Precizări referitoare la depunerea cererilor pentru reexaminarea pensiei începând cu 1 iulie 2020

        Ne adresăm către potenţialii beneficiari de această prestaţie socială, reiterând că ei pot depune solicitarea pe parcursul lunii iulie, pentru a primi pensia reexaminată din luna august, curent. De menţionat, că până la sfârşitul lunii curente mai sunt nouă zile pentru a depune dosarul pentru reexaminarea pensiei – 13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28, 29 iulie....

Incubatorul de Afaceri din Rezina lansează campania de selectare a noilor rezidenți

        Oferim:         - 4  spații – oficii/spațiu de producere disponibile pentru dezvoltarea afacerii dumneavoastră (55,96 m², 20,75 m², 16,2 m² și 13,14 m²);         - infrastructură dezvoltată, utilități, pază, internet, acces liber 24/24 ore, 7/7 zile;         - servicii de consultanță și instruiri în domeniul...

Dispoziție 94-RU din 06 iulie 2020, orașul Rezina

„Cu privire la anunțarea concursului pentru ocuparea funcției publice de execuție vacantă” Vezi aici textul dispozițieiTradițiile au reînviat la Saharna Nouă

     radiţiile străvechi au prins viaţă în satul Saharna Nouă, pe data de 12 decembrie 2018, în ajun de Sfântul Andrei. În incinta Casei de Cultură a fost organizată o şezătoare ca pe vremuri, cu folclor autentic şi bucate tradiţionale. Farmecul şezătorii de odinioară a adunat locuitorii din cele trei sate ale comunei.

      Tradiţiile străvechi, unele acoperite de uitare, au fost readuse la viaţă. Tinerii care au participat la şezătoare au fost fascinaţi de frumoasele obiceiuri populare, au aflat despre îndeletnicirile neamului nostru şi despre tradiţiile legate de noaptea magică de Sfântul Andrei.

      Cei mai în vârstă au povestit şi şi-au amintit cu nostalgie de serile de iarnă, petrecute la şezători cu cântece, cu veselie, cu glume şi cu multe lucruri bune şi, îndeosebi, au depănat amintirile despre tradiţiile din ajun de Sfântul Andrei. Adesea nici nu dormeau în această noapte pentru a reuşi să facă cât mai multe vrăji, să afle cine va fi ursitul, iar gospodarii care aveau fete de măritat legau porţile pentru ca flăcăii să nu le fure.

     Părintele Casian din satul Buciuşca a demonstrat, cu un talent aparte, cât de bine ştie să frământe aluatul şi să coacă din el colaci pentru sărbători, iar părintele Bartolomeu a instalat stativele, aduse de la casa părintească, pentru a arăta tinerii generaţii arta ţesutului care, spre regret, astăzi este mai puţin practicată.

        În cadrul acestei şezători a fost inaugurat Muzeul din localitate. La eveniment au fost prezenţi primarul comunei, dna Maria Macrii, şi Stareţul Mănăstirii „Sfânta Treime” din Saharna, Arhimandritul Adrian Baciu, care a binecuvântat sărbătoarea şi a povestit cu drag tuturor legenda Sfântului Andrei.                                  Administraţia Publică Locală, în frunte cu doamna primar, a contribuit financiar la deschiderea muzeului, în care se păstrează obiecte tradiţionale vechi, donate şi adunate de la sătenii ce ţin cu sfinţenie la zestrea neamului.

    A fost o sărbătoare frumoasă, cu emoții și trăiri pozitive, cu veselie și voie bună.

 Ina LATIȘ , secretarul consiliului local Saharna Nouă

Acasă

În sus