BAC-2018: rezultate mai bune comparativ cu sesiunea precedentă

         În anul 2018, conform ordinului Ministrului Educației, Culturii și Cercetării nr. 413 din 02.04.2018 “Cu privire la instituirea Centrelor  de Bacalaureat, sesiunea 2018”, ordinul nr. 387 din 14.11.2017; nr. 46 din 23.01.2018  “Cu privire la aprobarea Programului de desfăşurare a sesiunii de examene-2018, în raionul Rezina au fost instituite 3 centre de BAC:          - L/t...

Dispoziție nr. 77 din 26.06.2018

”Cu privire la asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor în perioada campaniei de recoltare a culturilor cerealiere  și leguminoase de grupa I, roada anului 2018” Vezi aici textul dispoziției, pag. 1 Vezi aici textul dispoziției, pag. 2

Dispoziție nr. 73 din 13.06.2018

”Cu privire la instituirea staff-ului raional pentru coordonarea desfășurării recoltării culturilor cerealiere și leguminoase de grupa I, roada anului 2018” Vezi aici textul dispozițieiVictimele represiunilor politice comemorate la Rezina

     Zeci de persoane s-au adunat, astăzi, 06 iunie 2018, pentru a comemora victimele celui de-al doilea val de deportări din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949. Mitingul de comemorare a victimelor represiunilor sovietice a avut loc în toată țara, inclusiv și în raionul Rezina, mai exact, în incinta sălii de conferințe a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” .

     La eveniment au participat, secretarul interimar al Consiliului raional Rezina, Ruslan Socol, șeful Secției Cultură, Angela Racu, primarul de Rezina, Simion Tatarov, președintele Asociației Obștești al victimelor represiunilor politice din raion, Iacob Cazac, primari din localitățile raionului dar și victime ale represiunilor politice.

     Din numele conducerii raionului Rezina, în persoana doamnei Eleonora Graur, secretarul Consiliului raional Rezina, Ruslan Socol a ținut să accentueze că această zi ne permite să ne aducem aminte de acele evenimente tragice care au zguduit societatea noastră, evenimente care au adus suferințe multor familii din raionul Rezina. În mesajul de compasiune, le-a dorit tuturor sănătate, reiterând că conducerea raionului Rezina este mereu alături de familiile dumnealor. În acest sens, a îndemnat ca primarii din localitățile raionului să fie receptivi la doleanțele dumnealor și să le acorde ajutorul necesar.

     Ulterior, prezența a ținut un moment de reculegere pentru victimele represiunilor staliniste.

     Șeful Secție Cultură Rezina, a menționat că „ ziua de 6 iunie 1949, este o pagină tristă în istoria neamului nostru. 35 786 de oameni au fost scoși cu sila în miez de noapte și duși în Siberia, 35 000 pentru istoria neamului este o tragedie, pentru istoria universală este o statistică, dar pentru fiecare dintre acești oameni -  o istorie a sa personală. Menirea noastră este să culegem aceste istorii, fir cu fir și să le imortalizăm pentru a le transmite copiilor, nepoților și strănepoților, să știe prin ce calvar au trecut strămoșii noștri. Să le vorbim acestor generații despre acele timpuri triste care au trecut bunicii noștri”, a spus Angela Racu. Apoi, a dat citire victimelor represiunilor politice care mai sunt astăzi în viață.

     Primarul de Rezina,Simion Tatarov, cuprins de emoții, în discursul său, a spus că este important ca în fiecare an să nu uităm de acești oameni și de locul lor în istoria noastră. Le-a dorit tuturor celor care au trăit acele moment de groază și mai sunt în viață, multă sănătate dumnealor, copiilor și nepoților. A apreciat gestul autoritatății publice centrale de faptul că nu uită de acești oameni și au grijă de ei. I-a îndemnat pe cei din Asociația obștească a victimelor represiunilor politice, să își promoveze și în continuare drepturile pe care le au.

     Victimele represiunilor politice dar și cei dragi lor, prezenți la ceremonia de comemorare, în frunte cu președintele Asociației Obștești al victimelor represiunilor politice din raion, Iacob Cazac, cu lacrimi în ochi, și-au adus aminte de evenimentele tragice din 1949, au avut posibilitatea să împărtășească acele momente triste cu cei mai tineri.

     De amintit că, astăzi se împlinesc 69 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia iar toate drapelele de stat au fost coborâte în bernă. Recent, Guvernul Republicii Moldova a aprobat majorarea alocației de stat pentru această categorie până la 500 de lei, iar prețul biletelor de odihnă la sanatorii au fost reduse cu 50 la sută. La fel, victimele represiunilor politice beneficiază și de ajutor material anual, care în anul 2018 constituie suma de 1000 de lei pentru fiecare titular.

Iuliana POPA-CRUDU

Acasă

În sus