Alături de oameni și de doleanțele lor

   Așa după cum obișnuiesc, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Eleonora Graur, și președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, să fie alături de oamenii din zona noastră, luni, 20 mai 2019, s-au deplasat în satul Peciște din raionul Rezina. La primăria din sat, mai mulți locuitori îi așteptau pentru a le adresa acele întrebări, cu care se ciocnesc zi de zi, sau chiar să solicite unele consultații de ordin mai personal.   ...

"Doina Nistrului" - trei decenii de cântec

   Era în primăvară, în anul 1989 - an marcat de deșteptare națională, de dragoste pentru neam și de dorință neostoită de revenire la ale noastre, la cele dragi și sfinte. La Rezina - la Nistru, la mărgioară, câteva inimi îndrăgostite de arta corală, împreună cu maestrul Teodor Țurcanu, dădeau naștere unui colectiv cu nume ales - "Doina Nistrului". Și iată că de atunci, preț de trei decenii,  bătrânul Tiras tot duce și...

A startat sezonul fotbalistic

   Un meci de fotbal mult așteptat a fost disputat la 12 mai pe stadionul din Pripiceni-Răzeși - între echipele "Avangard" (Pripiceni-Răzeși) și "Nistru" (Lalova).    În acea zi, pe la amiază, mă întorceam de la biserică și m-am întâlnit cu fotbaliștii pripiceneni Ion Morărescu și Alexei Botnari, care m-au invitat la meci și m-au rugat să scriu neapărat articol la ziar: "...să mai citim în "Farul Nistrean" și despre...O viață de om în "Credință, dragoste și dor"

   Zi de frumoasă duminică. Soarele de august e fierbinte de draga dimineață, dar în parcul din centrul satului Pripiceni-Răzeși e răcoare, confortabil și atmosferă de sărbătoare. Pâlcuri de săteni, adunați grămăjoară, mai schimbă câte o vorbă-două, bucurându-se să-i întâlnească aici pe unii dintre foștii colegi de școală, prieteni stabiliți departe de baștina, care i-a crescut și i-a trimis în lume, spre a duce cu destoinicie prin țară și nu numai bunul nume al răzeșului pripicenean.

   Lângă fântâna din parc, membrele Ansamblului grupului de inițiativă "Razele speranței" sunt numai griji - potrivesc lucrurile cum știu ele mai bine pentru reușita sărbătorii ce urmează. Iar sărbătoarea este inedită pentru satele noastre, or, nu-mi mai amintesc să fi participat vreodată la o veritabilă Zi a  Poeziei într-o localitate rurală. Iar aici, evenimentul, creat prin contribuția esențială a doamnei Teodora Butucel, se dorește să cunoască continuitate și să devină tradițional.

   Dar să le luăm pe rând. Acum ceva timp, între locuitorii comunei Pripiceni-Răzeși, primăria locală și AO "HelpAge International" s-a legat o frumoasă colaborare spre binele cetățenilor celor două sate - Pripiceni-Răzeși și Pripiceni-Curchi, materializată prin implementarea mai multor proiecte. Și atunci când partenerii pripicenenilor au întrebat dacă în sat, printre oamenii ajunși la vârsta înțelepciunii, este cineva care face poezie, răspunsul a fost unanim - doamna Teodora Butucel. Astfel, doamna profesoară a adunat toate caietele și blocnotes-urile, în care, de-a lungul vieții, și-a revărsat trăirile, înmănunchindu-le într-o culegere de poezii cu frumosul nume "Credință, dragoste și dor", la apariția editorială a căreia a contribuit AO "HelpAge International". Iar lansarea plachetei de versuri autoarea a ținut s-o facă parte componentă a Zilei Poeziei în comuna Pripiceni-Răzeși, pentru reușita primei ediții a căreia s-a muncit mult și cu dedicație. Astfel, organizatorii au ținut cu tot dinadinsul să inițieze și un concurs de poezie printre locuitorii comunei. Participanții s-au dovedit a fi destul de mulți, aspect care ne vorbește despre faptul că în cele două sate ale noastre avem destui locuitori împătimiți de cuvântul frumos meșteșugit și așezat în vers.

   Moderată de două foste eleve ale dnei Butucel - Valentina Cojocari și Arina Țurcan, sărbătoarea a demarat cu ieșirea pe scena improvizată a membrelor Ansamblului "Razele speranței". Între timp, câteva fetițe frumoase, purtând straie populare, salutau spectatorii, servindu-i moldovenește, cu pâine și sare. Și, bineînțeles, cu câte un păhăruț de vin. Iar în calitate de confirmare a faptului că tot ce fac, pentru baștina lor fac, de pe scenă a fost citit și imnul satului, o creație ce aparține pripiceneanului Ion Perciun și care, după cum a fost menționat la sărbătoare, așteaptă punerea pe note, ca să se transforme într-un adevărat imn al acestei așezări de oameni vrednici și gospodari.

   Organizatorii, protagonista și toată lumea bună de la sărbătoare au fost salutați de către primarul comunei, Iacob Frunză, de către Cristina Puțuntica, coordonator de proiect în cadrul AO "HelpAge International", care au apreciat evenimentul și i-au dorit frumoasă continuitate.

