Servicii sociale pentru cetățenii raionului

   În cadrul Direcției  Asistență Socială și Protecția Familiei (DASPF) a Consiliului raional Rezina sunt dezvoltate și prestate un șir de servicii, rezultatele cărora servesc drept garant al protecției și securității sociale a cetățenilor din raion.    Astfel, în perioada anului 2018, prin intermediul DASPF, au fost acordate următoarele ajutoare financiare și prestații prevăzute de legislația în vigoare:   1. Din mijloacele...

Directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ, în ședință de lucru

   Recent, în sala de ședințe a Consiliului raional Rezina, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Lilia Lazari, a organizat o ședință de lucru cu directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ din raion, aproximativ 30 la număr.    Temele abordate au fost stabilite în conformitate cu politicile educaționale din sistemul național de învățământ, iar materialele propuse celor prezenți au fost...

Tineri din Gimnaziul Saharna Nouă au participat la Gala Tineretului Ortodox

   În ziua de duminică, 10 februarie curent, un grup de elevi ai instituției noastre de învățământ a participat la "Gala Tineretului Ortodox", ediția a treia.    La Biserica "Întâmpinarea Domnului" din incinta Universității de Stat din Moldova au venit tineri ortodocși din diferite colțuri ale Republicii Moldova, care s-au adunat pentru a participa la un eveniment de totalizare a rezultatelor unui an de activitate, de mărturisire și...Recoltarea, influențată de condițiile climaterice

   Zicala populară "Toamna se numără bobocii" nu-și pierde actualitatea niciodată. Pentru agricultori numărarea a început în plină vară, cu unul dintre cele mai importante momente - recoltarea pâinii cea de toate zilele.

   În raion, recoltarea culturilor spicoase și leguminoase de grupa I a început în anul curent cu 10-15 zile mai devreme, comparativ cu anii precedenți. De fapt, natura își are regulile sale, noi având doar de câștigat, respectându-le.

   Pentru coordonarea desfășurării calitative și în termene optime a recoltării, prin dispoziția președintelui raionului nr. 73 din 13 iunie a. c., a fost instituit staff-ul raional, condus de vicepreședintele raionului în probleme de mediu și dezvoltare regională, Andrei Godoroja. Staff-ul este compus din 15 membri, reprezentanți ai diferitor servicii raionale.

   În total au fost semănate 10,7 mii ha, dintre care grâul de toamnă a ocupat o suprafață de 8,1 mii ha, orzul de toamnă - 0,8 mii ha, și cel de primăvară - 0,3 mii ha. Suprafețele ocupate de ovăz sunt nesemnificative - circa 0,1 mii ha. Din leguminoase a fost cultivată mazărea pentru boabe - 1,4 mii ha.

   Cele mai mari suprafețe, semănate cu culturile indicate, le dețin agenții economici din primăriile Cinișeuți (0,82 mii ha), Horodiște și Țareuca (câte 0,78 mii ha), Lalova (0,74 mii ha), Sârcova (0,57 mii ha).

   Agenții economici și-au pregătit din timp tehnica necesară pentru buna desfășurare a campaniei de recoltare. Deoarece e vreme caniculară, cu pericol de izbucnire a incendiilor, personalul a fost instruit în privința prevenirii cazurilor nefaste. Multe recomandări la capitolul dat sunt expuse în dispoziția președintelui raionului nr. 77 din 26 iunie a. c., care a fost expediată în adresa primăriilor. La răndul său, APL, de comun acord cu agenții economici din teritoriu, au elaborat măsuri organizatorice și profilactice de prevenire, asigurare și respectare a regulilor de apărare împotriva incendiilor etc.

   De la începutul recoltării, tot mai frecvent, ploile torențiale le dau mari bătăi de cap plugarilor. O parte de câmpuri s-a îmburuienit, îndeosebi cele semănate cu mazăre, recoltarea devenind destul de anevoioasă.

   Astfel, atestăm o tărăgănare a duratei recoltării.

   La moment,  se finalizează recoltarea orzului de toamnă, unde volumul global constituie aproape 2,5 mii de tone, cu media raională de câte 3,0 tone/ha.

   Principala cultură - grâul, e recoltată în proporție de 50 la sută, rodnicia medie pe raion constituind câte 3,1 tone/ha. Cele mai mari recolte le înregistrează producătorii agricoli din primăriile Solonceni, Mincenii de Jos și Mateuți, unde productivitatea e mai înaltă cu 20-30 la sută, comparativ cu media pe raion.

   Mazărea în raion este recoltată doar de pe 118 ha sau 8 la sută din toată suprafața. Recoltarea din anul curent e ceva mai specifică, nu ne prea bucură nici productivitatea de câte 1,0 tonă/ha, care, în anii 2016-2017, era de trei ori mai înaltă.

   Recoltarea rapiței s-a finalizat pe toată suprafața de 1,1 mii ha cu volumul global de 1,8 mii tone.

   Tuturor celor antrenați în campania de recoltare le dorim sănătate, puteri și curaj pentru a o finaliza cu succes.

Vera CERNEGA, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură  și Cadastru               

Acasă

În sus