Atenție! Atelier de informare despre programele guvernamentale de finanțare nerambursabilă

     Consiliul raional Rezina, în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Incubatorul de Afaceri din Rezina organizează un atelier de informare despre programele guvernamentale de finanțare nerambursabilă.      Evenimentul va avea loc la data de 23 august 2019, ora 10.00 – 12.00, în sala de conferințe a Incubatorului de Afaceri din Rezina.     Sunt așteptați toți...

Dispoziție nr. 95_C din 15 august 2019

"Cu privire la anunțarea concursului pentru ocuparea funcției publice de execuție vacantă” Vezi aici textul dispoziției: 

Stimați lucrători din domeniul financiar din raionul Rezina!

    Tradițional, la 15 august se sărbătorește ziua lucrătorului din domeniul financiar, care a fost aprobată prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 216 din 12 iulie 1995. În acest an, ziua financiarului se află la cea de-a XXIV-a aniversare oficială. Cu acest prilej, vă adresez sincere felicitări tuturor celor care sunt implicați în dezvoltarea continuă a sistemului financiar. Suntem recunoscători, că împreună cu colegii dumneavoastră ați operat cu opțiuni...Deschide ușa, creștine! Să intre sărbătorile în casă și în suflet

       În seara zilei de 21 decembrie, creștinii au fost îndemnați să deschidă ușile în așteptarea feericelor și miraculoaselor sărbători de iarnă. Iar îndemnul a venit de pe scena Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”, de la membrii tuturor formațiilor artistice, care au participat la Festivalul tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „Deschide ușa, creștine!”

       Cete de colindători, urători, dansatori, care au jucat cât au putut de bine „Capra” și „Ursul”, au urcat, rând pe rând, pe scena Palatului, încântând ochii și inimile spectatorilor. Debutul spectacolului a fost unul în capacitate să-l transfere pe om în atmosfera magică a Nașterii Pruncului Iisus în peștera din Betleem, fiind amplificat de un frumos colind, interpretat cu măiestrie de către membrii Corului „Doina Nistrului”.

       Eleonora Graur, președintele raionului Rezina, a urcat cu drag pe scenă, pășind în ograda gospodarilor din acea seară cu urări alese și cuvinte de felicitare: „Dragă lume bună, cunoașteți că, an de an, desfășurăm acest festival al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă, la care vă îndemnăm să savurați din plin din bogăția poporului nostru”, a menționat președintele, dorindu-le tuturor în noul an sănătate, voie bună, înger păzitor în tot ceea ce fac, să-i aibă mereu alături pe cei dragi sufletului. A apreciat și prestația colectivelor artistice din raion, care, pe parcursul anului ce pleacă, au evolut cu mult succes pe scene naționale și internaționale, ducând cu demnitate bunul nume al plaiurilor noastre departe peste hotare.

       Și primarul de Rezina, Simion Tatarov, a  mulțumit pentru invitație în ograda gospodarilor, felicitând asistența cu prilejul sfârșitului de an, care „a fost un an bun, odată ce suntem aici. Și, odată ce e vremea colindelor, să ne dorim să fim mai buni, mai de succes în anul care vine. Iar în cele ce urmează să ne bucurăm de toate valorile artistice, pe care ni le vor aduce pe scenă colective artistice din toate colțurile raionului”.

       Următorii, care au deschis poarta gospodarilor, cerându-și permisiunea să colinde, să ureze și să le dorească tuturor mulți ani mănoși și plini cu sănătate, au fost artiștii amatori din satul Lalova

       „Dragi rezineni, dragi oaspeți, bine ați venit astăzi la Festivalul „Deschide ușa, creștine!” – așa i-a salutat de pe scenă pe toți cei prezenți șeful Secției Cultură, Angela Racu, îndemnându-i să-și deschidă și inimile, pentru a primi colindul și urarea – aceste nestemate, care definesc în timp și spațiu esența neamului nostru.

       Un adevărat spectacol la cumpăna anilor au jucat pe scena Palatului de Cultură urătorii din ceat de la Păpăuți, împărțind cu dărnicie tuturor, în vers de Plugușor, urări de an bun, de roade bogate, de sănătate și noroc.

       Gazdele primitoare i-au răsplătit cu colaci rumeni și puhavi, rămânând în așteptarea altor cete. Și ei, colindătorii, n-au întârziat să vină - prin poarta gospodarilor a trecut o ceată de fetițe zglobii – membrele Formației folclorice „Doruleț”.

       După ce le-a pimit, le-a omenit și le-a petrecut cu tradiționalul „Să veniți și la anul!”, gospodina-gazdă, Angela Laur, și-a amintit că în acea seară îi  rămăseseră caprele flămânde, dar s-a grăbit mai întâi să le joace frumos, după care a mers iute să le hrănească, că veneau alte cete de colindători...

       Cu adevărate perle, culese de la baștină, de la părinți și bunei, au urcat pe scenă și artiștii amatori din satele Mateuți, Cuizăuca, Trifești, iar copilașii din ansamblul de dansuri „Chindia” și-au jucat cum au știut ei mai bine căprița lor, tot zicându-i cât e de mândră și cum o vor îngriji.

       Au continuat șirul evoluărilor festive fetele de la Gordinești cu un colind interpretat cu mult har, dar și o Căpriță din localitate. După aceasta, scena a fost inundată de o mare de fetițe în rochițe albe – adevărați fulgușori, care lucrează cu măiestrie la crearea atmosferei de poveste, ce însoțește sărbătorile de iarnă. Au urcat pe scenă și mulți Crăciunei, Crăciunițe, care au dansat și au cântat pentru spectatorii din sală, printre care erau și foarte mulți părinți ai micuților artiști.

       Acordurile de final ale magicului spectacol au aparținut membrilor Ansamblului de Dans și Cântec popular „Floricica” și inconfundabililor ”Haiduci” rezineni.

       A sfârșit sărbătoarea colindelor, urăturilor și jocurilor teatralizate de iarnă prin decernarea diplomelor și a premiilor bănești tuturor formațiilor participante. Dar și printr-un frumos colind de final, pe care artiștii l-au interpretat împreună, în speranța că Sfântul Crăciun și anul care vine ne vor aduce tuturor sănătate multă, roade bogate, ni-i vor ține pe oamenii dragi alături și ne vor inunda cu multă, multă voie bună.

Aculina POPA

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acasă

În sus