Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 15-19.07.2019, Rezina

    În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:     15 iulie 2019: or. Rezina, str. Păcii, 75, 67, 65, Energeticienilor, satele Ciorna, Ignăței (parțial) - 09:00-17:00;     16 iulie 2019: or. Rezina, str. 1 Mai, 6/2, Voluntarilor, Centurii, satul Ignăței (parțial) - 08:00-17:00;     17 iulie 2019: or....

Ședință de bilanț la Inspectoratul de Poliție Rezina

         Pe 11 iulie curent, Inspectoratul de Poliție Rezina a desfășurat o ședință de bilanț, în cadrul căreia a fost dezbătută activitatea structurilor Inspectoratului în perioada primelor 6 luni ale anului 2019. La ședință, în calitate de invitat, a participat și președintele raionului, Vasile Gobjilă.          Ședința a fost prezidată de către Alexandru Iurcu, șef-adjunct al IP Rezina,...

Sărbătoare cu mare fast în satul Cuizăuca, în duminica de Sânziene

         La data de 07 iulie s-a desfășurat Festivalul raional al cântecului, jocului și portului popular cu genericul ,,Cânt și joc moldovenesc”, ediția a II-a, 2019, în cadrul sărbătorii Ziua Națională a Portului Popular. Evenimentul a fost organizat de către Secția Cultură a Consiliului raional Rezina în parteneriat cu primăria satului Cuizăuca.          Festivalul a început cu...Recoltarea, influențată de condițiile climaterice

   Zicala populară "Toamna se numără bobocii" nu-și pierde actualitatea niciodată. Pentru agricultori numărarea a început în plină vară, cu unul dintre cele mai importante momente - recoltarea pâinii cea de toate zilele.

   În raion, recoltarea culturilor spicoase și leguminoase de grupa I a început în anul curent cu 10-15 zile mai devreme, comparativ cu anii precedenți. De fapt, natura își are regulile sale, noi având doar de câștigat, respectându-le.

   Pentru coordonarea desfășurării calitative și în termene optime a recoltării, prin dispoziția președintelui raionului nr. 73 din 13 iunie a. c., a fost instituit staff-ul raional, condus de vicepreședintele raionului în probleme de mediu și dezvoltare regională, Andrei Godoroja. Staff-ul este compus din 15 membri, reprezentanți ai diferitor servicii raionale.

   În total au fost semănate 10,7 mii ha, dintre care grâul de toamnă a ocupat o suprafață de 8,1 mii ha, orzul de toamnă - 0,8 mii ha, și cel de primăvară - 0,3 mii ha. Suprafețele ocupate de ovăz sunt nesemnificative - circa 0,1 mii ha. Din leguminoase a fost cultivată mazărea pentru boabe - 1,4 mii ha.

   Cele mai mari suprafețe, semănate cu culturile indicate, le dețin agenții economici din primăriile Cinișeuți (0,82 mii ha), Horodiște și Țareuca (câte 0,78 mii ha), Lalova (0,74 mii ha), Sârcova (0,57 mii ha).

   Agenții economici și-au pregătit din timp tehnica necesară pentru buna desfășurare a campaniei de recoltare. Deoarece e vreme caniculară, cu pericol de izbucnire a incendiilor, personalul a fost instruit în privința prevenirii cazurilor nefaste. Multe recomandări la capitolul dat sunt expuse în dispoziția președintelui raionului nr. 77 din 26 iunie a. c., care a fost expediată în adresa primăriilor. La răndul său, APL, de comun acord cu agenții economici din teritoriu, au elaborat măsuri organizatorice și profilactice de prevenire, asigurare și respectare a regulilor de apărare împotriva incendiilor etc.

   De la începutul recoltării, tot mai frecvent, ploile torențiale le dau mari bătăi de cap plugarilor. O parte de câmpuri s-a îmburuienit, îndeosebi cele semănate cu mazăre, recoltarea devenind destul de anevoioasă.

   Astfel, atestăm o tărăgănare a duratei recoltării.

   La moment,  se finalizează recoltarea orzului de toamnă, unde volumul global constituie aproape 2,5 mii de tone, cu media raională de câte 3,0 tone/ha.

   Principala cultură - grâul, e recoltată în proporție de 50 la sută, rodnicia medie pe raion constituind câte 3,1 tone/ha. Cele mai mari recolte le înregistrează producătorii agricoli din primăriile Solonceni, Mincenii de Jos și Mateuți, unde productivitatea e mai înaltă cu 20-30 la sută, comparativ cu media pe raion.

   Mazărea în raion este recoltată doar de pe 118 ha sau 8 la sută din toată suprafața. Recoltarea din anul curent e ceva mai specifică, nu ne prea bucură nici productivitatea de câte 1,0 tonă/ha, care, în anii 2016-2017, era de trei ori mai înaltă.

   Recoltarea rapiței s-a finalizat pe toată suprafața de 1,1 mii ha cu volumul global de 1,8 mii tone.

   Tuturor celor antrenați în campania de recoltare le dorim sănătate, puteri și curaj pentru a o finaliza cu succes.

Vera CERNEGA, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură  și Cadastru               

Acasă

În sus