Veteranii razboiului din Afganistan au totalizat activitatea din 2019

         Deși, potrivit statutului, adunarea de dare de seamă și alegeri în Uniunea raională a Veteranilor războiului din Afganistan (UVRA) se desfășoară o dată la cinci ani, președintele Gheorghe Marchitan a făcut déjà o tradiție din a-i convoca pe membrii organizației anual, în luna decembrie, pentru a discuta și a reliefa problemele, dar și potențialele soluții pentru cele mai dificile aspecte. Astfel, pe 5 decembrie curent,...

Tinerii, interesați de voluntariat

    Recent, pe 07 decembrie curent, Consiliul raional al Tinerilor din Rezina, în parteneriat cu primăria Ignăței, au organizat și desfășurat, în incinta Căminului de cultură Ignăței, o Cafenea publică. Evenimentul s-a produs cu prezența voluntarilor de la Consiliul raional al Tinerilor din Rezina și elevi ai Liceului teoretic "Ioan Sârbu" din Ignăței, dar și elevi din satul vecin Meșeni.     Scopul Cafenelei publice a fost de a...

O casă protejată - o viață salvată

    Ținând cont de numărul de incendii din ultima perioadă, precum și în scopul minimalizării riscului de producere a cazurilor de incendii și intoxicații, soldate cu decesul persoanelor, începând cu luna noiembrie a anului curent, pe întreg teritoriul republicii se desfășoară Campania "O casă protejată - o viața salvată", care are drept scop prevenirea incendiilor și intoxicațiilor în sectorul locativ.     În...Recoltarea, influențată de condițiile climaterice

   Zicala populară "Toamna se numără bobocii" nu-și pierde actualitatea niciodată. Pentru agricultori numărarea a început în plină vară, cu unul dintre cele mai importante momente - recoltarea pâinii cea de toate zilele.

   În raion, recoltarea culturilor spicoase și leguminoase de grupa I a început în anul curent cu 10-15 zile mai devreme, comparativ cu anii precedenți. De fapt, natura își are regulile sale, noi având doar de câștigat, respectându-le.

   Pentru coordonarea desfășurării calitative și în termene optime a recoltării, prin dispoziția președintelui raionului nr. 73 din 13 iunie a. c., a fost instituit staff-ul raional, condus de vicepreședintele raionului în probleme de mediu și dezvoltare regională, Andrei Godoroja. Staff-ul este compus din 15 membri, reprezentanți ai diferitor servicii raionale.

   În total au fost semănate 10,7 mii ha, dintre care grâul de toamnă a ocupat o suprafață de 8,1 mii ha, orzul de toamnă - 0,8 mii ha, și cel de primăvară - 0,3 mii ha. Suprafețele ocupate de ovăz sunt nesemnificative - circa 0,1 mii ha. Din leguminoase a fost cultivată mazărea pentru boabe - 1,4 mii ha.

   Cele mai mari suprafețe, semănate cu culturile indicate, le dețin agenții economici din primăriile Cinișeuți (0,82 mii ha), Horodiște și Țareuca (câte 0,78 mii ha), Lalova (0,74 mii ha), Sârcova (0,57 mii ha).

   Agenții economici și-au pregătit din timp tehnica necesară pentru buna desfășurare a campaniei de recoltare. Deoarece e vreme caniculară, cu pericol de izbucnire a incendiilor, personalul a fost instruit în privința prevenirii cazurilor nefaste. Multe recomandări la capitolul dat sunt expuse în dispoziția președintelui raionului nr. 77 din 26 iunie a. c., care a fost expediată în adresa primăriilor. La răndul său, APL, de comun acord cu agenții economici din teritoriu, au elaborat măsuri organizatorice și profilactice de prevenire, asigurare și respectare a regulilor de apărare împotriva incendiilor etc.

   De la începutul recoltării, tot mai frecvent, ploile torențiale le dau mari bătăi de cap plugarilor. O parte de câmpuri s-a îmburuienit, îndeosebi cele semănate cu mazăre, recoltarea devenind destul de anevoioasă.

   Astfel, atestăm o tărăgănare a duratei recoltării.

   La moment,  se finalizează recoltarea orzului de toamnă, unde volumul global constituie aproape 2,5 mii de tone, cu media raională de câte 3,0 tone/ha.

   Principala cultură - grâul, e recoltată în proporție de 50 la sută, rodnicia medie pe raion constituind câte 3,1 tone/ha. Cele mai mari recolte le înregistrează producătorii agricoli din primăriile Solonceni, Mincenii de Jos și Mateuți, unde productivitatea e mai înaltă cu 20-30 la sută, comparativ cu media pe raion.

   Mazărea în raion este recoltată doar de pe 118 ha sau 8 la sută din toată suprafața. Recoltarea din anul curent e ceva mai specifică, nu ne prea bucură nici productivitatea de câte 1,0 tonă/ha, care, în anii 2016-2017, era de trei ori mai înaltă.

   Recoltarea rapiței s-a finalizat pe toată suprafața de 1,1 mii ha cu volumul global de 1,8 mii tone.

   Tuturor celor antrenați în campania de recoltare le dorim sănătate, puteri și curaj pentru a o finaliza cu succes.

Vera CERNEGA, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură  și Cadastru               

Acasă

În sus