Servicii sociale pentru cetățenii raionului

   În cadrul Direcției  Asistență Socială și Protecția Familiei (DASPF) a Consiliului raional Rezina sunt dezvoltate și prestate un șir de servicii, rezultatele cărora servesc drept garant al protecției și securității sociale a cetățenilor din raion.    Astfel, în perioada anului 2018, prin intermediul DASPF, au fost acordate următoarele ajutoare financiare și prestații prevăzute de legislația în vigoare:   1. Din mijloacele...

Directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ, în ședință de lucru

   Recent, în sala de ședințe a Consiliului raional Rezina, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Lilia Lazari, a organizat o ședință de lucru cu directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ din raion, aproximativ 30 la număr.    Temele abordate au fost stabilite în conformitate cu politicile educaționale din sistemul național de învățământ, iar materialele propuse celor prezenți au fost...

Tineri din Gimnaziul Saharna Nouă au participat la Gala Tineretului Ortodox

   În ziua de duminică, 10 februarie curent, un grup de elevi ai instituției noastre de învățământ a participat la "Gala Tineretului Ortodox", ediția a treia.    La Biserica "Întâmpinarea Domnului" din incinta Universității de Stat din Moldova au venit tineri ortodocși din diferite colțuri ale Republicii Moldova, care s-au adunat pentru a participa la un eveniment de totalizare a rezultatelor unui an de activitate, de mărturisire și..."Hai, Moldova!" - acțiuni de salubrizare la Rezina

    15 septembrie 2018. Moldova, împreună cu alte 150 de țări, marchează Ziua Globală a Curățeniei. Echipa "Hai, Moldova!" nu s-a oprit la o singură zi de curățenie, ci muncește pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la cantitatea mare de deșeuri produsă de oameni și propunem soluții pentru realizarea obiectivului nostru final: o planetă curată și sănătoasă.

    Am reușit să ne implicăm, acesta fiind cel mai eficient mod de a sensibiliza și responsabiliza cetățenii referitor la efectele poluării cu gunoi a naturii, contribuind la educarea oamenilor cât privește protecția mediului și la transformarea zonelor poluate de deșeuri în zone de agrement.

    Inițiativa de implicare în acțiunile de salubrizare pe teritoriul raionului Rezina a fost susținută de către președintele Eleonora Graur, vicepreședintele Andrei Godoroja, primari, directori de școli ș. a.

    În perioada septembrie-octombrie, fiind susținuți și organizați, am reușit să atragem în această acțiune 18 primării, inclusiv școlile din localitățile respective, implicând pe-ste 5000 de participanți-voluntari.

    Printre cei mai activi aș remarca liceele din Rezina, Ignăței, Cuizăuca și unele gimnazii din raion, care au reușit să facă curat pe diversele sectoare identificate: parcuri (primăria Cogâlniceni), izvoare, turnuri de apă (primăria Ignăței), străzile principale, malul râulețelor Cogâlnic (IPG Pripiceni-Răzeși), Ciorna, malul râului Nistru (IPG Lalova), marginea pădurii, stația de pompare (primăria Păpăuți).

    Cu mult curaj și îndrăzneală s-au implicat în salubrizarea cimitirului din satul Saharna Nouă atât  majoritatea angajaților din cadrul primăriei, cât și angajații gimnaziului din localitate. De asemenea, au fost efectuate lucrări de salubrizare în satul Buciușca, pe o porțiune a malului râului Nistru.

    Pe lângă faptul că a fost curățat drumul central din satul Bușăuca, persoanele care primesc ajutor social au fost implicate în lupta cu ambrozia. Ambrozia înflorește de la sfârșitul lui iulie până la  sfârșitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen.  Polenul plantelor este extrem de periculos pentru copii sau pentru cei cu un sistem imunitar hipersensibil.

    Oameni cu suflet mare și harnici au făcut curățenie, au colectat gunoaie. Foarte activi la marea curățenie au fost copiii, generația în creștere, tinerii - viitorul acestei țări.

    Mulțumim participanților, coordonatorului local (dna Ludmila Iftodi), partenerilor noștri de încredere și tuturor celor care au făcut posibilă această mișcare de organizare a marii curățenii.

    Mesajul către toți cetățenii este ca să păstrăm curățenia. Sănătatea și viitorul nostru depind de starea mediului, care trebuie să fie curat.

Angela GUZUN, coordonator local  "Hai, Moldova!"

 

Acasă

În sus