Prima ședință a consilierilor Consiliului raional - pe 18 noiembrie

    Comisia Electorală Centrală (CEC), marți, 12 noiembrie 2019, în cadrul unei ședințe, a aprobat convocarea în primă ședință a consilierilor din mai multe consilii din țară. Astfel, a fost aprobată convocarea în prima ședință a consilierilor Consiliului municipal Chișinău la 15 noiembrie, ora 10.00.     Tot mâine, la ora 10.00 se întrunesc în prima lor ședință consilierii Consiliului raional Fălești; la ora...

Campanie de prevenire a incendiilor

    În fiecare an, în perioada rece, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI dă start "Campaniei de prevenire a incendiilor în sectorul locativ". Activitatea salvatorilor și pompierilor din cadrul Secției Situații Excepționale Rezina constă, în mare parte, în procesul de prevenire a incendiilor, în care angajații instituției vin cu recomandări în casele oamenilor. Specialiștii vizitează familii cu copii, persoane...

Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 18-22 noiembrie 2019, Rezina

    În legătură cu reconstrucția liniilor electrice (demontarea liniei vechi și montarea liniei noi), va fi întreruptă furnizarea energiei electrice:    18-22 noiembrie 2019 - satul Mateuți (parțial) - 09:00-17:00.     În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:     18 noiembrie 2019: satele...Seminar pentru legumicultori

         Recent, angajații Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru (DAAAC) a Consiliului raional Rezina au organizat și desfășurat un seminar la tema „Tehnologia producerii legumelor în câmp deschis și protejat, roada anului agricol 2019”. La seminar au participat producători agricoli și persoane fizice.

         În debutul activității, cu un cuvânt de salut a venit în fața celor prezenți Vera Cernega, șeful DAAAC. În continuare, dumneaei a procedat la o carcaterizare a stării de fapt în domeniu, menționând că numărul producătorilor agricoli, care au decis să cultive legume, atât în sol protejat, cât și în sol deschis, în raionul nostru este destul de mic – circa 15. Marea majoritate a legumicultorilor activează în primăriile Păpăuți, Cinișeuți, Echimăuți, Trifești, Solonceni... Aproximativ 50% din totalul de 4 ha, cultivate în ultimii ani în sol protejat, revin pe seama SRL „Agro-OPT”. În sol deschis, în anul 2018, legumele, inclusiv bostănoase și ceapă, au fost crescute pe o suprafață de 5 ha, ceea ce e cu 7 ha mai puțin comparativ cu anul precedent, 2017.

         La fel, Vera Cernega le-a vorbit legumicultorilor prezenți la seminar și despre prevederile Regulamentului de subvenționare pentru anii 2017-2021 la compartimentul respectiv.

         Fiind întrebată despre cauzele interesului scăzut față de legumicultură în raionul Rezina, Vera Cernega a menționat că activitatea în această ramură necesită foarte multă muncă; un rol mare avându-l precupeții, care cumpără producția de la agricultori la prețuri mici și o comercializează la prețuri mai mari.

         Despre tehnologia producerii legumelor în câmp deschis și protejat în anul curent a vorbit Tudor Gore, consultant ACSA, informator local în Proiectul „Livada Moldovei”. Dumnealui s-a referit în detalii la organizarea procesului de producere, la tehnologia cultivării diferitor specii de legume, la beneficii și riscuri etc. Totodată, a menționat că legumele sunt un produs cu valoare adăugată și cu cerere bună pe piață.

Aculina POPA

Acasă

În sus