Stimați lucrători din sfera protecției sociale a populației din raionul Rezina!

     A treia duminică din luna septembrie îmi oferă un prilej deosebit de a vă felicita cu ocazia sărbătorii profesionale. Instituirea acestei sărbători denotă importanța și măreția meseriei pe care o exercitați zi de zi în folosul comunității și față de persoanele care au nevoie de grijă și atenție deosebită.     Îmi exprim întreaga recunoștință pentru aportul la dezvoltarea serviciilor de asistență și protecție socială. Apreciez înal...

Comisia pentru Protecția Copilului din raionul Rezina, în ședință extraordinară

   La finele săptămânii trecute, pe o rețea de socializare a fost publicat un video, în care o mamă, cu vârsta de 27 de ani, își impunea copilul de doar 3 ani să se stranguleze. Gravul incident a avut loc sâmbătă, 07 septembrie 2019, în satul Peciște din raionul Rezina.    Ceva mai târziu a fost alertată poliția, aceasta intervenind la timp. Potrivit Ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, femeia...

"Dinamo" din Cuizăuca a câștigat Campionatul raionului la fotbal, ediția 2019

    Sfârșitul lunii august a adus cu sine și finala Campionatului raionului Rezina la fotbal, ediția a XVI-ea. Astfel, după ce, începând cu 05 mai curent, în fiecare zi de duminică, membrii echipelor și amatorii sportului-rege au savurat din plin feeria meciurilor disputate în localitățile raionului, ziua de 25 august a pus față-n față cei mai puternici participanți în actuala ediție a Campionatului. Atât finala mică, cât...Rezidenţii Incubatorului de afaceri din Rezina au pus pe picioare afaceri de succes

     Au creat sute de locuri de muncă şi au pus pe picioare afaceri, care le aduc venituri bune şi stabile. Vorbim despre zeci de rezidenţi ai Incubatorului de afaceri din Rezina, deschis cu ajutorul statului şi al Uniunii Europene, acum şase ani. Autorităţile locale îşi propun să dezvolte în continuare incubatorul pentru a-i motiva pe tinerii din raion, dar şi din regiunea transnistreană, să-şi deschidă afaceri acasă, iar prin asta să contribuie la dezvoltarea economiei raionului, relatează Mesager.

     Nicolae Racu este tânăr antreprenor în cadrul Incubatorului de afaceri din Rezina. Bărbatul a obținut o finanțare nerambursabilă și posibilitatea de a închiria un spațiu la preț redus, fapt care l-a încurajat să nu-şi dorească să plece peste hotare. 
     „Confecționăm mese decorative, scaune, acum fac o etajeră. Am primit un grant din care am procurat utilajele date. Speram la un grant ca să-mi mai procur utilajele de care mai am nevoie, ca să pot oferi și o calitate mai mare la produs și să creăm și noi locuri de muncă”, a declarat antreprenorul, Nicolae Racu.
     Deja de patru ani, în Incubatorul din Rezina, Iacob Ceban produce uși și ferestre din plastic.
     „Nici nu m-am așteptat că aici voi găsi condiții atât de bune. Dintr-un credit nerambursabil am cumpărat utilajul performant, care ne permite să executăm diverse detalii. Sunt din Râbnița și toți clienții mei de acolo vin, sunt mulţumit”, a spus antreprenorul, Ion Ceban.
     Incubatorul găzduiește în prezent 15 companii.
     „Sunt beneficiară a trei granturi, incubatorul ne-a ajutat chiar și cu consultanță în domeniul antreprenorial, ne ocupăm cu predarea limbilor engleză și germană, pentru toate categoriile de vârstă”, susține antreprenoarea din Rezina, Natalia Harștea.
     „Servicii de make-up, coafuri, livrări surprize, ceea ce ține de creativitate și de buna dispoziție. Am beneficiat de un preț accesibil la arenda locațiunii, am obținut împrumut fără dobândă”, susține antreprenoarea, Svetlana Dumbravă.
     În ultimii şase ani prin Incubatorul din Rezina au trecut 36 de companii.
     „O mare parte a companiilor activează în continuare, dar sunt și o parte din cele înființate de tineri, care nu s-au regăsit în domeniul antreprenoriatului. Dacă anul trecut cifra de afaceri a fost două milioane de lei, anul acesta avem deja trei milioane de lei”, spune administratorul Incubatorului de afaceri din Rezina, Mihai Fricațel.
     Incubatorul a fost creat cu susținerea guvernului, a Uniunii Europene, care a acordat un credit nerambursabil de peste 6 milioane de lei, şi a Consiliului raional, care a alocat 600 de mii de lei. În anii ce au urmat autorităţile locale au continuat să acorde şi alte înlesniri rezidenților. 
     „În primul an de deschidere au fost alocate două sute de mii de lei, apoi această sumă a mers în descreștere, la moment pentru anul 2018, noi am alocat doar 60 de mii de lei, fiindcă deja din veniturile care se acumulează din activitatea incubatorului își suplimentează singuri bugetul. Ne dorim să dezvoltăm economia raionului și totodată să-i motivăm pe cei care doresc să-şi deschidă o afacere - s-o facă. La plata chiriei pentru spațiu, ei achită la etapa inițială doar 35 la sută din toată suma, plus serviciile comunale”, a menționat președintele raionului Rezina, Eleonora Graur.
     În total în ţară activează în prezent 11 Incubatoare de afaceri cu 200 de rezidenți, care au creat peste 1000 de locuri de muncă.  Cifra de afaceri se ridică la aproape 100 de milioane de lei. 

Sursă: trm.md

 

Acasă

În sus