Dispoziție nr. 33-C din 19 aprilie 2019, orașul Rezina

„Cu privire la prelungirea concursului pentru ocuparea  funcției publice de secretar al Consiliului raiona Rezina” Vezi aici textul dispoziției

În ajunul Sfintelor Sărbători de Paști să fim vigilenți cu focul

    În legătură cu apropierea Sfintelor Sărbători de Paști, ținem să aducem la cunoștința cetățenilor și creștinilor unele reguli și cerințe ale securității antiincendiare care, fiind respectate, nu ne vor adumbri sărbătorile.     Odată cu apropierea sărbătorilor cetățenii încep să-și aducă în ordine curțile, teritoriile de pe lângă casă, unde după iarnă s-a adunat mult gunoi. Ca de obicei, oamenii găsesc cel mai ușor mod de a se izbăvi de e...

Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 22-26.04.2019, Rezina

   În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:    22 aprilie 2019: orașul Rezina, str. Matrosov - 09:00-13:00; orașul Rezina, str. 27 August, 50, 50A, 56, 58, 1 Mai - 13:00-17:00; satele Gordinești, Țareuca, Ciorna (parțial) - 09:00-17:00;    23 aprilie 2019: orașul Rezina, str. Voluntarilor - 09:00-13:00, orașul Rezina, str...."Hai, Moldova!" - acțiuni de salubrizare la Rezina

    15 septembrie 2018. Moldova, împreună cu alte 150 de țări, marchează Ziua Globală a Curățeniei. Echipa "Hai, Moldova!" nu s-a oprit la o singură zi de curățenie, ci muncește pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la cantitatea mare de deșeuri produsă de oameni și propunem soluții pentru realizarea obiectivului nostru final: o planetă curată și sănătoasă.

    Am reușit să ne implicăm, acesta fiind cel mai eficient mod de a sensibiliza și responsabiliza cetățenii referitor la efectele poluării cu gunoi a naturii, contribuind la educarea oamenilor cât privește protecția mediului și la transformarea zonelor poluate de deșeuri în zone de agrement.

    Inițiativa de implicare în acțiunile de salubrizare pe teritoriul raionului Rezina a fost susținută de către președintele Eleonora Graur, vicepreședintele Andrei Godoroja, primari, directori de școli ș. a.

    În perioada septembrie-octombrie, fiind susținuți și organizați, am reușit să atragem în această acțiune 18 primării, inclusiv școlile din localitățile respective, implicând pe-ste 5000 de participanți-voluntari.

    Printre cei mai activi aș remarca liceele din Rezina, Ignăței, Cuizăuca și unele gimnazii din raion, care au reușit să facă curat pe diversele sectoare identificate: parcuri (primăria Cogâlniceni), izvoare, turnuri de apă (primăria Ignăței), străzile principale, malul râulețelor Cogâlnic (IPG Pripiceni-Răzeși), Ciorna, malul râului Nistru (IPG Lalova), marginea pădurii, stația de pompare (primăria Păpăuți).

    Cu mult curaj și îndrăzneală s-au implicat în salubrizarea cimitirului din satul Saharna Nouă atât  majoritatea angajaților din cadrul primăriei, cât și angajații gimnaziului din localitate. De asemenea, au fost efectuate lucrări de salubrizare în satul Buciușca, pe o porțiune a malului râului Nistru.

    Pe lângă faptul că a fost curățat drumul central din satul Bușăuca, persoanele care primesc ajutor social au fost implicate în lupta cu ambrozia. Ambrozia înflorește de la sfârșitul lui iulie până la  sfârșitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen.  Polenul plantelor este extrem de periculos pentru copii sau pentru cei cu un sistem imunitar hipersensibil.

    Oameni cu suflet mare și harnici au făcut curățenie, au colectat gunoaie. Foarte activi la marea curățenie au fost copiii, generația în creștere, tinerii - viitorul acestei țări.

    Mulțumim participanților, coordonatorului local (dna Ludmila Iftodi), partenerilor noștri de încredere și tuturor celor care au făcut posibilă această mișcare de organizare a marii curățenii.

    Mesajul către toți cetățenii este ca să păstrăm curățenia. Sănătatea și viitorul nostru depind de starea mediului, care trebuie să fie curat.

Angela GUZUN, coordonator local  "Hai, Moldova!"

 

Acasă

În sus