Servicii sociale pentru cetățenii raionului

   În cadrul Direcției  Asistență Socială și Protecția Familiei (DASPF) a Consiliului raional Rezina sunt dezvoltate și prestate un șir de servicii, rezultatele cărora servesc drept garant al protecției și securității sociale a cetățenilor din raion.    Astfel, în perioada anului 2018, prin intermediul DASPF, au fost acordate următoarele ajutoare financiare și prestații prevăzute de legislația în vigoare:   1. Din mijloacele...

Directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ, în ședință de lucru

   Recent, în sala de ședințe a Consiliului raional Rezina, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Lilia Lazari, a organizat o ședință de lucru cu directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ din raion, aproximativ 30 la număr.    Temele abordate au fost stabilite în conformitate cu politicile educaționale din sistemul național de învățământ, iar materialele propuse celor prezenți au fost...

Tineri din Gimnaziul Saharna Nouă au participat la Gala Tineretului Ortodox

   În ziua de duminică, 10 februarie curent, un grup de elevi ai instituției noastre de învățământ a participat la "Gala Tineretului Ortodox", ediția a treia.    La Biserica "Întâmpinarea Domnului" din incinta Universității de Stat din Moldova au venit tineri ortodocși din diferite colțuri ale Republicii Moldova, care s-au adunat pentru a participa la un eveniment de totalizare a rezultatelor unui an de activitate, de mărturisire și...Activitate de voluntariat la grădinița "Andrieș"

    În perioada 01-07 octombrie 2018, în Republica Moldova s-a desfășurat cea de-a XII-ea ediție a Săptămânii Naționale a Voluntariatului, eveniment care mobilizează un număr mare de organizații și cetățeni din toată țara pentru a promova voluntariatul și implicarea civică a comunității.

    În cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, administrația, educatorii și părinții de la grădinița-creșă nr. 2  "Andrieș" din Rezina, nu au rămas indiferenți și s-au mobilizat, implicându-se activ în cadrul instituției cu activitatea - "Eu sunt părinte, eu sunt educator".

    Au fost implicați 24 de părinți, în șase grupe de copii. Ei au participat la diferite momente de regim al grădiniței: rutine și tranziții, plimbări, activități integrate, sport și activități muzicale, măsuri desfășurate în grupa unde activează copilul fiecărui părinte.

    La fel, profesoara de engleză și mamă, Natalia Harștea, s-a oferit să desfășoare lecții gratis de engleză distractivă pentru copiii din cadrul grădiniței, iar Dorian Calugher, directorul unei firme de desing interior, s-a oferit să proiecteze un design nou pentru instituție.

    Potrivit administrației grădiniței, au desfășurat anume această activitate, deoarece familia reprezintă "nucleul social" în istoria omenirii. Ea răspunde de satisfacerea trebuințelor elementare ale copilului și de protecția acestuia. Grădinița este prima instituție, care se conduce de principiile și metodele științifice, contribuie la formarea și dezvoltarea copilului. Educatoarea este persoana investită cu nobila și marea sarcină, la care trebuie să răspundă - cea de educare a personalității copilului.  Astfel, educarea "micului om", realizată prin parteneriatul dintre grădiniță și familie, se răsfrânge asupra tuturor laturilor personalității copilului.

    Directorul grădiniței nr. 2 "Andrieș" din Rezina, Oxana Berghi, a afirmat că părinții trebuie să nu fie doar părinți, ci și educatori, și sunt obligați să-și îndrumeze copilul și să trateze orice situație ivită în raporturile cu el în mod pedagogic.

    La finalul activității desfășurate în cadrul grădiniței, părinții au fost întrebați cum le pare pâinea de pedagog, la care unii, cu zâmbetul pe buze, au menționat că este foarte grea misiunea de educator.

    Evenimentul "Săptămâna Națională a Voluntariatului" este organizat de Coaliția pentru promovarea legii și activităților de voluntariat și susținut prin proiectul "SNV 2018- Hai în gașca voluntarilor" din cadrul Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Iuliana POPA-CRUDU

Acasă

În sus