Dispoziție nr. 95_C din 15 august 2019

"Cu privire la anunțarea concursului pentru ocuparea funcției publice de execuție vacantă” Vezi aici textul dispoziției: 

Stimați lucrători din domeniul financiar din raionul Rezina!

    Tradițional, la 15 august se sărbătorește ziua lucrătorului din domeniul financiar, care a fost aprobată prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 216 din 12 iulie 1995. În acest an, ziua financiarului se află la cea de-a XXIV-a aniversare oficială. Cu acest prilej, vă adresez sincere felicitări tuturor celor care sunt implicați în dezvoltarea continuă a sistemului financiar. Suntem recunoscători, că împreună cu colegii dumneavoastră ați operat cu opțiuni...

Tinerii își doresc îmbunătățirea calității vieții lor acasă

   La începutul săptămânii curente, pe 12 august, în incinta Casei Guvernului s-a desfășurat Forumul Național de Tineret, cu genericul "Tinerii transformă țara", organizat de către Consiliul Național al Tinerilor din Moldova.    Evenimentul a avut drept scop integrarea priorităților tinerilor pe agenda guvernului și a avut loc în contextul celebrării Zilei Internaționale a Tineretului. La fel, a prezentat o platformă de dialog dintre...Tradițiile au reînviat la Saharna Nouă

     radiţiile străvechi au prins viaţă în satul Saharna Nouă, pe data de 12 decembrie 2018, în ajun de Sfântul Andrei. În incinta Casei de Cultură a fost organizată o şezătoare ca pe vremuri, cu folclor autentic şi bucate tradiţionale. Farmecul şezătorii de odinioară a adunat locuitorii din cele trei sate ale comunei.

      Tradiţiile străvechi, unele acoperite de uitare, au fost readuse la viaţă. Tinerii care au participat la şezătoare au fost fascinaţi de frumoasele obiceiuri populare, au aflat despre îndeletnicirile neamului nostru şi despre tradiţiile legate de noaptea magică de Sfântul Andrei.

      Cei mai în vârstă au povestit şi şi-au amintit cu nostalgie de serile de iarnă, petrecute la şezători cu cântece, cu veselie, cu glume şi cu multe lucruri bune şi, îndeosebi, au depănat amintirile despre tradiţiile din ajun de Sfântul Andrei. Adesea nici nu dormeau în această noapte pentru a reuşi să facă cât mai multe vrăji, să afle cine va fi ursitul, iar gospodarii care aveau fete de măritat legau porţile pentru ca flăcăii să nu le fure.

     Părintele Casian din satul Buciuşca a demonstrat, cu un talent aparte, cât de bine ştie să frământe aluatul şi să coacă din el colaci pentru sărbători, iar părintele Bartolomeu a instalat stativele, aduse de la casa părintească, pentru a arăta tinerii generaţii arta ţesutului care, spre regret, astăzi este mai puţin practicată.

        În cadrul acestei şezători a fost inaugurat Muzeul din localitate. La eveniment au fost prezenţi primarul comunei, dna Maria Macrii, şi Stareţul Mănăstirii „Sfânta Treime” din Saharna, Arhimandritul Adrian Baciu, care a binecuvântat sărbătoarea şi a povestit cu drag tuturor legenda Sfântului Andrei.                                  Administraţia Publică Locală, în frunte cu doamna primar, a contribuit financiar la deschiderea muzeului, în care se păstrează obiecte tradiţionale vechi, donate şi adunate de la sătenii ce ţin cu sfinţenie la zestrea neamului.

    A fost o sărbătoare frumoasă, cu emoții și trăiri pozitive, cu veselie și voie bună.

 Ina LATIȘ , secretarul consiliului local Saharna Nouă

Acasă

În sus