Alături de oameni și de doleanțele lor

   Așa după cum obișnuiesc, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur, și președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, să fie alături de oamenii din zona noastră, luni, 20 mai 2019, s-au deplasat în satul Peciște din raionul Rezina. La primăria din sat, mai mulți locuitori îi așteptau pentru a le adresa acele întrebări, cu care se ciocnesc zi de zi, sau chiar să solicite unele consultații de ordin mai personal.   ...

"Doina Nistrului" - trei decenii de cântec

   Era în primăvară, în anul 1989 - an marcat de deșteptare națională, de dragoste pentru neam și de dorință neostoită de revenire la ale noastre, la cele dragi și sfinte. La Rezina - la Nistru, la mărgioară, câteva inimi îndrăgostite de arta corală, împreună cu maestrul Teodor Țurcanu, dădeau naștere unui colectiv cu nume ales - "Doina Nistrului". Și iată că de atunci, preț de trei decenii,  bătrânul Tiras tot duce și...

A startat sezonul fotbalistic

   Un meci de fotbal mult așteptat a fost disputat la 12 mai pe stadionul din Pripiceni-Răzeși - între echipele "Avangard" (Pripiceni-Răzeși) și "Nistru" (Lalova).    În acea zi, pe la amiază, mă întorceam de la biserică și m-am întâlnit cu fotbaliștii pripiceneni Ion Morărescu și Alexei Botnari, care m-au invitat la meci și m-au rugat să scriu neapărat articol la ziar: "...să mai citim în "Farul Nistrean" și despre..."Protecția social-economică a femeilor-membri de sindicat: realizări și provocări"

        În preajma zilei de 8 Martie curent, reprezentantul  Confederației Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova (CNSM) în teritoriul raionului Rezina, dna Vera Platon, în colaborare cu președinții sindicatelor de ramură, au organizat o masă rotundă. Aflate în permanență în atenția sindicatelor, problemele și grijile femeilor sunt abordate cu o și mai mare intensitate în primăvară, când omagiem această ființă dătătoare de viață pe pământ.

   Masa rotundă, desfășurată la Rezina, a purtat genericul "Protecția social-economică a femeilor-membri de sindicat: realizări și provocări", iar în cadrul ei, împreună cu specialiști în diferite domenii, au fost examinate diverse aspecte, care influențează viața și activitatea femeilor. La eveniment au participat 53 de femei, inclusiv președinți ai Consiliilor sindicatelor ramurale, ai organizațiilor sindicale primare, femei-activiste, parteneri sociali etc. În debutul activității, care a durat mai bine de trei ore, invitatul de onoare, dna Eleonora Graur, președintele raionului și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, adresându-se asistenței, a apreciat evenimentul, devenit tradițional în raion, și le-a felicitat pe femei, dorindu-le succese, să fie apreciate, sănătate, bucurii de la toți cei dragi, respectul pe care îl merită în familie și societate. La fel, le-a mulțumit pentru activitătea lor zi de zi în instituțiile în care muncesc, pentru dăruirea ce o manifestă în exercitarea rolului de mamă și soție, de păstrătoare a focului din vatră și a liniștii în societate.                       

   În cuvântul dumnealui de salut, dl Petru Chiriac,  vicepreședinte al CNS, a felicitat-o pe dna Eleonora Graur cu alegerea în cel mai înalt for al Republicii Moldova, dorindu-i succese, realizări, exprimându-și speranța la o conlucrare rezultativă cu dna deputat, "ca, împreună, să facem lucruri frumoase pentru îmbunătățirea vieții  membrilor de sindicat și a familiilor lor".

   Felicitând femeile participante la masa rotundă, dl Chiriac a menționat că rolul și implicarea femeii se vede în toate sferele de activitate: "Acolo, unde lucrează femei, e liniște, lucrul încredințat se străduie să-l ducă la bun sfârșit și ceea ce pot face femeile nu pot face bărbații, care, uneori, fug de responsabilități. În mișcarea sindicală avem 62% de femei. La CNSM aproape toți șefii de departamente sunt femei; 26% dintre membrii Comitetului Confederal sunt femei; în teritoriu, în organizațiile sindicale sunt mai multe femei", menționat dl Chiriac. La final le-a dorit sănătate, succese, voie bună, o primăvară veșnică în suflet, plină de viorele și ghiocei.

