Stimați lucrători din sfera protecției sociale a populației din raionul Rezina!

     A treia duminică din luna septembrie îmi oferă un prilej deosebit de a vă felicita cu ocazia sărbătorii profesionale. Instituirea acestei sărbători denotă importanța și măreția meseriei pe care o exercitați zi de zi în folosul comunității și față de persoanele care au nevoie de grijă și atenție deosebită.     Îmi exprim întreaga recunoștință pentru aportul la dezvoltarea serviciilor de asistență și protecție socială. Apreciez înal...

Comisia pentru Protecția Copilului din raionul Rezina, în ședință extraordinară

   La finele săptămânii trecute, pe o rețea de socializare a fost publicat un video, în care o mamă, cu vârsta de 27 de ani, își impunea copilul de doar 3 ani să se stranguleze. Gravul incident a avut loc sâmbătă, 07 septembrie 2019, în satul Peciște din raionul Rezina.    Ceva mai târziu a fost alertată poliția, aceasta intervenind la timp. Potrivit Ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, femeia...

"Dinamo" din Cuizăuca a câștigat Campionatul raionului la fotbal, ediția 2019

    Sfârșitul lunii august a adus cu sine și finala Campionatului raionului Rezina la fotbal, ediția a XVI-ea. Astfel, după ce, începând cu 05 mai curent, în fiecare zi de duminică, membrii echipelor și amatorii sportului-rege au savurat din plin feeria meciurilor disputate în localitățile raionului, ziua de 25 august a pus față-n față cei mai puternici participanți în actuala ediție a Campionatului. Atât finala mică, cât...O săptămână plină de evenimente

   Săptămânal, în fiecare zi de luni, șefii secțiilor și direcțiilor Consiliului raional Rezina și șefii serviciilor desconcentrate în teritoriu sunt convocați în ședință operativă de către președintele raionului Rezina, Eleonora Graur. Astfel, pe 25 martie curent, cei prezenți în ședință s-au referit la activitățile care au avut loc săptămâna precedentă, dar și cele care urmează a fi realizate în cea curentă.

   După cum a menționat șeful Secției Cultură, Angela Racu, pentru actuala săptămână își planifică evaluarea angajaților din secțiile din subordine. Se pregătesc de desfășurarea concursului raional al declamatorilor, planificat pentru data de 30 martie 2019, în memoria lui Dumitru Matcovschi, poet, prozator, academician, publicist și dramaturg din Republica Moldova. Cât privește ocuparea funcției de director al Palatului raional de Cultură "Nicolae Lupov" din Rezina, data-limită pentru depunerea dosarelor este 30 martie curent, apoi va fi stabilită ziua concursului. Angela Racu a făcut și un anunț, precum că pe 28 martie este preconizată o lansare de carte a poeților Nicolae și Nina Schițco, cu prezența invitaților speciali: Ion Cuzuioc, Nicolae Dabija, Saveliu Cojocaru.              

   La fel, pe data de 03 aprilie 2019, începând cu ora 18.00, în incinta Palatului de Cultură din Rezina, Teatrul Național "Mihai Eminescu" va prezenta spectacolul "Pomul vieții" de Dumitru Matcovschi, în regia lui Alexandru Cozub. Partenerii evenimentului sunt HelpAge International și Asociația Obștească "Speranța" din Cinișeuți. Spectacolul va fi prezentat cu suportul financiar al Republicii Federale Germane, în cadrul Proiectului "Realizarea drepturilor omului pentru persoanele în etate din Moldova, prin promovarea drepturilor femeilor în vârstă". Intrarea este liberă și sunt așteptați toți doritorii.

   Șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina, Lilia Lazari, a afirmat că sunt în plină desfășurare a olimpiadelor republicane. Săptămâna curentă urmează să asigure deplasări la olimpiadele de geografie și biologie. La fel, comunitatea educațională din raion este în etapa de pregătire a pretestărilor. Pe tot parcursul lunii aprilie vor fi desfășurate pretestările pentru treapta primară, gimnazială și liceală.

   Potrivit șefului Spitalului raional Rezina, Nina Postu, în dimineața zilei de luni, în spital erau internați 133 de pacienți. Săptămâna trecută pentru ei a fost una foarte complicată, au avut multe cazuri grave. În acest context, dna Postu a vorbit și despre faptul că își dorește foarte mult să îmbunătățească dialogul dintre pacient și medicină, deoarece pacienții, când se adresează, sunt deja în stare gravă.

   Referitor la ziua donării de sânge, vorbitoarea a menționat că au fost programate 88 de persoane, au donat 45. Cu regret, a menționat că primăriile se implică foarte puțin, de data aceasta s-au implicat foarte bine satele Cogâlniceni și Ghiduleni. Șeful spitalului a împărtășit cu cei prezenți bucuria câștigării unui proiect din partea Organizației "Armata Salvării", în valoare de 26734 de lei. Astfel, vor beneficia de mai multe lucruri, necesare pentru buna funcționare a instituției (scaune, mese, fotolii pentru transportarea pacienților, seturi de unică folosință pentru operații, scutece, îmbrăcăminte pentru personalul medical, cuverturi, cearșafuri, perne etc).

