Hotărârea nr. 03 a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale din 23 martie 2020

         În temeiul Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Dispoziției nr. 1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și examinând  informația conducătorilor IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, IMSP „Spitalul Raional Rezina” și al Centrului de Sănătate Publică Orhei privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, Comisia...

Hotărârea nr. 02 a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale Rezina din 20 martie 2020

         În temeiul Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Dispoziției nr. 1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și examinând informația conducătorilor IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, IMSP „Spitalul Raional Rezina” și al Centrului de Sănătate Publică Orhei privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, Comisia pentru...

Sedință operativă pe vreme de stare de urgență

         Chiar dacă țara se află în stare de urgență urmare a situației creată la infecția cu coronavirus de tip nou COVID-19, angajații structurilor Consiliului raional Rezina, ai Aparatului președintelui raionului se străduie să facă față sarcinilor, evident, cu respectarea măsurilor de siguranță, impuse de starea de fapt. Astfel, în timpul ședinței operative din dimineața zilei de luni, președintele raionului, Valeriu Ciorici,...Turneul de volei "Odobescu Niculai"

    Sportul este vigoare, sănătate, dăruire și poate deveni, până la urmă, un mod de viață. Pentru cuizăuceni, sportul și anume voleiul s-a înrădăcinat datorită regretatului profesor de educație fizică Niculai Odobescu. Prin propriul exemplu le-a demonstrat consătenilor că acest sport este deosebit și licărul din ochii dumnealui i-a adunat și îi adună încă pe cuizăuceni pe terenul de volei. Începutul acestei primăveri a fost cu totul deosebit prin organizarea turneului de volei in memoriam "Odobescu Niculai" ediția a IV-a. Feciorul Iurie Odobescu, îndemnat de Vasile Casianovici, în colaborare cu primăria satului Cuizăuca, Nicolae Lefter și Ion Zmuncilă, împreună cu frații Constantin și Vladimir au organizat această sărbătoare pentru consăteni.

   Niculai Odobescu a fost pasionat de sport, în special de volei. Pe parcursul anilor 1959-1989, voleiul era la el acasă, acasă în Cuizăuca. În perioada menționată, echipa de volei era lideră de necontestat în raionul Rezina, totul datorită lui Niculai Odobescu.

   "Trebuie de precizat că profesorul Niculai Odobescu a fost împătimit de volei. Acest dascăl i-a motivat pe cuizăuceni să îndrăgească acest sport competitiv, iar Cuizăuca a devenit, dacă vreți, Mecca voleiului din Rezina. Am făcut analogie cu Mecca, pentru că factologia spune lucrurilor pe nume. La noi în sat voleiul era la înălțime și îl juca toată lumea: profesori, brigadieri, șoferi, tractoriști, elevi, consăteni. Eu îmi amintesc, școlar fiind, că și la recreații profesorii și elevii jucau volei, sportul ce denotă creativitate, spontanietate, îndemânare și estetică", a menționat Alexandru Gâlca, învățător de clasele primare, profesor de educație muzicală, cu stagiul de muncă de 57 de ani.

   Consătenii își amintesc că duminicile erau dedicate voleiului. 5-6 echipe erau prezente săptămânal pe terenul de sport și se întreceau în măiestria de a conduce mingea.

   Dragostea pentru acest sport și îndemânarea dezvoltată zilnic a determinat ca echipa din satul Cuizăuca să devină campionă la competițiile și turneele raionale. Astfel, în 1983, președintele Asociației Benevole "Colhoznicul", Alexandru Orhei i-a oferit șansa echipei cuizăucenilor să reprezinte raionul la competiția zonală din Glodeni. Echipa s-a întors cu loc premiant, printre jucători fiind: Niculai Odobescu, Ion Odobescu, Ion Neghina, Fiodor Duca, Serafim Duca.

   "Voleiul îmi aduce aminte de tata. Am jucat cu tăticul meu în aceeași echipă, la ultimul joc eu eram cel mai tânăr, iar el la vârsta de 61 de ani. A fost o perioadă când era echipa "Odobescu", un-de jucau doar rudele noastre.

   Această întâlnire la a IV-a ediție ne-a adunat împreună ca și atunci când tăticul era în viață. Băieții au rămas mulțumiți de joc și eu sunt bucuros că Niculai Odobescu este în inima iubitorilor de volei", a relatat feciorul regretatului dascăl, Iurie Odobescu.

   Cea de-a IV-a ediție a turneului de volei in memoriam "Odobescu Niculai" 2019 a reunit, în Cuizăuca, sportivii de vârsta 40+ din orașul Rezina, satele Ignăței și Peciște, iar cuizăucenii au format două echipe. Bucuria de a reveni acasă și de a juca volei împreună cu prietenii era în ochii voleibaliștilor. Cupa și medaliile aurii au fost câștigate de echipa nr. 2 Cuizăuca. 

   "De fiecare dată am emoții când e vorba de satul meu de baștină, Cuizăuca. Fac totul din plăcere împreună cu frații mei Constantin și Vladimir, pentru că Niculai Odobescu a fost un om stimat și trebuie să rămână în inimile noastre. Cuizăuca înseamnă pentru mine amintirile din copilărie și rudele. Chiar dacă nu am învățat în sat, toată vara eram pe terenul de sport și am îndrăgit voleiul datorită lui Niculai Odobescu", a spus coorganizatorul Ion Zmuncila.

   Este îmbucurător faptul, că memoria acestui profesor este purtată în sufletul copiilor, elevilor și consătenilor, fiind însemnată cu un minut de reculegere și o masă de pomenire, organizată cu suportul financiar al fraților Zmuncila, care susțin desfășurarea activităților sportive din sat.

   "Profesul Niculai Odobescu a fost exemplul elocvent al dascălului dedicat profesiei. Mereu era în sala de sport sau pe terenul de sport și punea suflet în activitățile dumnealui, de aceea elevii, colegii, consătenii am jucat și mai joacă încă volei.

        La această activitate in memoriam am fost pe teren în echipă cu foștii colegi de școală. Și peste ani înțeleg importanța dăruirii profesorului Niculai Odobescu în activitatea profesională", a conchis primarul satului Cuizăuca, Ion Țurcan.

Irina ODOBESCU, studentă în anul II, facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism,

specialitatea Jurnalism, ULIM

 

Acasă

În sus