   În continuare, dna Vera Platon a făcut o incursiune în istoricul zilei de 8 Martie, vorbind în detalii despre evoluția ei, inclusiv a semnificației. "Așadar, "ziua femeii" a fost sărbătorită încă din antichitate, când oamenii obișnuiau s-o celebreze pe zeița Rhea, supranumită și "mama tuturor zeilor". Sărbătorirea zeitei supreme poate fi interpretată ca sărbătorirea Creatoarei pământului, a mamei, ce simbolizează renașterea. Este adevărat că, în prezent, ziua femeii are o cu totul altă simbolistică, însă esența acesteia provine încă din timpurile străvechi.

   Ziua Internațională a Femeilor, marcată în data de 8 martie, este o zi cu importanță globală, care celebrează drepturile obținute de femei în aspect economic, politic și social și, în același timp, o reafirmare a dorinței de luptă pentru drepturi și egalitate". Dumneaei a mai amintit și despre acțiunile Confederației și ale președinților sindicatelor de ramură în informarea și protejarea femeilor sindicaliste.

   A urmat o comunicare amplă și interesantă a dnei Vera Amarfii, șeful Serviciului Stare Civilă Rezina. Sălutând participantele la masa rotundă, le-a dorit ca, în ziua de 8 Martie și în fiecare zi, să se regăsească în deplină armonie în familie, împreună cu cei dragi.

   Apoi le-a spus celor prezenți despre reforma prin care a trecut în timpul de la urmă serviciul, pe moment fiind parte componentă a Centrului multifuncțional Rezina.        

   "În activitatea noastră zilnică ne străduim să propagăm cât mai mult cultul familiei, or, noi, mai bine ca oricare altul, cunoaștem situația din raion la acest capitol. Pe viitor, cu susținerea Consiliului raional Rezina, preconizăm ca, în cadrul Săptămânii Familiei, să desfășurăm frumoasa sărbătoare a omagierii cuplurilor jubiliare. Punem accentul anume pe astfel de activități, deoarece cuplurile care și-au păstrat jurământul de credință pe parcursul a 50-60 de ani de viață împreună sunt cele mai vorbitoare exemple pentru familiile tinere. De obicei, la înregistrarea unei căsătorii ne străduim să le accentuăm tinerilor, să le spunem că pentru întemeierea unei familii trainice nu este de ajuns doar dragostea, firele din care se țese o familie trainică sunt răbdarea, stima reciprocă, încrederea. Doar așa poți crea o familie fericită, temeinică, destoinică, cum era în trecut la poporul nostru. Dar, cu părere de rău, cifrele ne vorbesc despre o cu totul altă situație. În anul 2018 am înregistrat 290 de căsătorii și 274 de divorțuri. În satul Sârcova - 13 căsătorii, în Echimăuți,  Mateuți - câte 12, în Peciște, Țareuca, Ignăței - câte 11... Tinerii de azi practică concubinajul. Se pierd valorile morale și creștine, ținute cu sfințenie de străbunii noștri. La acest compartiment avem mult de lucru, împreună cu dumneavoastră - e necesar să le explicăm tinerilor că un copilaș trebuie să se nască într-o familie legalizată, cu mamă și cu tată; că acel firișor de aur, care leagă o familie pe veci, sunt copiii. Dar și la acest capitol avem rezerve. Dacă în anii 1984-1985 la noi în raion s-au născut câte circa 1000 de copii, apoi în anul 2008 - 548, în anul 2017 - 420, în anul 2018 - 381. În cazul a 68 dintre aceștia tatăl doar a recunoscut că e tată biologic, alți 41 de copilași au fost aduși pe lume de mame solitare. O creștere a natalității în anul 2018 a fost înregistrată în satul Cinișeuți, unde s-au născut 35 de copii, în satele Sârcova, Solonceni, Ignăței - câte 18 copilași, în Mateuți - 16. Dar avem și localități, în care nici căsătorii nu au fost înregistrate, nici copii nu s-au născut.

