Dreptul la pensie va putea fi solicitat prin procură

        Dreptul la pensie va putea fi solicitat prin procură. În acest sens, ieri, Guvernul a aprobat proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii, în scopul facilitării procedurii de solicitare a pensiei.         Conform proiectului, cererea de pensionare şi actele necesare se vor putea depune la organul teritorial de asigurări sociale de la domiciliu, nu doar de persoana care a obținut dreptul la...

Precizări referitoare la depunerea cererilor pentru reexaminarea pensiei începând cu 1 iulie 2020

        Ne adresăm către potenţialii beneficiari de această prestaţie socială, reiterând că ei pot depune solicitarea pe parcursul lunii iulie, pentru a primi pensia reexaminată din luna august, curent. De menţionat, că până la sfârşitul lunii curente mai sunt nouă zile pentru a depune dosarul pentru reexaminarea pensiei – 13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28, 29 iulie....

Incubatorul de Afaceri din Rezina lansează campania de selectare a noilor rezidenți

        Oferim:         - 4  spații – oficii/spațiu de producere disponibile pentru dezvoltarea afacerii dumneavoastră (55,96 m², 20,75 m², 16,2 m² și 13,14 m²);         - infrastructură dezvoltată, utilități, pază, internet, acces liber 24/24 ore, 7/7 zile;         - servicii de consultanță și instruiri în domeniul...Recoltarea, influențată de condițiile climaterice

   Zicala populară "Toamna se numără bobocii" nu-și pierde actualitatea niciodată. Pentru agricultori numărarea a început în plină vară, cu unul dintre cele mai importante momente - recoltarea pâinii cea de toate zilele.

   În raion, recoltarea culturilor spicoase și leguminoase de grupa I a început în anul curent cu 10-15 zile mai devreme, comparativ cu anii precedenți. De fapt, natura își are regulile sale, noi având doar de câștigat, respectându-le.

   Pentru coordonarea desfășurării calitative și în termene optime a recoltării, prin dispoziția președintelui raionului nr. 73 din 13 iunie a. c., a fost instituit staff-ul raional, condus de vicepreședintele raionului în probleme de mediu și dezvoltare regională, Andrei Godoroja. Staff-ul este compus din 15 membri, reprezentanți ai diferitor servicii raionale.

   În total au fost semănate 10,7 mii ha, dintre care grâul de toamnă a ocupat o suprafață de 8,1 mii ha, orzul de toamnă - 0,8 mii ha, și cel de primăvară - 0,3 mii ha. Suprafețele ocupate de ovăz sunt nesemnificative - circa 0,1 mii ha. Din leguminoase a fost cultivată mazărea pentru boabe - 1,4 mii ha.

   Cele mai mari suprafețe, semănate cu culturile indicate, le dețin agenții economici din primăriile Cinișeuți (0,82 mii ha), Horodiște și Țareuca (câte 0,78 mii ha), Lalova (0,74 mii ha), Sârcova (0,57 mii ha).

   Agenții economici și-au pregătit din timp tehnica necesară pentru buna desfășurare a campaniei de recoltare. Deoarece e vreme caniculară, cu pericol de izbucnire a incendiilor, personalul a fost instruit în privința prevenirii cazurilor nefaste. Multe recomandări la capitolul dat sunt expuse în dispoziția președintelui raionului nr. 77 din 26 iunie a. c., care a fost expediată în adresa primăriilor. La răndul său, APL, de comun acord cu agenții economici din teritoriu, au elaborat măsuri organizatorice și profilactice de prevenire, asigurare și respectare a regulilor de apărare împotriva incendiilor etc.

   De la începutul recoltării, tot mai frecvent, ploile torențiale le dau mari bătăi de cap plugarilor. O parte de câmpuri s-a îmburuienit, îndeosebi cele semănate cu mazăre, recoltarea devenind destul de anevoioasă.

   Astfel, atestăm o tărăgănare a duratei recoltării.

   La moment,  se finalizează recoltarea orzului de toamnă, unde volumul global constituie aproape 2,5 mii de tone, cu media raională de câte 3,0 tone/ha.

   Principala cultură - grâul, e recoltată în proporție de 50 la sută, rodnicia medie pe raion constituind câte 3,1 tone/ha. Cele mai mari recolte le înregistrează producătorii agricoli din primăriile Solonceni, Mincenii de Jos și Mateuți, unde productivitatea e mai înaltă cu 20-30 la sută, comparativ cu media pe raion.

   Mazărea în raion este recoltată doar de pe 118 ha sau 8 la sută din toată suprafața. Recoltarea din anul curent e ceva mai specifică, nu ne prea bucură nici productivitatea de câte 1,0 tonă/ha, care, în anii 2016-2017, era de trei ori mai înaltă.

   Recoltarea rapiței s-a finalizat pe toată suprafața de 1,1 mii ha cu volumul global de 1,8 mii tone.

   Tuturor celor antrenați în campania de recoltare le dorim sănătate, puteri și curaj pentru a o finaliza cu succes.

Vera CERNEGA, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură  și Cadastru               

Acasă

În sus