În ajunul Sfintelor Sărbători de Paști să fim vigilenți cu focul

    În legătură cu apropierea Sfintelor Sărbători de Paști, ținem să aducem la cunoștința cetățenilor și creștinilor unele reguli și cerințe ale securității antiincendiare care, fiind respectate, nu ne vor adumbri sărbătorile.     Odată cu apropierea sărbătorilor cetățenii încep să-și aducă în ordine curțile, teritoriile de pe lângă casă, unde după iarnă s-a adunat mult gunoi. Ca de obicei, oamenii găsesc cel mai ușor mod de a se izbăvi de e...

Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 22-26.04.2019, Rezina

   În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:    22 aprilie 2019: orașul Rezina, str. Matrosov - 09:00-13:00; orașul Rezina, str. 27 August, 50, 50A, 56, 58, 1 Mai - 13:00-17:00; satele Gordinești, Țareuca, Ciorna (parțial) - 09:00-17:00;    23 aprilie 2019: orașul Rezina, str. Voluntarilor - 09:00-13:00, orașul Rezina, str....

Dialog cu deputatul Eleonora Graur în comuna Horodiște

   Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur, și președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, au petrecut prima parte a zilei de 15 aprilie curent în comuna Horodiște.    Din start, primarul comunei, Dorel Iurcu, i-a mulțumit dnei Eleonora Graur și dlui Vasile Gobjilă pentru că au venit să-i asculte pe oamenii din teritoriu. La fel, a ținut să felicite deputatul ales cu ocazia victoriei obținute în alegerile parlamentare,...Eveniment dublu la Liceul teoretic "Olimp" din Rezina

    Recent, la Liceul teoretic "Olimp" din Rezina a avut loc deschiderea solemnă a sălii de festivități, cu prezența președintelui raionului Rezina, Eleonora Graur, șefului Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Lilia Lazari, și oaspeților de onoare: viceprim-ministrului pentru reintegrare, Cristina Lesnic, și șefului Biroului Politici pentru reintegrare, Marian Gherman.

    Datorită eforturilor comune, atât ale conducerii instituției vizate, cât și ale Biroului Politici de reintegrare și Consiliului raional Rezina, s-a reușit îmbunătățirea considerabilă a stării de lucruri în liceu, contribuind astfel la asigurarea condițiilor optime pentru desfășurarea activităților școlare. Interesul, implicarea și asistența profesionistă a specialiștilor de la Biroul Politici de reintegrare și de la Consiliul raional Rezina au asigurat buna implementare a prevederilor proiectului. Colaborarea sănătoasă dintre instituțiile respective a condus la rezultate frumoase, pe care elevii, părinții lor, cadrele didactice și cadrele auxiliare ale Liceului teoretic "Olimp" din Rezina le vor simți pe termen lung.

    Președintele raionului Rezina, Eleonora Graur, a menționat că este bucuroasă că acest proiect a fost implementat cu succes în cadrul liceului, fapt care îi va motiva pe elevi să înregistreze rezultate bune. A accentuat că nu a putut rămâne indiferentă față de necesitățile instituției și a ținut să îi susțină și să îi încurajeze din partea Consiliului raional Rezina cu o suma de 300000 de lei, sumă care nu era suficientă pentru a finisa lucrările începute. La fel, a spus că Consiliul raional Rezina mereu încurajează aplicarea proiectelor și, atunci când e necesar, vine și cu contribuție.

    Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a spus că are o deosebită plăcere să fie prezentă la ceremonia oficială de dare în exploatare a sălii de festivități din cadrul liceului, arătându-se convinsă că trebuie să se investească și în continuare în tânăra generație, pentru că ea reprezintă un viitor frumos. La fel, a menționat că încurajează managerii de instituții să participe la proiectele pentru anul 2019, iar comisia abilitată urmează să examineze lista proiectelor. I-ar plăcea ca în inițiativele ce urmează să fie depuse din partea instituțiilor de învățământ sau din partea Consiliului raional Rezina să fie implicați și elevii, pentru ca ei să înțeleagă cât efort se depune până se reușește implementa-rea cu succes a unui proiect.

    Ulterior, directorul Liceului teoretic "Olimp" Rezina, Veronica Gheorghiță, a spus că până acum sala era neîncăpătoare atât pentru numărul de elevi, care își fac studiile în liceu, cât și pentru părinții acestora. Prin susținerea părinților, elevilor și a cadrelor didactice, s-au hotărât să depună solicitare la respectivul proiect, ca mai apoi să asiste și la manifestarea respectivă. Pe această cale, a mulțumit Consiliului raional Rezina, în persoana președintelui Eleonora Graur, pentru tot ceea ce au reușit să facă pentru ei.

    Și cei peste 600 de elevi atât din Rezina, cât și din stânga Nistrului, s-au arătat foarte bucuroși că vor avea o sală bine dotată pentru diversele activități, care urmează să le desfășoare.

    Proiectul renovării sălii de festivități din incinta Liceului teoretic "Olimp" a constituit aproximativ 600000 de lei, bani alocați prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2018 și cu suportul Consiliului raional Rezina.

    În continuare au urmat audieri publice pentru discutarea bugetului școlii, parte componentă din cadrul Proiectului "Școala mea" cu genericul "Responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova", cu prezența tuturor partenerilor educaționali, care este și o experiență nouă întru realizarea unui exercițiu de responsabilizare socială. La audiere, de rând cu toți oaspeții prezenți, a fost și partenerul regional, reprezentant al Centrului Regional "Contact" din Bălți, Nina Bândiu. Audierea publică, desfășurată în instituție, a fost un for, unde profesorii, părinții și elevii au putut să-și exprime pozițiile vis-a-vis de problemele actuale ale școlii. Respectivul proiect este o oportunitate pentru a împărtăși deschis opiniile și propunerile privind soluționarea problemelor abordate. Prin implicare activă există oportunități de a îmbunătăți serviciile educaționale pe care le oferă instituția. Informarea actorilor educaționali cu privire la problemele școlii conduce la sensibilizarea și implicarea în activități pentru o școală mai bună.

    Apoi, șeful DÎTS Rezina, Lilia Lazari, a prezentat situația actuală a instituțiilor de învățământ din raion și ponderea Liceului teoretic "Olimp".

    Directorul LT "Olimp", Veronica Gheorghiță, a prezentat Planul strategic al instituției, executarea bugetului instituției pentru anii 2017-2018 și proiectul bugetului pentru anul 2018-2019.

    Sesiunea de întrebări și sugestii a fost începută cu proiectarea unui filmuleț, realizat de către elevii claselor liceale, în care s-au dat cu părerea vis-a-vis de situația actuală a instituției, dar și doleanțele lor pentru îmbunătățirea serviciilor educaționale.

    Toate propunerile și sugestiile, parvenite în cadrul audierilor publice, au fost înregistrate în procesul-verbal pentru a fi înaintate responsabilului pentru elaborarea bugetului instituției de învățământ.

    Audierea publică a fost convocată de Consiliul de Administrație al instituției de învățământ pentru consultarea cetățenilor pe marginea subiectelor de o importanță majoră pentru comunitate, cum ar fi planificarea bugetului instituției de învățământ.

    Proiectul "Școala mea" este implementat de către Expert-Grup, cu suportul Parteneriatului Global pentru Responsabilizare Socială al Băncii Mondiale și cu suportul informațional al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Iuliana POPA-CRUDU

 

Acasă

În sus