Perioada de aplicare la Concursul Naţional „IMM – Model sustenabil de Responsabilitate Socială” a fost extinsă

            Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din Republica Moldova pot aplica la Concursul Naţional „IMM – Model sustenabil de Responsabilitate Socială”, ediția a IX-a, desfășurat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Gala premiilor se va desfășura în cadrul Conferinței Internaţionale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii- 2018....

În 8 luni ale anului curent – peste 1 mln 400 de mii indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă

            Informația a fost făcută publică de către șeful Direcției CTAS Rezina, Tatiana Batistî, în cadrul ședinței operative din dimineața zilei de luni a săptămânii curente și vizează situația din raionul Rezina. Sursa a menționat că suma este foarte mare comparativ cu cele din perioadele similare ale anilor precedenți.  128 de milioane de lei constituie mărimea pensiei achitată celor peste 11 mii de pensionari din...

De Hramul satului – bilanțuri și aprecieri

     Tradiția de a serba Hramul bisericii din Ignăței în Ziua Nașterii Maicii Domnului s-a încetățenit de ani buni. Hramul casei, al localității este nu doar o tradiție frumoasă, ci și o ocazie perfectă pentru a face unele bilanțuri, a revedea prietenii, a savura din bucate alese, a audia o muzică selectă și a se uni toți împreună într-o horă a neamului. Toate acestea s-au întâmplat și la Ignăței sâmbăta trecută, a...Victimele represiunilor politice comemorate la Rezina

     Zeci de persoane s-au adunat, astăzi, 06 iunie 2018, pentru a comemora victimele celui de-al doilea val de deportări din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949. Mitingul de comemorare a victimelor represiunilor sovietice a avut loc în toată țara, inclusiv și în raionul Rezina, mai exact, în incinta sălii de conferințe a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” .

     La eveniment au participat, secretarul interimar al Consiliului raional Rezina, Ruslan Socol, șeful Secției Cultură, Angela Racu, primarul de Rezina, Simion Tatarov, președintele Asociației Obștești al victimelor represiunilor politice din raion, Iacob Cazac, primari din localitățile raionului dar și victime ale represiunilor politice.

     Din numele conducerii raionului Rezina, în persoana doamnei Eleonora Graur, secretarul Consiliului raional Rezina, Ruslan Socol a ținut să accentueze că această zi ne permite să ne aducem aminte de acele evenimente tragice care au zguduit societatea noastră, evenimente care au adus suferințe multor familii din raionul Rezina. În mesajul de compasiune, le-a dorit tuturor sănătate, reiterând că conducerea raionului Rezina este mereu alături de familiile dumnealor. În acest sens, a îndemnat ca primarii din localitățile raionului să fie receptivi la doleanțele dumnealor și să le acorde ajutorul necesar.

     Ulterior, prezența a ținut un moment de reculegere pentru victimele represiunilor staliniste.

     Șeful Secție Cultură Rezina, a menționat că „ ziua de 6 iunie 1949, este o pagină tristă în istoria neamului nostru. 35 786 de oameni au fost scoși cu sila în miez de noapte și duși în Siberia, 35 000 pentru istoria neamului este o tragedie, pentru istoria universală este o statistică, dar pentru fiecare dintre acești oameni -  o istorie a sa personală. Menirea noastră este să culegem aceste istorii, fir cu fir și să le imortalizăm pentru a le transmite copiilor, nepoților și strănepoților, să știe prin ce calvar au trecut strămoșii noștri. Să le vorbim acestor generații despre acele timpuri triste care au trecut bunicii noștri”, a spus Angela Racu. Apoi, a dat citire victimelor represiunilor politice care mai sunt astăzi în viață.

     Primarul de Rezina,Simion Tatarov, cuprins de emoții, în discursul său, a spus că este important ca în fiecare an să nu uităm de acești oameni și de locul lor în istoria noastră. Le-a dorit tuturor celor care au trăit acele moment de groază și mai sunt în viață, multă sănătate dumnealor, copiilor și nepoților. A apreciat gestul autoritatății publice centrale de faptul că nu uită de acești oameni și au grijă de ei. I-a îndemnat pe cei din Asociația obștească a victimelor represiunilor politice, să își promoveze și în continuare drepturile pe care le au.

     Victimele represiunilor politice dar și cei dragi lor, prezenți la ceremonia de comemorare, în frunte cu președintele Asociației Obștești al victimelor represiunilor politice din raion, Iacob Cazac, cu lacrimi în ochi, și-au adus aminte de evenimentele tragice din 1949, au avut posibilitatea să împărtășească acele momente triste cu cei mai tineri.

     De amintit că, astăzi se împlinesc 69 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia iar toate drapelele de stat au fost coborâte în bernă. Recent, Guvernul Republicii Moldova a aprobat majorarea alocației de stat pentru această categorie până la 500 de lei, iar prețul biletelor de odihnă la sanatorii au fost reduse cu 50 la sută. La fel, victimele represiunilor politice beneficiază și de ajutor material anual, care în anul 2018 constituie suma de 1000 de lei pentru fiecare titular.

Iuliana POPA-CRUDU

Acasă

În sus