Atenție! Atelier de informare despre programele guvernamentale de finanțare nerambursabilă

     Consiliul raional Rezina, în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Incubatorul de Afaceri din Rezina organizează un atelier de informare despre programele guvernamentale de finanțare nerambursabilă.      Evenimentul va avea loc la data de 23 august 2019, ora 10.00 – 12.00, în sala de conferințe a Incubatorului de Afaceri din Rezina.     Sunt așteptați toți...

Dispoziție nr. 95_C din 15 august 2019

"Cu privire la anunțarea concursului pentru ocuparea funcției publice de execuție vacantă” Vezi aici textul dispoziției: 

Stimați lucrători din domeniul financiar din raionul Rezina!

    Tradițional, la 15 august se sărbătorește ziua lucrătorului din domeniul financiar, care a fost aprobată prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 216 din 12 iulie 1995. În acest an, ziua financiarului se află la cea de-a XXIV-a aniversare oficială. Cu acest prilej, vă adresez sincere felicitări tuturor celor care sunt implicați în dezvoltarea continuă a sistemului financiar. Suntem recunoscători, că împreună cu colegii dumneavoastră ați operat cu opțiuni...”Hai la joacă pe toloacă!”

       Pe 7 aprilie curent, scena Casei de cultură din satul Peresecina, raionul Orhei s-a transformat într-o adevărată toloacă a copilăriei, unde colective artistice de copii, veniți din diferite raioane ale țării, inclusiv Rezina, s-au întrecut în talent, servind cu drag publicului spectator perle din folclorul copiilor. Au făcut-o cu mult drag în cadrul primei ediții a Festivalului-Concurs Național de Dans folcloric pentru copii „Hai la joacă pe toloacă!”. Pentru asigurarea reușitei acestei extraordinare activități culturale, și-au conjugat eforturile Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Secția Cultură a Consiliului raional Orhei și primăria satului Peresecina, urmărind scopul de a încuraja schimbul cultural între colectivele de copii, învățarea din propria evoluare artistică, dar și din experiența celorlalți participanți.

     Totodată, prin genericul ”Hai la joacă pe toloacă!” organizatorii au îndemnat atât spectatorii, cât și participanții, la descoperirea, promovarea și susținerea tinerelor talente în domeniul dansului folcloric, apropierea cu respect și demnitate de valorile noastre tradiționale, valorificarea și perpetuarea lor.

       Așadar, în dimineața zilei de Buna Vestire, membrii Formației de dans popular „Chindia” de la Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov” din Rezina (în mare majoritate – elevi ai clasei a IV-a a IP LT „Olimp”), însoțiți de conducătorul lor, Igor Șveț, și de învățătoarea Tatiana Gornea, au pornit la drum spre satul Peresecina.

       Acolo, în fața căminului de cultură, după ce au încins o horă mare, participanții au fost întâmpinați frumos, moldovenește, de niște crăițe de fetițe, antrenate într-un grațios dans popular, purtând pe mâini pâinea și sarea, dedicată oaspeților.

       În cuvântul său, primarul de Peresecina, Nicolae Buzu, a salutat participanții și spectatorii, urându-le bun venit „pe aceste 6 coline, ce înconjoară satul nostru cu oameni harnici, gospodari, mereu bucuroși de oaspeți, îndeosebi cum sunteți dumneavoastră - îndrăgostiți de tezaurul popular, de folclor și tradiții. Vă doresc succese tuturor și vă îndemn să vă simțiți bine la noi, așa, ca pe toloaca copilăriei bunicilor voștri”.

        Apoi, au urmat ore bune de spectacol, în timpul cărora colectivele de copii, venite la Festival, le-au prilejuit spectatorilor clipe de adevărată revelație și revenire în dulcea și frumoasa copilărie.

