu genericul "Măria Sa, Dansul", desfășurat în premieră, în Sala mare a Palatului raional de Cultură "Nicolae Lupov".

   Zeci de părinți, însoțiți de copilașii lor, și-au făcut timp să asiste la celebrarea genului deosebit de artă, plin de ritm, energie, zâmbete de copii și culoare, unde emoțiile și trăirile sunt redate prin limbajul mișcării.

   Sala era plină de părinți nerăbdători să își vadă copiii evoluând pe scenă. Emoțiile mai mari au fost pentru cei mai mici participanți, care nu avea mai mult de șase ani, dar care știau că dansează pentru o sărbătoare frumoasă și deosebită.

   Evenimentul a fost marcat de prezența oaspeților de onoare, a deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur, și a președintelui raionului Rezina, Vasile Gobjilă.

   Dansul este limbajul ascuns al sufletului, fiecare dans are povestea lui, iar fiecare dansator în ritm de dans ne povestește ceva. Astfel, Ziua Dansului și-a intrat în drepturi prin cele 10 colective de dansatori care au urcat în scena Palatului raional de Cultură din Rezina și au bucurat privirile celor prezenți în sală. În calitate de protagoniști, pe scenă au evoluat: Ansamblul de dans popular "Floricica", conducător - Tatiana Lupov; Formația de dans "Danco", conducător - Tatiana Lupov; Formația de dans "Evrika", conducător - Doina Gobjila; Formația "Just Dance", conducător - Carolina Pancenco-Leșan; Formația de dans "Grand", conducător - Igor Colincinco; Formația de dans "Renessans", conducător - Diana Maliavskaia; Colectivul de dans "Zolotoe Plamea", conducător - Irina Stratulat; Formația de dans "Ritm Dance", conducător - Cristina Bognaci; Ansamblul de dansuri populare "Chindia", conducător - Igor Șveț; Colectivul de dans contemporan "Miraj", conducător - Tatiana Botezatu. Aceste formații au adus în fața publicului larg diverse genuri ale dansului, ca: popular, de estradă, modern, clasic și hip-hop.

   În mesajul de felicitare, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur, a menționat că, datorită invitației la eveniment, a trăit sentimente deosebite. Activând din anul 2011 în raionul Rezina și până în prezent, a depus mult suflet în tot ce înseamnă promovarea raionului, a culturii și a oamenilor de aici și va continua să o facă. Pe această cale a mulțumit părinților, pentru că le sunt copiilor alături și altoiesc în sufletele lor dragostea de frumos. Apoi, a înmânat diplome de gratitudine organizatorilor de la Secția Cultură, Palatul de Cultură Rezina "Nicolae Lupov" și Direcția Învățământ, Tineret și Sport pentru că au reușit să creeze adevărate momente de revelație sufletească locuitorilor din raionul Rezina. Deputatul Eleonora Graur a felicitat toți participanții și conducătorii veniți la festival, dorindu-le mult suces în continuare și la cât mai multe rezultate prețioase.

   Președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, a apreciat mult evenimentul de anvergură desfășurat în raion, care a reușit să pătrundă până în adâncul sufletului. La fel, a spus că a urmărit pe chipurile părinților emoționați un sentiment de mândrie și bucurie pentru copilașii lor. Apoi, a înmânat diplome tuturor formațiilor participante, pentru aportul personal în promovarea tinerelor talente, participare și prestație la nivel înalt în cadrul Festivalului dedicat Zilei Internaționale a Dansului "Măria Sa, Dansul", ediția 2019.

    A fost o petrecere de zile mari, care nu a ținut cont de vârstă sau de alte aspecte, dar a dovedit, încă o dată, că dansul este nu numai o formă a artei, dar și un limbaj al trupului, care transmite emoții și sentimente. Dansul ne însoțește în cele mai importante momente din viață, ne oferă cele mai înălțătoare trăiri și ne aduce compensarea binemeritată pentru minte și suflet.

   Apoi, conducătorii formațiilor, copiii participanți, alături de oaspeții de onoare, au urcat în scenă pentru o fotografie ce urmează să rămână în istoria raionului Rezina.

Iuliana POPA-CRUDU

 

Acasă

În sus