Servicii sociale pentru cetățenii raionului

   În cadrul Direcției  Asistență Socială și Protecția Familiei (DASPF) a Consiliului raional Rezina sunt dezvoltate și prestate un șir de servicii, rezultatele cărora servesc drept garant al protecției și securității sociale a cetățenilor din raion.    Astfel, în perioada anului 2018, prin intermediul DASPF, au fost acordate următoarele ajutoare financiare și prestații prevăzute de legislația în vigoare:   1. Din mijloacele...

Directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ, în ședință de lucru

   Recent, în sala de ședințe a Consiliului raional Rezina, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Lilia Lazari, a organizat o ședință de lucru cu directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ din raion, aproximativ 30 la număr.    Temele abordate au fost stabilite în conformitate cu politicile educaționale din sistemul național de învățământ, iar materialele propuse celor prezenți au fost...

Tineri din Gimnaziul Saharna Nouă au participat la Gala Tineretului Ortodox

   În ziua de duminică, 10 februarie curent, un grup de elevi ai instituției noastre de învățământ a participat la "Gala Tineretului Ortodox", ediția a treia.    La Biserica "Întâmpinarea Domnului" din incinta Universității de Stat din Moldova au venit tineri ortodocși din diferite colțuri ale Republicii Moldova, care s-au adunat pentru a participa la un eveniment de totalizare a rezultatelor unui an de activitate, de mărturisire și...Candela neuitării, reaprinsă la gimnaziul Pripiceni-Răzeși

    Pe 11 septembrie curent, la început de toamnă mănoasă, locuitorii comunei Pripiceni-Răzeși s-au remarcat din nou printr-o acțiune inedită - ghidați de pedagogii-pensionari Lidia Cojocari (Istrati) și Teodora Butucel (Baleca), au pus mână de la mână și au înveșnicit, într-o placă comemorativă, numele semănătorilor de lumină, care decenii la rând au trudit, învățând copiii satelor comunei.

   Deși timpul era cam posomorât, în curtea gimnaziului Pripiceni-Răzeși se adunase multă lume - elevi, părinți, foști discipoli ai pedagogilor plecați în nemurire... Festivitatea a debutat cu un emoționant cuvânt introductiv, rostit de către directorul adjunct Angela Guzun, după ce conducătorul instituției,  Ludmila Negară, a procedat la o incursiune în istoria școlii din localitate, care a luat ființă în anul 1868 ca școală parohială, aflându-se chiar lângă biserică.

     Așadar, la 150 de ani de activitate a instituției de învățământ, pripicenenii au venit cu un gest de neuitare pentru toți cei, care au trudit în Templul Cunoașterii, pregătind pentru viață rânduri de copii ai pripicenenilor. Inedita și frumoasa idee le-a apărut celor doi pedagogi-pensionari într-un moment de frumoasă aducere-aminte despre anii de activitate în colectivul școlii Pripiceni-Răzeși. Și, cu Doamne-ajută, au purces la treabă. Au vorbit cu membrii colectivelor din comună, cu foști elevi, cu oameni de bună-credință, care au contribuit ca frumoasa intenție să devină realitate. Și iată că, pe 11 septembrie, placa comemorativă cu numele pedagogilor pripiceneni trecuți la Domnul, instalată în curtea gimnaziului, a  fost sfințită. Serviciul divin a fost oficiat de către un sobor de preoți, conduși de protopopul de Rezina, Igor Cojocari, și dumnealui discipol al școlii din Pripiceni-Răzeși.

   La loc de cinste s-au aflat pedagogi-pensionari, cărora le-au fost oferite flori, dar și sincere cuvinte de recunoștință. La fel, celor care, din motive de sănătate, nu au putut fi prezenți la festivitate. Iar copilașii, plini de emoții și sentimente, le-au cântat tuturor cântecul "Iubiți învățători". Memoria semănătorilor de lumină, plecați la ceruri, cei prezenți au cinstit-o printr-un minut de reculegere.

    Gestul pripicenenilor, făcut la îndemnul pedago-gilor Lidia Cojocari (Istrati) și Teodora Butucel (Baleca) a fost salutat și apreciat de către Lilia Lazari, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina, prezentă la manifestare, dar și de primarul de Pripiceni-Răzeși, Iacob Frunză. Vorbind în fața asistenței, Teodora Butucel (Baleca) a mulțumit sincer și din suflet la toată lumea care a susținut inițiativa, contribuind ca, de acum încolo, în fața gimnaziului, să avem acest loc sfânt pentru fiecare dintre noi, cei care, în diferiți ani, am făcut carte la școala din comuna Pripiceni-Răzeși.

       Pe finalul evenimentului, placa comemorativă a fost inundată de flori, depuse de actuali și foști elevi în semn de înaltă prețuire, recunoștință și neuitare. Sănătate, stimate doamne Teodora Butucel (Baleca) și Lidia Cojocari (Istrati), și puteri pentru noi fapte plăcute Bunului Dumnezeu și oamenilor.

Aculina POPA

Acasă

În sus