Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 15-19.07.2019, Rezina

    În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:     15 iulie 2019: or. Rezina, str. Păcii, 75, 67, 65, Energeticienilor, satele Ciorna, Ignăței (parțial) - 09:00-17:00;     16 iulie 2019: or. Rezina, str. 1 Mai, 6/2, Voluntarilor, Centurii, satul Ignăței (parțial) - 08:00-17:00;     17 iulie 2019: or....

Ședință de bilanț la Inspectoratul de Poliție Rezina

         Pe 11 iulie curent, Inspectoratul de Poliție Rezina a desfășurat o ședință de bilanț, în cadrul căreia a fost dezbătută activitatea structurilor Inspectoratului în perioada primelor 6 luni ale anului 2019. La ședință, în calitate de invitat, a participat și președintele raionului, Vasile Gobjilă.          Ședința a fost prezidată de către Alexandru Iurcu, șef-adjunct al IP Rezina,...

Sărbătoare cu mare fast în satul Cuizăuca, în duminica de Sânziene

         La data de 07 iulie s-a desfășurat Festivalul raional al cântecului, jocului și portului popular cu genericul ,,Cânt și joc moldovenesc”, ediția a II-a, 2019, în cadrul sărbătorii Ziua Națională a Portului Popular. Evenimentul a fost organizat de către Secția Cultură a Consiliului raional Rezina în parteneriat cu primăria satului Cuizăuca.          Festivalul a început cu..."Hai, Moldova!" - acțiuni de salubrizare la Rezina

    15 septembrie 2018. Moldova, împreună cu alte 150 de țări, marchează Ziua Globală a Curățeniei. Echipa "Hai, Moldova!" nu s-a oprit la o singură zi de curățenie, ci muncește pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la cantitatea mare de deșeuri produsă de oameni și propunem soluții pentru realizarea obiectivului nostru final: o planetă curată și sănătoasă.

    Am reușit să ne implicăm, acesta fiind cel mai eficient mod de a sensibiliza și responsabiliza cetățenii referitor la efectele poluării cu gunoi a naturii, contribuind la educarea oamenilor cât privește protecția mediului și la transformarea zonelor poluate de deșeuri în zone de agrement.

    Inițiativa de implicare în acțiunile de salubrizare pe teritoriul raionului Rezina a fost susținută de către președintele Eleonora Graur, vicepreședintele Andrei Godoroja, primari, directori de școli ș. a.

    În perioada septembrie-octombrie, fiind susținuți și organizați, am reușit să atragem în această acțiune 18 primării, inclusiv școlile din localitățile respective, implicând pe-ste 5000 de participanți-voluntari.

    Printre cei mai activi aș remarca liceele din Rezina, Ignăței, Cuizăuca și unele gimnazii din raion, care au reușit să facă curat pe diversele sectoare identificate: parcuri (primăria Cogâlniceni), izvoare, turnuri de apă (primăria Ignăței), străzile principale, malul râulețelor Cogâlnic (IPG Pripiceni-Răzeși), Ciorna, malul râului Nistru (IPG Lalova), marginea pădurii, stația de pompare (primăria Păpăuți).

    Cu mult curaj și îndrăzneală s-au implicat în salubrizarea cimitirului din satul Saharna Nouă atât  majoritatea angajaților din cadrul primăriei, cât și angajații gimnaziului din localitate. De asemenea, au fost efectuate lucrări de salubrizare în satul Buciușca, pe o porțiune a malului râului Nistru.

    Pe lângă faptul că a fost curățat drumul central din satul Bușăuca, persoanele care primesc ajutor social au fost implicate în lupta cu ambrozia. Ambrozia înflorește de la sfârșitul lui iulie până la  sfârșitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen.  Polenul plantelor este extrem de periculos pentru copii sau pentru cei cu un sistem imunitar hipersensibil.

    Oameni cu suflet mare și harnici au făcut curățenie, au colectat gunoaie. Foarte activi la marea curățenie au fost copiii, generația în creștere, tinerii - viitorul acestei țări.

    Mulțumim participanților, coordonatorului local (dna Ludmila Iftodi), partenerilor noștri de încredere și tuturor celor care au făcut posibilă această mișcare de organizare a marii curățenii.

    Mesajul către toți cetățenii este ca să păstrăm curățenia. Sănătatea și viitorul nostru depind de starea mediului, care trebuie să fie curat.

Angela GUZUN, coordonator local  "Hai, Moldova!"

 

Acasă

În sus