Alături de oameni și de doleanțele lor

   Așa după cum obișnuiesc, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur, și președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, să fie alături de oamenii din zona noastră, luni, 20 mai 2019, s-au deplasat în satul Peciște din raionul Rezina. La primăria din sat, mai mulți locuitori îi așteptau pentru a le adresa acele întrebări, cu care se ciocnesc zi de zi, sau chiar să solicite unele consultații de ordin mai personal.   ...

"Doina Nistrului" - trei decenii de cântec

   Era în primăvară, în anul 1989 - an marcat de deșteptare națională, de dragoste pentru neam și de dorință neostoită de revenire la ale noastre, la cele dragi și sfinte. La Rezina - la Nistru, la mărgioară, câteva inimi îndrăgostite de arta corală, împreună cu maestrul Teodor Țurcanu, dădeau naștere unui colectiv cu nume ales - "Doina Nistrului". Și iată că de atunci, preț de trei decenii,  bătrânul Tiras tot duce și...

A startat sezonul fotbalistic

   Un meci de fotbal mult așteptat a fost disputat la 12 mai pe stadionul din Pripiceni-Răzeși - între echipele "Avangard" (Pripiceni-Răzeși) și "Nistru" (Lalova).    În acea zi, pe la amiază, mă întorceam de la biserică și m-am întâlnit cu fotbaliștii pripiceneni Ion Morărescu și Alexei Botnari, care m-au invitat la meci și m-au rugat să scriu neapărat articol la ziar: "...să mai citim în "Farul Nistrean" și despre...Respectați regulile de apărare împotriva incendiilor!

   În sezonul de primăvară, o parte dintre intervențiile pompierilor este la stingerea ierbii și stufului uscat pe suprafețe destul de extinse.

   Secția Situații Excepționale Rezina vă informează că, de la începutul lunii martie 2019, gărzile de intervenție ale Unității Salvatori și Pompieri Rezina au intervenit în 19 cazuri de ardere a vegetației uscate, 2 cazuri de ardere a gunoiului și 3 cazuri de incendiu.

   În acest context, Serviciul Apărare Împotriva Incendiilor al Secției Situații Excepționale Rezina vine către cetățeni cu rugămintea să fie prudenți la desfășurarea lucrărilor de igienizare a gospodăriilor și a spațiilor deschise, să evite utilizarea focului deschis la nimicirea gunoaielor și a vegetației uscate, deoarece arderea acestora în condiții de vânt duce la răspândirea focului pe suprafețe extinse, incendierea construcțiilor din preajmă, creând prejudicii impunătoare. În cazul, în care aceste lucrări sunt, totuși, efectuate, Secția Apărare Împotriva Incendiilor reamintește că este interzisă aprinderea focului la o distanță mai mică de 50 de metri de orice material combustibil, de construcții (case, anexe, garduri etc). La fel, este interzisă aruncarea mucurilor de țigară pe orice spații, unde se află substanțe ușor inflamabile (vegetație uscată etc). În cazul utilizării focului deschis, supravegheați-l până la stingerea deplină.

   Serviciul Apărare împotriva Incendiilor al Secției Situații Excepționale Rezina atenționează cetățenii să fie foarte prudenți în ceea ce privește folosirea focului deschis și, de asemenea, să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. Ținem să menționăm faptul că, în Codul Contravențional al Republicii Moldova, articolul 137, alin. (1), este stipulat: "Încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor în păduri, spații verzi, grădini publice, rezervații și ocoale silvice se sancționează cu amendă de la 10 la 20 de unități convenționale".               Alineatul (2) al aceluiași articol prevede: "Distrugerea sau vătămarea pădurii, spațiului verde, grădinii publice, rezervației și ocolului silvic ca urmare a incendierii sau a atitudinii neglijente față de foc se sancționează cu amendă de la 100 la 200 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore".

   Prin aceste măsuri de constrângere se încearcă prevenirea acțiunilor neglijente din partea unor persoane și evitarea urmărilor nefaste ale incendiilor. 

Ofițer al Serviciului Apărare Împotriva Incendiilor al SSE Rezina, căpitan al s/i Roman COSÂI       

 

Acasă

În sus