În siguranță la scăldat

             În sezonul estival crește numărul entuziaștilor de a se scălda în râul Nistru, bazine sau în iazurile din teritoriul raionului Rezina, motiv pentru care angajații Inspectoratului de Poliție Rezina lansează câteva recomandări pentru a preveni situațiile de înec. Este important de știut, că scăldatul nu este permis în bazine acvatice necunoscute și la adâncime, unde ar putea fi gropi și...

Felicitare cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”!

Stimaţi  lucrători și veterani din domeniul medicinii și farmaceuticii din raionul Rezina!      Cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului”, în numele Consiliului raional Rezina şi al meu personal, adresez  cele mai  sincere felicitări şi urări de bine tuturor medicilor, asistenților medicali, lucrătorilor farmaceutici și  personalului tehnic, precum şi veteranilor care au activat...

Muzica - valoroasă în viața omului

   Muzica însoțește omul pe tot parcursul vieții. O ramură a Culturii, în care poporul nostru s-a afirmat demult, este arta interpretării corale, care ne plasează alături de cele mai avansate popoare și culturi ale lumii.    Există în fiecare generație alese personalități, care se ridică din conformismul vieții cotidiene pentru a se face deschizători de drumuri pentru eternitate. Credem că în această pleiadă se încadrează, pe...Rezidenţii Incubatorului de afaceri din Rezina au pus pe picioare afaceri de succes

     Au creat sute de locuri de muncă şi au pus pe picioare afaceri, care le aduc venituri bune şi stabile. Vorbim despre zeci de rezidenţi ai Incubatorului de afaceri din Rezina, deschis cu ajutorul statului şi al Uniunii Europene, acum şase ani. Autorităţile locale îşi propun să dezvolte în continuare incubatorul pentru a-i motiva pe tinerii din raion, dar şi din regiunea transnistreană, să-şi deschidă afaceri acasă, iar prin asta să contribuie la dezvoltarea economiei raionului, relatează Mesager.

     Nicolae Racu este tânăr antreprenor în cadrul Incubatorului de afaceri din Rezina. Bărbatul a obținut o finanțare nerambursabilă și posibilitatea de a închiria un spațiu la preț redus, fapt care l-a încurajat să nu-şi dorească să plece peste hotare. 
     „Confecționăm mese decorative, scaune, acum fac o etajeră. Am primit un grant din care am procurat utilajele date. Speram la un grant ca să-mi mai procur utilajele de care mai am nevoie, ca să pot oferi și o calitate mai mare la produs și să creăm și noi locuri de muncă”, a declarat antreprenorul, Nicolae Racu.
     Deja de patru ani, în Incubatorul din Rezina, Iacob Ceban produce uși și ferestre din plastic.
     „Nici nu m-am așteptat că aici voi găsi condiții atât de bune. Dintr-un credit nerambursabil am cumpărat utilajul performant, care ne permite să executăm diverse detalii. Sunt din Râbnița și toți clienții mei de acolo vin, sunt mulţumit”, a spus antreprenorul, Ion Ceban.
     Incubatorul găzduiește în prezent 15 companii.
     „Sunt beneficiară a trei granturi, incubatorul ne-a ajutat chiar și cu consultanță în domeniul antreprenorial, ne ocupăm cu predarea limbilor engleză și germană, pentru toate categoriile de vârstă”, susține antreprenoarea din Rezina, Natalia Harștea.
     „Servicii de make-up, coafuri, livrări surprize, ceea ce ține de creativitate și de buna dispoziție. Am beneficiat de un preț accesibil la arenda locațiunii, am obținut împrumut fără dobândă”, susține antreprenoarea, Svetlana Dumbravă.
     În ultimii şase ani prin Incubatorul din Rezina au trecut 36 de companii.
     „O mare parte a companiilor activează în continuare, dar sunt și o parte din cele înființate de tineri, care nu s-au regăsit în domeniul antreprenoriatului. Dacă anul trecut cifra de afaceri a fost două milioane de lei, anul acesta avem deja trei milioane de lei”, spune administratorul Incubatorului de afaceri din Rezina, Mihai Fricațel.
     Incubatorul a fost creat cu susținerea guvernului, a Uniunii Europene, care a acordat un credit nerambursabil de peste 6 milioane de lei, şi a Consiliului raional, care a alocat 600 de mii de lei. În anii ce au urmat autorităţile locale au continuat să acorde şi alte înlesniri rezidenților. 
     „În primul an de deschidere au fost alocate două sute de mii de lei, apoi această sumă a mers în descreștere, la moment pentru anul 2018, noi am alocat doar 60 de mii de lei, fiindcă deja din veniturile care se acumulează din activitatea incubatorului își suplimentează singuri bugetul. Ne dorim să dezvoltăm economia raionului și totodată să-i motivăm pe cei care doresc să-şi deschidă o afacere - s-o facă. La plata chiriei pentru spațiu, ei achită la etapa inițială doar 35 la sută din toată suma, plus serviciile comunale”, a menționat președintele raionului Rezina, Eleonora Graur.
     În total în ţară activează în prezent 11 Incubatoare de afaceri cu 200 de rezidenți, care au creat peste 1000 de locuri de muncă.  Cifra de afaceri se ridică la aproape 100 de milioane de lei. 

Sursă: trm.md

 

Acasă

În sus