Dispoziție nr. 54 din 02 iunie 2020

„Cu privire la modificarea comisiei de concurs pentru ocuparea funcțiilor din cadrul IP „Muzeul raional de Istorie și Etnografie” Vezi aici textul dispoziției

Dispoziție nr. 53 din 02 iunie 2020

„Cu privire la anunțarea concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante din cadrul IP „Muzeul raional de Istorie și Etnografie” Vezi aici textul dispoziției Vezi aici Anexa nr. 1 la dispoziție Vezi aici Anexa nr. 2 la dispoziție

Ziua Internaţională a Copilului în mediul online. Cum a fost marcată sărbătoarea la Rezina

        Dacă în anii precedenţi Ziua Internaţională a Copilului era marcată la Rezina cu mult fast, de această dată, din cauza pandemiei, de 1 iunie au fost organizate doar câteva evenimente, doar pe online. În unele familii, distracţiile au durat toată ziua, iar buna lor dispoziţie parcă a alungat norii gri de pe cer.    Nici în perioadă de pandemie, autorităţile nu uită de copii...Seminar pentru legumicultori

         Recent, angajații Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru (DAAAC) a Consiliului raional Rezina au organizat și desfășurat un seminar la tema „Tehnologia producerii legumelor în câmp deschis și protejat, roada anului agricol 2019”. La seminar au participat producători agricoli și persoane fizice.

         În debutul activității, cu un cuvânt de salut a venit în fața celor prezenți Vera Cernega, șeful DAAAC. În continuare, dumneaei a procedat la o carcaterizare a stării de fapt în domeniu, menționând că numărul producătorilor agricoli, care au decis să cultive legume, atât în sol protejat, cât și în sol deschis, în raionul nostru este destul de mic – circa 15. Marea majoritate a legumicultorilor activează în primăriile Păpăuți, Cinișeuți, Echimăuți, Trifești, Solonceni... Aproximativ 50% din totalul de 4 ha, cultivate în ultimii ani în sol protejat, revin pe seama SRL „Agro-OPT”. În sol deschis, în anul 2018, legumele, inclusiv bostănoase și ceapă, au fost crescute pe o suprafață de 5 ha, ceea ce e cu 7 ha mai puțin comparativ cu anul precedent, 2017.

         La fel, Vera Cernega le-a vorbit legumicultorilor prezenți la seminar și despre prevederile Regulamentului de subvenționare pentru anii 2017-2021 la compartimentul respectiv.

         Fiind întrebată despre cauzele interesului scăzut față de legumicultură în raionul Rezina, Vera Cernega a menționat că activitatea în această ramură necesită foarte multă muncă; un rol mare avându-l precupeții, care cumpără producția de la agricultori la prețuri mici și o comercializează la prețuri mai mari.

         Despre tehnologia producerii legumelor în câmp deschis și protejat în anul curent a vorbit Tudor Gore, consultant ACSA, informator local în Proiectul „Livada Moldovei”. Dumnealui s-a referit în detalii la organizarea procesului de producere, la tehnologia cultivării diferitor specii de legume, la beneficii și riscuri etc. Totodată, a menționat că legumele sunt un produs cu valoare adăugată și cu cerere bună pe piață.

Aculina POPA

Acasă

În sus