În siguranță la scăldat

             În sezonul estival crește numărul entuziaștilor de a se scălda în râul Nistru, bazine sau în iazurile din teritoriul raionului Rezina, motiv pentru care angajații Inspectoratului de Poliție Rezina lansează câteva recomandări pentru a preveni situațiile de înec. Este important de știut, că scăldatul nu este permis în bazine acvatice necunoscute și la adâncime, unde ar putea fi gropi și...

Felicitare cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”!

Stimaţi  lucrători și veterani din domeniul medicinii și farmaceuticii din raionul Rezina!      Cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”, în numele Consiliului raional Rezina şi al meu personal, adresez  cele mai  sincere felicitări şi urări de bine tuturor medicilor, asistenților medicali, lucrătorilor farmaceutici și  personalului tehnic, precum şi veteranilor care au activat...

Muzica - valoroasă în viața omului

   Muzica însoțește omul pe tot parcursul vieții. O ramură a Culturii, în care poporul nostru s-a afirmat demult, este arta interpretării corale, care ne plasează alături de cele mai avansate popoare și culturi ale lumii.    Există în fiecare generație alese personalități, care se ridică din conformismul vieții cotidiene pentru a se face deschizători de drumuri pentru eternitate. Credem că în această pleiadă se încadrează, pe...Rezinenii - plini de emoții în urma Zilei Internaționale a Dansului

   Când dansezi, simți cum ritmul îți spune o poveste și muzica creează pentru tine o lume de basm. Spațiul din jurul tău nu îți mai este suficient și vrei să îl extinzi, pentru că dansul reprezintă însăși viața. În dans trebuie să îți asculți inima, cu toate că și în bătăile inimii există ritm. De aici și pornește nevoia de a dansa. Oamenii au dansat de mii de ani. La început pentru regele soare sau pentru zeița ploii. Mai apoi, dansul a reprezentat un mod de a-și manifesta mulțumirea pentru bucuriile vieții. Mult mai târziu, dansul a fost folosit ca un mod de relaxare și distracție. La curțile regale, prinți și prințese pluteau armonios pe ritmuri cântate de muzicanții timpului.

   Începând cu anul 1982, pe 29 aprilie venerăm Ziua Internațională a Dansului. Cu această ocazie, la sfârșitul săptămânii trecute, mai exact - pe 19 aprilie curent, la Rezina a fost marcat acest eveniment printr-un festival cu genericul "Măria Sa, Dansul", desfășurat în premieră, în Sala mare a Palatului raional de Cultură "Nicolae Lupov".

   Zeci de părinți, însoțiți de copilașii lor, și-au făcut timp să asiste la celebrarea genului deosebit de artă, plin de ritm, energie, zâmbete de copii și culoare, unde emoțiile și trăirile sunt redate prin limbajul mișcării.

   Sala era plină de părinți nerăbdători să își vadă copiii evoluând pe scenă. Emoțiile mai mari au fost pentru cei mai mici participanți, care nu avea mai mult de șase ani, dar care știau că dansează pentru o sărbătoare frumoasă și deosebită.

   Evenimentul a fost marcat de prezența oaspeților de onoare, a deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur, și a președintelui raionului Rezina, Vasile Gobjilă.

   Dansul este limbajul ascuns al sufletului, fiecare dans are povestea lui, iar fiecare dansator în ritm de dans ne povestește ceva. Astfel, Ziua Dansului și-a intrat în drepturi prin cele 10 colective de dansatori care au urcat în scena Palatului raional de Cultură din Rezina și au bucurat privirile celor prezenți în sală. În calitate de protagoniști, pe scenă au evoluat: Ansamblul de dans popular "Floricica", conducător - Tatiana Lupov; Formația de dans "Danco", conducător - Tatiana Lupov; Formația de dans "Evrika", conducător - Doina Gobjila; Formația "Just Dance", conducător - Carolina Pancenco-Leșan; Formația de dans "Grand", conducător - Igor Colincinco; Formația de dans "Renessans", conducător - Diana Maliavskaia; Colectivul de dans "Zolotoe Plamea", conducător - Irina Stratulat; Formația de dans "Ritm Dance", conducător - Cristina Bognaci; Ansamblul de dansuri populare "Chindia", conducător - Igor Șveț; Colectivul de dans contemporan "Miraj", conducător - Tatiana Botezatu. Aceste formații au adus în fața publicului larg diverse genuri ale dansului, ca: popular, de estradă, modern, clasic și hip-hop.

   În mesajul de felicitare, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur, a menționat că, datorită invitației la eveniment, a trăit sentimente deosebite. Activând din anul 2011 în raionul Rezina și până în prezent, a depus mult suflet în tot ce înseamnă promovarea raionului, a culturii și a oamenilor de aici și va continua să o facă. Pe această cale a mulțumit părinților, pentru că le sunt copiilor alături și altoiesc în sufletele lor dragostea de frumos. Apoi, a înmânat diplome de gratitudine organizatorilor de la Secția Cultură, Palatul de Cultură Rezina "Nicolae Lupov" și Direcția Învățământ, Tineret și Sport pentru că au reușit să creeze adevărate momente de revelație sufletească locuitorilor din raionul Rezina. Deputatul Eleonora Graur a felicitat toți participanții și conducătorii veniți la festival, dorindu-le mult suces în continuare și la cât mai multe rezultate prețioase.

   Președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, a apreciat mult evenimentul de anvergură desfășurat în raion, care a reușit să pătrundă până în adâncul sufletului. La fel, a spus că a urmărit pe chipurile părinților emoționați un sentiment de mândrie și bucurie pentru copilașii lor. Apoi, a înmânat diplome tuturor formațiilor participante, pentru aportul personal în promovarea tinerelor talente, participare și prestație la nivel înalt în cadrul Festivalului dedicat Zilei Internaționale a Dansului "Măria Sa, Dansul", ediția 2019.

    A fost o petrecere de zile mari, care nu a ținut cont de vârstă sau de alte aspecte, dar a dovedit, încă o dată, că dansul este nu numai o formă a artei, dar și un limbaj al trupului, care transmite emoții și sentimente. Dansul ne însoțește în cele mai importante momente din viață, ne oferă cele mai înălțătoare trăiri și ne aduce compensarea binemeritată pentru minte și suflet.

   Apoi, conducătorii formațiilor, copiii participanți, alături de oaspeții de onoare, au urcat în scenă pentru o fotografie ce urmează să rămână în istoria raionului Rezina.

Iuliana POPA-CRUDU

 

Acasă

În sus