Alături de oameni și de doleanțele lor

   Așa după cum obișnuiesc, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur, și președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, să fie alături de oamenii din zona noastră, luni, 20 mai 2019, s-au deplasat în satul Peciște din raionul Rezina. La primăria din sat, mai mulți locuitori îi așteptau pentru a le adresa acele întrebări, cu care se ciocnesc zi de zi, sau chiar să solicite unele consultații de ordin mai personal.   ...

"Doina Nistrului" - trei decenii de cântec

   Era în primăvară, în anul 1989 - an marcat de deșteptare națională, de dragoste pentru neam și de dorință neostoită de revenire la ale noastre, la cele dragi și sfinte. La Rezina - la Nistru, la mărgioară, câteva inimi îndrăgostite de arta corală, împreună cu maestrul Teodor Țurcanu, dădeau naștere unui colectiv cu nume ales - "Doina Nistrului". Și iată că de atunci, preț de trei decenii,  bătrânul Tiras tot duce și...

A startat sezonul fotbalistic

   Un meci de fotbal mult așteptat a fost disputat la 12 mai pe stadionul din Pripiceni-Răzeși - între echipele "Avangard" (Pripiceni-Răzeși) și "Nistru" (Lalova).    În acea zi, pe la amiază, mă întorceam de la biserică și m-am întâlnit cu fotbaliștii pripiceneni Ion Morărescu și Alexei Botnari, care m-au invitat la meci și m-au rugat să scriu neapărat articol la ziar: "...să mai citim în "Farul Nistrean" și despre...Și iar, în lunca Nistrului, curcubeul și-a potrivit paleta

   Brumarul își perinda ultimele zile. Din adâncul cerului dovediseră să cearnă primii fulgi de nea, ce se așternuseră cuminți pe străzile orașului. Natura, până mai ieri inundată de miracolul culorilor autumnale, părea acum mai pustiită, mai neobișnuită. Domnea o starea de lirică bacoviană...

   ...Sălile de clasă erau inundate de o liniște profundă, ademenitoare, întreruptă din când în cănd de scârțâitul abia deslușit al creionului. Elevii, unii mai mici, alții - mai măricei, aplecați asupra șevaletelor, creau... Se producea acel miracol, când clasicii de peste secole comunicau cu copiii generației noastre. Opere ale marilor fabuliști: Esop, Alexandru Donici, Ivan Krâlov etc erau transpuse în imagini plastice, create de elevi ai școlilor de arte și arte plastice din raioanele: Râbnița, Criuleni, Telenești, Șoldănești și Rezina. Se desfășura ediția a III-ia a Concursul interraional "Paleta curcubeului"...

   În ziua de 24 noiembrie curent, la Școala raională de Arte Plastice pentru Copii, sub egida Secției Cultură a Consiliului raional Rezina, a avut loc ediția a III-ia a Concursului interraional de artă plastică "Paleta curcubeului" cu tematica "Fabula - nesecat izvor de înțelepciune".

   La concurs au participat elevi ai școlilor de arte și arte plastice, clasele a III-ia-a V-ea, categoriile de vărstă 11-14 și 15-18 ani, din raioanele menționate mai sus. Concursul în cauză a avut ca obiective:

   - popularizarea fabulei, ca gen literar, în rândurile copiilor;

   - păstrarea identității școlii naționale prin educația artistică a generației tinere;

   - depistarea, selectarea și promovarea tinerilor talentați în scopul orientării spre activitatea de performanță, și creșterea nivelului de cultură în domeniul artistic;

   - îmbogățirea măiestriei pedagogice și realizarea unui schimb util de experiență între cadrele didactice din școlile de arte și arte plastice;

   - stabilirea relațiilor de prietenie între elevii din diferite școli de învământ artistic.

   Ambelor categorii de vârstă li s-a propus câte un plic sigelat, în care erau cinci titluri de fabule. Participanții trebuiau să realizeze o compoziție la una dintre acestea, la alegere, pe formatul A3 (30x40 cm), în 4 ore academice. După expirarea timpului, membrii juriului au evaluat lucrările.

   Din spusele dumnealor, concursul a întrunit participanți de o prestație foarte bună. Dna Rodica Ursachi, doctor în studiul artelor, a menționat nivelul înalt de pregătire a concurenților.

   Atât pictorul Sveatoslav Zacon, cât și pictorul-scenograf Mihail Răcilă, au remarcat nivelul înalt al luctărilor concursanților.

   Deși, după cum a menționat juriul, toți participanții au avut o prestație lăudabilă, dintre cei buni au fost selectați cei mai buni.  Învingătorii s-au învrednicit de diplome și premii. Vreau să remarc că și elevii ȘRAPC din orașul Rezina au dat dovadă de o pregătire la superlativ în concursul în cauză. Premiul I și II, la categoria de vârstă 11-14 ani, le-a revenit, respectiv, concursantelor Romina Budaca (profesor - V. Gaugaș) și Cătălina Golan (profesor - E. Grosu).

   La categoria de vârstă 15-18 ani, Marinei Ciburciu i-a revenit locul III (profesor - E. Grosu). Bravo elevilor și profesorilor!

   La deschiderea evenimentului a fost prezentă dna Angela Racu, șeful Secției Cultură, care a felicitat participanții și le-a dorit succese în concurs.

   Aș mai menționa aici contibuția dlui Sveatoslav Zacon la constituirea juriului, pentru care fapt îi mulțumim din suflet. Datorită dumnealui, am avut niște jurați de o competență și corectitudine deosebite: Rodica Ursachi - doctor în studiul artelor, profesor la Universitea Pedagogică de Stat "Ion Creangă", critic de artă; Mihail Răcilă - pictor-scenograf; Sveatoslav Zacon - pictor.

   Pe parcursul concursului, profesorii elevilor au fost antrenați într-un workshor de pictură în acuarelă, care credem că a servit drept un schimb util de experiență profesională.

        ...Timpul trecuse pe neobservate și amurgul se lăsa încet peste lunca Nistrului, iar copiii, cu nostalgie în suflet, își luau rămas bun unul de la altul, în speranța de a se revedea la următoarea ediție a "Paletei curcubeului".

Efim POPA, directorul ȘRAPC din orașul Rezina, grad managerial II, grad didactic I

Acasă

În sus