Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 25-29.03.2019, Rezina

    În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:     25 martie 2019: satele Zahoreni, Horodiște (parțial) - 09:00-16:30;     26 martie 2019: satele Trifești, Horodiște (parțial) - 09:00-16:00;     27 martie 2019: satele Pereni, Trifești, Horodiște (parțial) - 09:00-16:30.     28 martie...

Modalități noi de ocupare a forței de muncă

   Subdiviziunea teritorială Ocuparea Forței de Muncă a raionului Rezina (STO) informează că, conform prevederilor Legii noi nr. 105 din 14 iunie 2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, data intrării în vigoare - 10.02.2019,  vine pe piața muncii cu un șir de măsuri noi de ocupare.    Instruirea la locul de muncă în cadrul unității: stabilește modul și condițiile de organizare, desfășurare a...

Turneul de volei "Odobescu Niculai"

    Sportul este vigoare, sănătate, dăruire și poate deveni, până la urmă, un mod de viață. Pentru cuizăuceni, sportul și anume voleiul s-a înrădăcinat datorită regretatului profesor de educație fizică Niculai Odobescu. Prin propriul exemplu le-a demonstrat consătenilor că acest sport este deosebit și licărul din ochii dumnealui i-a adunat și îi adună încă pe cuizăuceni pe terenul de volei. Începutul acestei primăveri a fost cu...Festivalul Național „Vetre Strămoșești”a adunat multă lume la Lalova

     Duminică, 26 august 2018, satul Lalova a fost gazda Festivalului Național de Folclor „Vetre Strămoșești” ediția 2018. Multă lume și-a dat întâlnire pe malul pitoresc al bătrânului Nistru, pentru a savura din tradițiile, cântecele și expozițiile pregătire cu mult drag de către participanți la eveniment.

     Startul sărbătorii l-a constituit parada formațiilor, după care membrii colectivelor folclorice, rând pe rând, au fost întâlnite cu pâine și sare, după care s-au unit într-o horă mare.

     La sărbătoare au fost prezenți: președintele raionului Rezina, Eleonora Graur, șeful Secției Cultură, Angela Racu, primarul de Lalova, Mihai Gotornicen, și oaspeți veniți: directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusarî, președintele raionului Orhei, Tudor Golub.

     În mesajul de salut, președintele raionului Rezina, a accentuat că Festivalul Național „Vetre strămoșești” a adunat în satul Lalova colective din 6 raioane ale țării care cu drag vor crea o bună dispoziție tuturor. A ținut să menționeze că prin asemenea manifestări ne reușește să promovăm locurile frumoase din raion. Evenimentul respectiv reușește să adune lume bună venită cu gânduri bune pentru a încânta inimile tuturor.

     În mesajul de mulțumire către președintele raionului Rezina și primarul de Lalova, președintele raionului Orhei, Tudor Golub a menționat „Am o deosebită plăcere și onoare să fiu prezent aici. Este o tradiție frumoasă, țin să remarc că patrimoniul nostru nu are hotar, iar acest eveniment vine să pună în valoare elementele noastre tradiționale. Prezența mea, alături de colective din raionul Orhei, ne oferă încă o posibilitate în plus pentru a stabili relații de prietenie și colaborare pe viitor”.

     Începând cu ediția trecură a Festivalului „Vetre Strămoșești”, petrecută în satul Lalova, respectivul a luat conotație de Festival Național. De aceea, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în acest an, în coorganizare cu Secția Cultură Rezina, a venit cu colective participante, selectate din nordul și sudul țării.

     Prezentă la sărbătoare, Diana Dicusarî, directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI ) a pomenit că, încă o dată creația populară ne arată că suntem acasă, unde știm să scoatem din lada cu zestre tot ce este mai frumos: cântecul, dansul și meșteșugurile noastre tradiționale.

     Șeful Secție Cultură Rezina, Angela Racu, a accentuat că autoritatea publică locală din Lalova, și-a deschis larg brațele pentru a-i primi pe toți cei prezenți, pe acest plai mioritic unde urmau să răsune cântece frumoase, aduse din inima fiecărei localități. A felicitat prezența cu această ediție frumoasă, îndemnându-i pe toți să se simtă bine pentru a se uni prin cultură și prin tot ceea ce ne identifică ca neam, pentru că cultura va salva neamul.

     Gazda evenimentului, primarul de Lalova, Mihai Gotornicean a mulțumit președintelui raionului Rezina, șefului Secției Cultură și directorului CNCPPCI pentru că l-au susținut și au acceptat ca acest festival să aibă continuitate la Lalova. La fel a mulțumit consilierilor locali, agenților economici și tuturor locuitorilor care au contribuit ca această sărbătoare să fie una deosebită.

     Apoi, lumea s-a delectat ore bune cu muzică strămoșească, tradiții și obiceiuri prezentate publicului de către cele 16 formații folclorice din raionale Rezina, Șoldănești, Telenești, Orhei, Ialoveni și Soroca. La fel, cei prezenți au putut admira și procura din expoziția cu lucruri manuale, expuse de către cei 20 de meșteri populari din țară.

     La finalul sărbătorii, în semn de apreciere pentru păstrarea și promovarea tezaurului folclorului național, participanților li s-au înmânat diplome, premii bănești și trofeul Festivalului Național „Vetre Strămoșești”, ediția 2018 care a fost confecționat de către meșterul popular Mihai Cotelea din Rezina.

 

Iuliana POPA-
CRUDU

Acasă

În sus