   Vorbind în fața consătenilor, autoarea Teodora Butucel a ținut să menționeze: "Toate trăirile mele sunt aici, în această cărțulie. Mulțumesc din suflet colegelor pentru suportul moral în editarea acestei plachete de versuri, în care și-au făcut casă bună vibrațiile sufletului meu. Nu sunt Grigore Vieru, nu sunt Leonida Lari, sunt un om de rând, ca și toți dumeavoastră, iar prin poeziile din carte mi-am exprimat sentimentele în diferite perioade și situații ale vieții. Mulțumesc mult și AO "HelpAge International" pentru susținerea în editarea acestei cărți, care îmi este un copil scump ca și cei doi biologici. La fel, mulțumesc fostei colege Lidia Popa, care m-a susținut și m-a încurajat, administrației publice locale, primarului, tuturor angajaților primăriei pentru suport moral și material.

   Cartea are 5 compartimente, poeziile se citesc ușor. Am scris întâi pentru cei mici. Apoi pentru tineri, despre dragoste, care este temelia ființării omului, apoi despre niște regrete, trăite la plecarea pe drumul neîntoarcerii a marilor oameni de litere de la noi. "Când plânge sufletul cuiva e trist și pixu-n mâna mea" e un alt capitol al plachetei de versuri. Astăzi o să auziți din fiecare compartiment câte ceva", a mai spus dna Butucel.

   Apoi, rând pe rând, poezii din creația Teodorei Butucel au ajuns la urechile și inimile spectatorilor, fiind rostite de copilași din sat, aceste flori ale vieții noastre, care dau sens existenței umane. Iar drept răsplată pentru trudă, Zâna Florilor le punea pe cap câte o coroniță, împletită din tradiționalele țigăncuși și nemuritorul, mereu prezentul în viața noastră busuioc, și îi servea cu dulciuri.

   A declamat din creația sa și autoarea, vorbindu-le celor prezenți, în versuri, despre lucruri dragi și scumpe fiecăruia dintre noi: părinți, copilărie, baștină, școală, vecini... În acest sens, destul de frumoasă și sugestivă mi-a părut poezia "Floare de salcâm", pe care v-o propun și dumneavoastră, dragi cititori.

Floare de salcâm

   Floare de salcâm

   De pe Valea Crucii,

   Bate vântul lin,

   Dorul mă străpunge.

Floare de salcâm

Cu gustul dulceag,

Când am fost bolnavă,

Tu m-ai vindecat.

   Floare de salcâm

   De pe Valea Crucii,

   Vin să mă închin

   Leagănului dulce.

Leagănul meu sfânt

Este satul meu,

Floare de salcâm

Este neamul meu.

   Iar poezia "Lăsați-mă", declamată de Ana-Alberta Borcan, a trezit fiori în sufletul fiecăruia, care și-a amintit de drama basarabenilor deportați. Referitor la această creație, Teodora Butucel a ținut să menționeze că a studiat mai multe materiale de arhivă în privința moldovenilor noștri deportați și că în fiecare strofă din această poezie e oglindită câte o viață, ce a avut nenorocul să guste din amarul și calvarul deportărilor.

   Au fost interpretate și cântece pe versurile autoarei, cu un buchet de melodii au evoluat membrii ansamblului de fluieriști de la gimnaziul din localitate, dar și fetele din "Răzeșeanca", care au amintit, încă o dată, de "Dorul Basarabiei", ce ne macină întreaga viață...

   Încărcat de amintiri frumoase, aprecieri și emoții deosebite a fost momentul recunoștinței, de care doamna profesoară Teodora Butucel s-a bucurat din partea elevilor diferitor promoții, dar și din partea colegilor de cândva.

   Vădit emoționată, cu brațele pline de flori, eroina zilei a spus: "Vă sunt profund recunoscătoare pentru tot ceea ce ați făcut astăzi și să știți - o să mă consider mereu profesor, nicidecum fost profesor".

   Cu interes l-au ascultat cei prezenți și pe dl Simion Botnari de 84 de ani, venit la Ziua Poeziei tocmai din satul Văscăuți, raionul Florești, la invitația AO "HelpAge International", după care au fost făcute publice totalurile concursului de poezie. Structurat pe categorii de vârstă, concursul s-a bucurat de o participare notorie, învingătorii fiind distinși cu diplome și cadouri. O parte dintre ei, printre care Vasile Gobjilă, Grigore Bejan, Aurica Borcan, Ana-Alberta Borcan etc, au declamat din poeziile proprii.

   Astfel, comunitatea a descoperit că pripicenenii sunt buni și la poezie, iar pe viitor aici ar putea fi constituit un cenaclu literar, care să-i adune pe cei ce fac poezie și cei care iubesc s-o asculte. Iar la viitoarea ediție a Zilei Poeziei să se vină, după cum s-au exprimat și primarul Iacob Frunză, dar și Teodora Butucel, cu noi apariții editoriale.

   Sărbătoarea a culminat cu o frumoasă Horă a unirii, dansată emoționant de către toată lumea prezentă și cu un îndemn, venit din partea dnei Teodora - de unire a locuitorilor comunei în numele faptelor bune pentru localitate și al dăinuirii neamului nostru în timp și spațiu.

        Sincere felicitări, stimată doamnă Teodora, cu prilejul acestei apariții editoriale (prima pentru satul nostru), sănătate, succese, recunoștință, oameni buni în preajmă și la mulți ani cu vrednicie, pentru neam, pentru moșie!

Aculina POPA

 

Acasă

În sus