Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 25-29.03.2019, Rezina

    În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:     25 martie 2019: satele Zahoreni, Horodiște (parțial) - 09:00-16:30;     26 martie 2019: satele Trifești, Horodiște (parțial) - 09:00-16:00;     27 martie 2019: satele Pereni, Trifești, Horodiște (parțial) - 09:00-16:30.     28 martie...

Modalități noi de ocupare a forței de muncă

   Subdiviziunea teritorială Ocuparea Forței de Muncă a raionului Rezina (STO) informează că, conform prevederilor Legii noi nr. 105 din 14 iunie 2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, data intrării în vigoare - 10.02.2019,  vine pe piața muncii cu un șir de măsuri noi de ocupare.    Instruirea la locul de muncă în cadrul unității: stabilește modul și condițiile de organizare, desfășurare a...

Turneul de volei "Odobescu Niculai"

    Sportul este vigoare, sănătate, dăruire și poate deveni, până la urmă, un mod de viață. Pentru cuizăuceni, sportul și anume voleiul s-a înrădăcinat datorită regretatului profesor de educație fizică Niculai Odobescu. Prin propriul exemplu le-a demonstrat consătenilor că acest sport este deosebit și licărul din ochii dumnealui i-a adunat și îi adună încă pe cuizăuceni pe terenul de volei. Începutul acestei primăveri a fost cu...Promovăm obiceiurile și tradițiile

   Neamul nostru se poate mândri cu numeroasele obiceiuri, legate de diverse ceremonii și sărbători.

   Un eveniment din viața fiecărui om, care aduce o splendoare aparte, este nunta, iar o nuntă cu tradiții e ceva inedit. Deși, Republica Moldova este o țară mică, aceste tradiții, legate de căsătorie, diferă de la o regiune la alta. Acest lucru ni l-au dovedit și organizatorii Festivalului Obiceiurilor și Tradițiilor de Nuntă, desfășurat de către primăria orașului Strășeni, în parteneriat cu Despărțământul Astra "Mihai Eminescu", Strășeni, președinte - Claudia Nestor.

   Ținem să le mulțumim organizatorilor pentru invitație de participare în cadrul festivalului.

   Ca parte componentă a acestui neam, formația folclorică-model "Trandafirii" de la Casa de cultură Trifești, ne simțim datori să valorificăm și să promovăm spiritul nunților de altădată. Și iată, am realizat această datorie în cadrul Festivalului Obiceiurilor și Tradițiilor de Nuntă, ediția a VII-ea, desfășurat săptămâna trecută la Strășeni, unde s-au adunat oameni ce păstrează mereu aprinsă flacăra inspirației și aspirațiilor prin intermediul creației lor.

   Acolo au fost prezente colective artistice atât din întreaga republică, cât și de peste hotarele ei. Sărbătoarea a început cu o paradă a portului popular (în imagine), s-a incins Hora Unirii, apoi, rând pe rând, fiecare formație a prezentat obiceiurile și tradițiile specifice localităților de unde au venit.

   Ca parte a patrimoniului nostru cultural, obiceiurile de încununare a iubirii sunt demne de a fi cunoscute și implementate în formele cele mai originale și în zilele noastre. Pentru ca acestea să prindă teren printre tineri, de datoria noastră este sa le oferim o imagine captivantă despre obiceiurile respective.

   Iată și noi, membrii formației artistice "Trandafirii", ne-am străduit să prezentăm cele mai vechi obiceiuri de nuntă, caracteristice localității noastre, dar care, din păcate, la moment  sunt date uitării: pețitul și logodna miresei, deoarece nunta tradițională moldovenească începe cu obiceiul "Pețitul", când mirele cu o rudă mai în vârstă se duc la părinții miresei pentru a o cere în căsătorie. Există anumite formule de cerere în căsătorie și adresare către părinții ei. Dacă părinții miresei sunt de acord, după o săptămână sau două urmează logodna, care se face, de obicei, tot la mireasă. La logodnă se înțeleg despre căsătoria tinerilor, despre caracterul nunții, fac propuneri despre nuni, despre numărul legătorilor pentru oaspeți, uneori și despre zestre ș. a. Se mai înțeleg despre ziua nunții, muzică, bucate, locul unde va avea loc nunta și cotele de participare ale oaspeților, despre contribuția părinților în organizarea nunții tinerilor.

   Mă bucur foarte mult, fiindcă aceste tradiții revin în vizorul tineretului din ziua de astăzi. Pentru noi, generația de vârsta a II-a, aceasta nu este o noutate, fiindcă am trecut întocmai prin aceste obiceiuri. Noi le privim acum și rămânem cu sufletul răvășit, când ne amintim ce tradiții frumoase erau înainte.

   Și consider că acest eveniment, care s-a desfășurat la Strășeni, face ca lumea să se întoarcă poate la tradițiile care au fost odată, deoarece viitorul merge în pas cu trecutul.

Angela BORȘ, conducătorul formației artistice "Trandafirii"  din satul Trifești

 

Acasă

În sus