       „Pe toloacă iese toți/ Și bunei, dar și nepoți./ Joacă unul, joacă doi/ Cum e pe la noi”, ”Buburuză-ruză, încotro vei zbura, acolo m-oi mărita…”, ”Luci, soare, luci,/ Că ți-oi da un car de nuci…”, „Joacă, joacă tânără fetiță/ Ești frumoasă, ca o garofiță,/ Joacă, joacă, tânăr băiețel,/ Ești frumos, ca un ghiocel…”. Care dintre noi n-a participat, în frumoasele zile de primăvară, împreună cu semenii din mahala, în asemenea jocuri? Care dintre noi n-a chemat ploița pe timp de secetă, nu s-a jucat „De-a băsmăluța”, „De-a baba-oarba”, „De-a bâza”… Deseori, invocată de suflete curate de copil, ploița se întâmpla să și vină, potolind setea pământului.

       Bogat și variat a fost și programul copilașilor din „Chindia” noastră – au vorbit cu soarele, au dansat, spunându-și cât sunt de frumoși (ca florile), s-au jucat „De-a bâza”, băieții au încins ”Băiețeasca” pe toloacă, iar fetele au îngânat un cântec de leagăn pentru păpușică: ”Nani, nani, nani, na,/ Frumușică-i fata mea,/ Cu ochi negri, cu sprâncene/ Și cu somnul printre gene”. După ce au chemat-o la joacă pe Baba-oarba, mai spre sfârșit au încins și „Alunelul”. Și, poate, jocurile vesele ale copilăriei continuau, dar veni seara și mama îi strigă acasă, unde îi aștepta „cu măliguța pe masă”.

       Toate aceste nestemate ale folclorului copiilor au fost prezente pe toloaca improvizată în scena Casei de cultură din Peresecina. La finele Festivalului, membrii juriului - Constantin Șeremet, maestru emerit în artă, Diana Dicusarî, directorul CNCPPCI, Elena Guler, șeful Secției Cultură Orhei, Oleg Volontir, director artistic al CNCPPCI, Denis Gânga, specialist-coregraf, și Valeriu Topor, maestru în artă, au apreciat înalt prestația participanților la prima ediție a Festivalului-Concurs Național de Dans folcloric pentru copii „Hai la joacă pe toloacă!”.

       Constantin Șeremet, președintele juriului, i-a felicitat pe toți cu participarea la prima ediție a Festivalului, apreciind creațiile prezentate de copii și efortul făcut de dânșii pentru a fi frumoși și plini de inspirație pe scenă.

       Vorbindu-le copilașilor, Diana Dicusarî și-a exprimat speranța că dânșii vor contribui la perpetuarea „acestor dansuri, strigături, jocuri, cimilituri”, coborându-le de pe scenă și promovându-le printre semeni, ca niște adevărați mesageri ai creației populare.

       Un alt membru al juriului, Valeriu Topor, le-a spus copiilor că au fost extraordinari și că dumnealui s-a deplasat, imaginar, împreună cu micii artiști în copilăria dumisale, retrăind clipe frumoase și de neuitat.

       Evoluarea pe scenă a copilașilor din „Chindia” rezineană a fost apreciată cu locul III – semn că la noi folclorul copiilor este viu și are mulți admiratori. Felicitări tuturor, la mai mult și la mai mare în viitoarele ediții ale Festivalului. Un festival, care își cerea demult dreptul la viață, or, o atare abordare a folclorului strămoșesc, pe filiera creației copiilor, n-am mai văzut să fie desfășurat pe la noi. Bravo celor ce l-au plămădit, bravo celor, ce prin aducerea în scenă a diferitor creații, au suflat în el viață. Și fie ca, împreună să-i asigure mulți, mulți ani de existență.

       ...La întoarcere, membrii Formației de dans popular „Chindia” de la Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov” din Rezina (conducător - Igor Șveț) au făcut popas în pădurea Țahnăuți, unde, cu floricele proaspăt culese în mâini, au mai dansat o dată „Alunelul” – pe toloacă, așa cum glăsuia și genericul festivalului de la care se întorceau victorioși.

Aculina POPA

      

 

Acasă

În sus