Stimați lucrători din sfera protecției sociale a populației din raionul Rezina!

     A treia duminică din luna septembrie îmi oferă un prilej deosebit de a vă felicita cu ocazia sărbătorii profesionale. Instituirea acestei sărbători denotă importanța și măreția meseriei pe care o exercitați zi de zi în folosul comunității și față de persoanele care au nevoie de grijă și atenție deosebită.     Îmi exprim întreaga recunoștință pentru aportul la dezvoltarea serviciilor de asistență și protecție socială. Apreciez înal...

Comisia pentru Protecția Copilului din raionul Rezina, în ședință extraordinară

   La finele săptămânii trecute, pe o rețea de socializare a fost publicat un video, în care o mamă, cu vârsta de 27 de ani, își impunea copilul de doar 3 ani să se stranguleze. Gravul incident a avut loc sâmbătă, 07 septembrie 2019, în satul Peciște din raionul Rezina.    Ceva mai târziu a fost alertată poliția, aceasta intervenind la timp. Potrivit Ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, femeia...

"Dinamo" din Cuizăuca a câștigat Campionatul raionului la fotbal, ediția 2019

    Sfârșitul lunii august a adus cu sine și finala Campionatului raionului Rezina la fotbal, ediția a XVI-ea. Astfel, după ce, începând cu 05 mai curent, în fiecare zi de duminică, membrii echipelor și amatorii sportului-rege au savurat din plin feeria meciurilor disputate în localitățile raionului, ziua de 25 august a pus față-n față cei mai puternici participanți în actuala ediție a Campionatului. Atât finala mică, cât...A fost lansată Campania "Vreau să devin Pedagog"

   Campania are drept scop promovarea și sporirea atractivității profesiei de pedagog în rândul tinerilor, în contextul în care în sistemul de învățământ se atestă o lipsă de peste 2000 de cadre didactice.

   "Reabilitarea prestigiului profesiei pedagogice, identificarea încă de pe băncile școlii a elevilor cu potențial de a merge la facultăți cu profil pedagogic, stimularea acestora prin acordarea de facilități la admiterea la programe de studiu în domeniul educație, crearea de condiții decente de trai și de muncă pentru tinerii specialiști după absolvirea colegiilor și universităților și menținerea lor în sistem reprezintă priorități ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării", a subliniat Monica Babuc. 

   Campania "Vreau să devin Pedagog" vine să-i informeze pe tineri și despre facilitățile de care pot dispune atunci când aleg specialități în domeniul educației.

   Printre aceste se numără: asigurarea cu cămin pe toată perioada de studii; burse mai mari decât cele ale altor categorii de elevi/studenți (cu 20% mai mare pentru anul I și cu 40% mai mare în anul absolvirii); stagii de practică; angajarea garantată în câmpul muncii etc. Totodată, după absolvire și repartizare, tinerii specialiști beneficiază de indemnizația unică, în valoare de 120000 de lei pentru cei care au absolvit instituții de învățământ superior, și 96000 de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar; de achitarea lunară a cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică;  dreptul de a beneficia de Programul "Prima casă 2" după 12 luni de muncă în cazul în care activează în cadrul unei instituții de stat.

   De asemenea, urmare a reformelor inițiate începând cu 2017, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a redus norma didactică la 75% pentru cadrele didactice tinere din instituțiile de învățământ general cu păstrarea salariului de funcție și a facilitat procesul tinerilor specialiști de a accede la grad didactic (după 2 ani de la încadrarea în câmpul muncii pentru deținătorii diplomelor de licență, și după un an - pentru deținătorii diplomei de master), ceea ce permite avansarea cu 5 clase în grila de salarizare.

   Unele înlesniri pentru tinerii specialiști se fac și la nivelul autorităților publice locale, de exemplu unele primării achită deplasarea spre și de la școală ș. a.

   În cadrul campaniei, ministerul va organiza mai multe activități de informare a studenților, elevilor absolvenți și părinților; vor fi distribuite pliante informative în instituții de învățământ și în cadrul diferitor activități; vor fi promovate, prin intermediul spoturilor video și a emisiunilor tv, bunele practici și istoriile de succes; va fi creată o pagină informativă de facebook; vor fi realizate acțiuni de încurajare a pedagogilor în identificarea și elevarea viitoarelor cadre didactice din rândul propriilor elevi etc.

   În context, Monica Babuc i-a invitat pe reprezentanții mass-media și ai societății civile să se implice activ în promovarea Campaniei "Vreau să devin Pedagog".         

   "Mizăm pe implicarea întregii societăți pentru a transmite acest mesaj, pentru a motiva tinerii să îmbrățișeze această nobilă profesie", a menționat ministrul.

Sursă: mecc.gov.md

 

 

 

Acasă

În sus