Avalanșă de succes

   În conformitate cu Programul activităților extrașcolare în învățământul general, în vederea realizării Planului de activitate al Ministerului Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (MECC) pentru anul 2019, în orașul Chișinău, pe 10-11 mai 2019, s-a desfășurat etapa finală a Turnamentului republican în domeniul Drepturilor omului/copilului.    La etapa republicană, raionul Rezina a fost reprezentat...

Spectacolul "Liberă", jucat pe scena Palatului raional de Cultură

   Mai mulți rezineni pasionați de teatru au avut ocazia să vizioneze, recent, în incinta Palatului raional de Cultură "Nicolae Lupov" din Rezina, un spectacol-document "Liberă", în regia lui Ianoș Petrașcu.    Un spectacol, care abordează problema violenței asupra femeilor și repercursiunile ei asupra generației viitoare. Un spectacol despre șabloane, despre legi scrise și nescrise. Un spectacol despre putere și voință, despre... vise. Este...

Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 20-24.05.2019, Rezina

   În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:    20 mai 2019: orașul Rezina, str. 27 August, 46 - 10:00-15:00; satele Peciște, Ciorna, Țareuca (parțial) - 09:00-17:00;    21 mai 2019: orașul Rezina, str. 27 August, 46 - 10:00-15:00; orașul Rezina, str. Lomonosov, S. Lazo - 13:00-17:00; satele Meșeni, Ciorna, Țareuca (parțial) -...În ajunul Sfintelor Sărbători de Paști să fim vigilenți cu focul

    În legătură cu apropierea Sfintelor Sărbători de Paști, ținem să aducem la cunoștința cetățenilor și creștinilor unele reguli și cerințe ale securității antiincendiare care, fiind respectate, nu ne vor adumbri sărbătorile.

    Odată cu apropierea sărbătorilor cetățenii încep să-și aducă în ordine curțile, teritoriile de pe lângă casă, unde după iarnă s-a adunat mult gunoi. Ca de obicei, oamenii găsesc cel mai ușor mod de a se izbăvi de el prin a-i da foc.

    Aici vrem să accentuăm că acest lucru trebuie de efectuat numai în prezența și cu supravegherea persoanelor mature, pe timp favorabil, fără vânt și cât mai departe de case, construcții auxiliare, stoguri de fân și alte materiale combustibile. Categoric se înterzice aprinderea ierbii uscate de pe lângă casă. De aici se pot aprinde construcțiile, distruge pomii, arbuștii, plantele.

    În această perioadă, practic, în fiecare gospodărie se face focul în cuptoare, sobe și alte mijloace disponibile pentru a coace pâinea, pasca, cozonacii și a pregăti bucatele de sărbătoare. Nu trebuie să uităm că în rezultatul exploatării incorecte a acestor instalații de încălzire se pot produce incendii, ce ne pot aduce neplăceri și pagube materiale în ajun de sărbătoare.

    De aceea, vă rugăm să fiți precauți, să nu le lăsați fără supraveghere, să nu le amplasați lângă sobe, cuptoare, materiale ușor inflamabile, să nu înfrumusețați pereții sobelor cu broderii și tablouri din material inflamabil.

    În ajunul Sărbătorilor de Paști, conform tradiției, în diferite părți ale localităților vor fi aprinse ruguri, care nu sunt permise. Dar dacă ele, totuși, vor fi aprinse, atunci acest lucru trebuie făcut pe un loc cât mai îndepărtat de la construcții, păduri și fâșii forestiere, sub supravegherea persoanelor mature până la consumarea focului.

    De asemenea, cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paști sunt atenționați parohii bisericilor și participanții la slujbele religioase asupra respectării stricte a regulilor de apărare împotriva incendiilor privind utilizarea  lumănărilor sau a altor obiecte cu flacără deschisă.

    Parohii să supravegheze și să interzică accesul enoriașilor în incinta bisericii peste capacitatea acesteia, la terminarea slujbei să organizeze colectarea lumânărilor stinse în afara bisericii în locuri special amenajate, să asigurare lăcașerile de cult cu mijloace primare de stingere a incendiilor, inclusiv stingătoare.

    Stimați cetățeni! Este cu mult mai ușor de prevenit un incendiu decât de a-l stinge, de aceea solicităm respectarea cerințelor sus-amintite. Dar dacă, totuși, s-a produs un incendiu și nu izbutiți stingerea lui cu forțele proprii, apelați serviciul de salvatori și pompieri la numerele de telefon 112 sau  0 (254) 2-30-01.

    Pe final, ținem să vă amintim că membrii colectivului Secției Situații Excepțional Rezina, în permanență, este gata să reacționeze la apelurile oamenilor, intervenind prompt în curmarea influenței negative a diferitor situații nefaste, care se pot produce în viața cetățenilor raionului.

    Vă dorim Sărbători fericite, iar vigilența să vă fie mereu sfetnic, în toate acțiunile, pentru siguranța vieții și integritatea bunurilor!                                                               

Ghenadie MOISEENCO, șeful SSE Rezina, locotenent-colonel al serviciului intern,

Roman COSÂI, ofițer al SSE Rezina,  căpitan al serviciului intern

 

 

 

 

 

 

Acasă

În sus