   Președintele raionului, Eleonora Graur, a venit,  către șeful Spitalului raional și șeful Centrului de Sănătate (CS) Rezina, cu sugestia să aibă o conlucrare bună cu primarii din raion și atunci când aceștia urmează să organizeze adunări generale în localitate, să meargă și dumnealor pentru a le explica că nu are de ce să le fie frică de medicină, că trebuie să pună accent  prioritar pe viața lor și a familiilor.

   Silvia Popov, șeful CS Rezina, a menționat că, deja de timp de 3 săptămâni, în raionul nostru activează mamograful mobil de la IMSP Institutul Oncologic, dotat cu aparatură de ultimă generație. În această perioadă, conform graficului stabilit preventiv, femeile din raion au avut posibilitatea să beneficieze de scrrening prin mamografie, dat fiind faptul că suntem într-o zonă cu risc sporit de îmbolnăvire cu cancer mamar. Șeful Centrului de Sănătate a mai spus că le-a mai rămas puțin timp până vor trece acreditarea iar până atunci mai au câteva aspecte la care trebuie să tragă atenție.

   Subdiviziunea teritorială Ocuparea Forței de Muncă a raionului Rezina își desfășoară activitatea promovând ocuparea forței de muncă și asigurarea de șomaj conform planului de măsuri, stabilit pentru anul 2019. Numărul șomerilor aflați în evidență la începutul lunii martie era de 386 de persoane. În căutarea unui loc de lucru s-au adresat și au fost oficial înregistrate 18 persoane. Șomeri plasați în câmpul muncii - 16 persoane. Șomeri ieșiți din evidență - 22 persoane. Astfel, numărul șomerilor, aflați în evidența agenției la data de 25.03.2018, a fost de 366, comparativ cu 116 șomeri înregistrați de la începutul acestui an. Pe parcursul perioadei, șo-merii au efectuat 108 vizite la Subdiviziunea teritorială OFM. Au fost eliberate 2 repartizări de angajare în câmpul muncii. Numărul șomerilor angajați de la începutul acestui an este de 52 de persoane. Au o conlucrare frumoasă cu agenții economici, astfel au fost înregistrate 16 oferte de locuri de muncă de la 5 agenți economici. Numărul locurilor vacante de la începutul anului este de 137, iar numărul locurilor vacante la finele acestei luni este de 62.

   Pentru săptămâna aceasta, șeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, Boris Artin, preconizează ședința Comisiei raionale privind protecția copilului aflat în dificultate, unde vor fi precăutate aproximativ 8-10 dosare pentru a sprijini financiar familiile cu copii. Sunt în așteptarea Consiliului Național de Acreditare pentru acreditarea Serviciului Îngrijire Socială la domiciliu.

   La Incubatorul de Afaceri din Rezina se planifică în scurt timp o sesiune de informare cu privire la programele de stat pentru antreprenori. Pe moment se ocupă de identificarea tinerilor care vor putea participa.

   De la începutul lunii martie, Secția Situații Excepționale Rezina a intervenit aproximativ în 28 de cazuri de ardere a vegetației uscate.

   Pe parcursul săptămânii trecute, la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS) Rezina, au fost primite în audiență peste 140 de persoane. După cum a menționat șeful CTAS, Tatiana Batistî, pentru 60 de persoane s-a stabilit prestații sociale, altele au solicitat unele informații din sistemul de asigurări sociale. După cum cunoaștem din mass-media, începând cu 1 aprilie se vor indexa toate tipurile de pensie cu 5,3%, pe moment în sistem sunt efecuate toate modificările ca, din 1 aprilie, toată lumea să primească pensia indexată. Totodată, Casa Națională de Asigurări Sociale lucreză asupra întocmirii listei beneficiarilor de suport unic la sărbători, se prevede întocmirea listei din timp pentru toți beneficiarii, pensiile cărora sunt mai mici de 2000 de lei. În săptămâna curentă, angajații CTAS Rezina revin la citirea carnetelor de muncă și vor continua să ofere servicii de calitate oamenilor.

   La Direcția Deservire Fiscală Rezina, potrivit șefului Anatolie Leahevici, accentul este pus pe recepționarea și verificarea declarațiilor anuale pentru anul 2018 de la persoanele juridice, termenul-limită de depunere fiind 25.03.2019, și de la persoanele fizice, termenul-limită de depunere fiind de 30.04.2019.

   Președintele Eleonora Graur le-a amintit colegilor care nu au prezentat raportul de activitate pentru anul 2018, dar și planul de activitate pentru 2019, să le prezinte până în seara zilei de luni.

   Vicepreședintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, a adus la cunoștința tuturor că, în perioada 14-22 martie 2019, în orașul Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, au avut loc jocurile Mondiale Speciale Olympics 2019, la care a participat echipa selecționatei Republicii Moldova la fotbal feminin, dintre care și 7 fete din raionul Rezina. Astfel, echipa Moldovei a câștigat cu 7:1, intrând în posesia medaliilor de aur.

   Dna Eleonora Graur a accentuat că acolo, unde se depune suflet, acolo se înregistrează și rezultate frumoase. Apoi, le-a mulțumit tuturor pentru prezență, dorindu-le o săptămână lucrativă.

Iuliana POPA-CRUDU

 

 

Acasă

În sus