În siguranță la scăldat

             În sezonul estival crește numărul entuziaștilor de a se scălda în râul Nistru, bazine sau în iazurile din teritoriul raionului Rezina, motiv pentru care angajații Inspectoratului de Poliție Rezina lansează câteva recomandări pentru a preveni situațiile de înec. Este important de știut, că scăldatul nu este permis în bazine acvatice necunoscute și la adâncime, unde ar putea fi gropi și...

Felicitare cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”!

Stimaţi  lucrători și veterani din domeniul medicinii și farmaceuticii din raionul Rezina!      Cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”, în numele Consiliului raional Rezina şi al meu personal, adresez  cele mai  sincere felicitări şi urări de bine tuturor medicilor, asistenților medicali, lucrătorilor farmaceutici și  personalului tehnic, precum şi veteranilor care au activat...

Muzica - valoroasă în viața omului

   Muzica însoțește omul pe tot parcursul vieții. O ramură a Culturii, în care poporul nostru s-a afirmat demult, este arta interpretării corale, care ne plasează alături de cele mai avansate popoare și culturi ale lumii.    Există în fiecare generație alese personalități, care se ridică din conformismul vieții cotidiene pentru a se face deschizători de drumuri pentru eternitate. Credem că în această pleiadă se încadrează, pe...A fost lansată Campania "Vreau să devin Pedagog"

   Campania are drept scop promovarea și sporirea atractivității profesiei de pedagog în rândul tinerilor, în contextul în care în sistemul de învățământ se atestă o lipsă de peste 2000 de cadre didactice.

   "Reabilitarea prestigiului profesiei pedagogice, identificarea încă de pe băncile școlii a elevilor cu potențial de a merge la facultăți cu profil pedagogic, stimularea acestora prin acordarea de facilități la admiterea la programe de studiu în domeniul educație, crearea de condiții decente de trai și de muncă pentru tinerii specialiști după absolvirea colegiilor și universităților și menținerea lor în sistem reprezintă priorități ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării", a subliniat Monica Babuc. 

   Campania "Vreau să devin Pedagog" vine să-i informeze pe tineri și despre facilitățile de care pot dispune atunci când aleg specialități în domeniul educației.

   Printre aceste se numără: asigurarea cu cămin pe toată perioada de studii; burse mai mari decât cele ale altor categorii de elevi/studenți (cu 20% mai mare pentru anul I și cu 40% mai mare în anul absolvirii); stagii de practică; angajarea garantată în câmpul muncii etc. Totodată, după absolvire și repartizare, tinerii specialiști beneficiază de indemnizația unică, în valoare de 120000 de lei pentru cei care au absolvit instituții de învățământ superior, și 96000 de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar; de achitarea lunară a cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică;  dreptul de a beneficia de Programul "Prima casă 2" după 12 luni de muncă în cazul în care activează în cadrul unei instituții de stat.

   De asemenea, urmare a reformelor inițiate începând cu 2017, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a redus norma didactică la 75% pentru cadrele didactice tinere din instituțiile de învățământ general cu păstrarea salariului de funcție și a facilitat procesul tinerilor specialiști de a accede la grad didactic (după 2 ani de la încadrarea în câmpul muncii pentru deținătorii diplomelor de licență, și după un an - pentru deținătorii diplomei de master), ceea ce permite avansarea cu 5 clase în grila de salarizare.

   Unele înlesniri pentru tinerii specialiști se fac și la nivelul autorităților publice locale, de exemplu unele primării achită deplasarea spre și de la școală ș. a.

   În cadrul campaniei, ministerul va organiza mai multe activități de informare a studenților, elevilor absolvenți și părinților; vor fi distribuite pliante informative în instituții de învățământ și în cadrul diferitor activități; vor fi promovate, prin intermediul spoturilor video și a emisiunilor tv, bunele practici și istoriile de succes; va fi creată o pagină informativă de facebook; vor fi realizate acțiuni de încurajare a pedagogilor în identificarea și elevarea viitoarelor cadre didactice din rândul propriilor elevi etc.

   În context, Monica Babuc i-a invitat pe reprezentanții mass-media și ai societății civile să se implice activ în promovarea Campaniei "Vreau să devin Pedagog".         

   "Mizăm pe implicarea întregii societăți pentru a transmite acest mesaj, pentru a motiva tinerii să îmbrățișeze această nobilă profesie", a menționat ministrul.

Sursă: mecc.gov.md

 

 

 

Acasă

În sus