În siguranță la scăldat

             În sezonul estival crește numărul entuziaștilor de a se scălda în râul Nistru, bazine sau în iazurile din teritoriul raionului Rezina, motiv pentru care angajații Inspectoratului de Poliție Rezina lansează câteva recomandări pentru a preveni situațiile de înec. Este important de știut, că scăldatul nu este permis în bazine acvatice necunoscute și la adâncime, unde ar putea fi gropi și...

Felicitare cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”!

Stimaţi  lucrători și veterani din domeniul medicinii și farmaceuticii din raionul Rezina!      Cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”, în numele Consiliului raional Rezina şi al meu personal, adresez  cele mai  sincere felicitări şi urări de bine tuturor medicilor, asistenților medicali, lucrătorilor farmaceutici și  personalului tehnic, precum şi veteranilor care au activat...

Muzica - valoroasă în viața omului

   Muzica însoțește omul pe tot parcursul vieții. O ramură a Culturii, în care poporul nostru s-a afirmat demult, este arta interpretării corale, care ne plasează alături de cele mai avansate popoare și culturi ale lumii.    Există în fiecare generație alese personalități, care se ridică din conformismul vieții cotidiene pentru a se face deschizători de drumuri pentru eternitate. Credem că în această pleiadă se încadrează, pe...Tradițiile au reînviat la Saharna Nouă

     radiţiile străvechi au prins viaţă în satul Saharna Nouă, pe data de 12 decembrie 2018, în ajun de Sfântul Andrei. În incinta Casei de Cultură a fost organizată o şezătoare ca pe vremuri, cu folclor autentic şi bucate tradiţionale. Farmecul şezătorii de odinioară a adunat locuitorii din cele trei sate ale comunei.

      Tradiţiile străvechi, unele acoperite de uitare, au fost readuse la viaţă. Tinerii care au participat la şezătoare au fost fascinaţi de frumoasele obiceiuri populare, au aflat despre îndeletnicirile neamului nostru şi despre tradiţiile legate de noaptea magică de Sfântul Andrei.

      Cei mai în vârstă au povestit şi şi-au amintit cu nostalgie de serile de iarnă, petrecute la şezători cu cântece, cu veselie, cu glume şi cu multe lucruri bune şi, îndeosebi, au depănat amintirile despre tradiţiile din ajun de Sfântul Andrei. Adesea nici nu dormeau în această noapte pentru a reuşi să facă cât mai multe vrăji, să afle cine va fi ursitul, iar gospodarii care aveau fete de măritat legau porţile pentru ca flăcăii să nu le fure.

     Părintele Casian din satul Buciuşca a demonstrat, cu un talent aparte, cât de bine ştie să frământe aluatul şi să coacă din el colaci pentru sărbători, iar părintele Bartolomeu a instalat stativele, aduse de la casa părintească, pentru a arăta tinerii generaţii arta ţesutului care, spre regret, astăzi este mai puţin practicată.

        În cadrul acestei şezători a fost inaugurat Muzeul din localitate. La eveniment au fost prezenţi primarul comunei, dna Maria Macrii, şi Stareţul Mănăstirii „Sfânta Treime” din Saharna, Arhimandritul Adrian Baciu, care a binecuvântat sărbătoarea şi a povestit cu drag tuturor legenda Sfântului Andrei.                                  Administraţia Publică Locală, în frunte cu doamna primar, a contribuit financiar la deschiderea muzeului, în care se păstrează obiecte tradiţionale vechi, donate şi adunate de la sătenii ce ţin cu sfinţenie la zestrea neamului.

    A fost o sărbătoare frumoasă, cu emoții și trăiri pozitive, cu veselie și voie bună.

 Ina LATIȘ , secretarul consiliului local Saharna Nouă

Acasă

În sus