   Încă câteva cifre, care, pe mine personal, mă deranjează foarte mult. În anul trecut am înregistrat 227 de copilași, care s-au născut în afara hotarelor țării noastre. Deci, cetățeni domiciliați în raionul Rezina, cu părere de rău, nasc peste hotare și nu se mai întorc la baștină. Avem și 107 căsătorii ale cetățenilor Republicii Moldova, întemeiate în diferite țări ale lumii - aceste persoane, mai mult ca probabil, nu se vor mai întoarce în țară. Trebuie să ne încurajăm fiii și fiicele să nască mai mulți copii, să nu se limiteze doar la 1-2".

   Și-a încheiat discursul dna Amarfii cu o spusă de a lui Napoleon: "O femeie frumoasă bucură ochiul omului, iar o femeie bună, deșteaptă bucură inima. Prima este doar o bijuterie, cea de-a doua este o comoară".

   Cu un discurs înteresant, plin de sfaturi utile pentru femei, a venit și dna Liliana Gherman, inspector principal în cadrul Inspecției teritoriale de Muncă Orhei. După frumoase cuvinte de felicitare, adresate femeilor, dumneaei a vorbit în detalii despre prevederile legislației muncii, referitoare la activitatea  femeilor, despre statutul femeii gravide, al femeii care a născut de curând, al femeii care alăptează, cum și în ce condiții poate fi căpătat acesta, în baza căror documente confirmative. La fel - despre aspecte, de care urmează să se țină cont la încheierea Contractului Individual de Muncă și executarea prevederilor acestuia. Cu interes au fost ascultate informațiile despre prevederile legale, care permit alipirea concediului de odihnă anual la concediul de maternitate și la concediul pentru îngrijirea copilului; cele referitoare la condițiile de încetare a Contractului Individual de Muncă în cazul femeilor, la riscurile muncii la negru și salariului în plic și amenzile prevăzute în asemenea cazuri etc.

   În continuare, vorbitoarea a stăruit asupra prevederilor Legii cu privire la exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional, desfășurate de zilieri, finalizând cu cuvinte frumoase de felicitare în adresa femeilor.

   Dna Ana Negură, șeful Secției pentru Ocuparea Forței de Muncă Rezina, a informat despre situația femeii pe piața muncii din raion, accentuând că populația îmbătrânește rapid. În anul 2018 au fost înregistrați 615 șomeri, inclusiv 293 de femei, majoritatea devenind șomere în rezultatul demisiei. Dintre acestea, 132 au fost plasate în câmpul muncii. 62% dintre femeile șomere sunt din mediul rural, în timp ce 80% dintre locurile de muncă sunt în mediul urban. Astfel, dorind să se angajeze la muncă în oraș, femeile se confruntă cu problema transportului - dacă dimineața posibilități de deplasare au, apoi seara n-au cu ce să se întoarcă la familie, la copiii minori. Într-un cuvânt, posibilitățile de angajare în sate sunt limitate. "Agenții economici nu sunt deschiși să conlucreze cu noi - promit salarii de 5000 de lei, iar fiind angajați, foștii șomeri ne spun că primesc cu mult mai puțin", a mai menționat dna Negură.

        După discursurile  prezentate, au urmat dezbateri, asistența vorbind despre problemele pe care le confruntă femeile, adresând întrebări și primind răspunsuri de la invitații la masa rotundă. Evenimentul a culminat cu mesajul de felicitare al dlui Oleg Budza, președintele CNSM, căruia i-a dat citire dna Vera Platon, menționând și susținerea financiarăa CNSM în organizarea și desfășurarea mesei rotunde din 5 martie. Totalizând, reprezentantul CNSM în teritoriu a felicitat femeile cu prilejul Zilei de 8 Martie, dorindu-le succese în tot ceea ce fac zi de zi și oferindu-le în dar flori, care să le facă, în aceste zile de primăvară, cât mai frumoase și fericite.

Pentru conformitate: Aculina POPA, președintele Consiliului ramural Rezina al Federației Sindicatului Lucrătorilor din Cultură

Acasă

În sus