Colectivul „Miraj” a transmis multă culoare la Festivalul „OHRID PEARL” din Macedonia

Colectivul de dans contemporan „Miraj” de la IP Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Rezina, în perioada 18 - 22 iunie 2022, a participat la Festivalul Internațional de Dans și Muzică populară „OHRID PEARL”, Ohrid, Macedonia. Astfel, cei 50 de copii, însoțiți de 16 părinți, au avut un program încordat de Festival și Excursii. Festivalul a luat start cu Parada celor 8 colective din țările participante: Macedonia,...

În atenția producătorilor agricoli!

            Direcția Agricultură, Alimentaţie, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional Rezina aduce la cunoștința producătorilor agricoli ca în perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor, să manifeste prudență maximă și să respecte normele și regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a evita riscurile și a reduce pierderile.             În acest...

„Cânt și joc moldovenesc” de Ziua Națională a Portului popular

     Pe 26 iunie curent, de Ziua națională a Portului popular, Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, în parteneriat cu primăria Saharna Nouă, a organizat și desfășurat cea de-a III-ia ediție a Festivalului raional al cântecului, jocului și portului popular cu genericul ,,Cânt și joc moldovenesc”. Printre obiectivele Festivalului se regăsesc: revitalizarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului muzical-coregrafic moldovenesc;...Finanțare pentru construcția Complexului sportiv din Rezina

        În Monitorul Oficial al Republicii Moldova din 22 iunie curent a fost publicată Hotărârea ”Cu privire la completarea Hotărârii Guvernului nr. 203 din 29 martie 2017”, prin care a fost completată Anexa la Documentul unic de program pentru anii 2017-2020. Aici găsim și Proiectul ”Dezvoltarea durabilă și competitivă a orașului Rezina prin amenajarea structurilor turistice, aferente Complexului sportiv Rezina”, finanțarea căruia, potrivit textului Hotărârii, ”...se va efectua din contul și în limitele mijloacelor financiare alocate din Fondul național pentru dezvoltare regională, începând cu anul 2018”.

        Potrivit președintelui raionului, Eleonora Graur, este vorba de depunerea și câștigarea acestui proiect de către Consiliul raional Rezina pentru finanțarea, din Fondul național pentru dezvoltare regională, a celei de-a doua etape a construcției Complexului sportiv din oraș. Publicarea hotărârii de guvern permite deja organizarea licitației și desemnarea antreprenorului pentru desfășurarea lucrărilor de construcție a terenului de sport  cu pistele de alergări și cu fixarea covorului sintetic, pe care îl va pune la dispoziție Federația Moldovenească de Fotbal (FMF).

        În context, președintele raionului a ținut să mai menționeze că proiectul este unul voluminos, de circa 100 de milioane de lei. Atunci când a fost derulat, în anul 2015, s-a contat foarte mult pe impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, care venea în bugetul raional de la ”Lafarge Ciment” Moldova SA, dar așa cum ulterior acest impozit a fost direcționat în Bugetul de stat, raionul a rămas fără importante surse financiare. Astfel, autoritățile sunt în căutare de bani din diferite surse, proiecte, ca lucrările de construcție a Complexului sportiv să continuie și să fie duse la bun sfârșit.         

        Construcția Complexului sportiv din Rezina este prevăzută în mai multe etape. Momentan, sunt în desfășurare (circa 70% executate) lucrările primei etape, care costă aproape 13 milioane de lei și care conțin efectuarea lucrărilor de terasament și de construcție a tribunelor.

        Va urma etapa a doua, despre care am menționat mai sus, cu lucrările respective, finanțate inclusiv din Fondul național de dezvoltare regională, la care va contribui și FMF.     

        Eleonora Graur a ținut să mai accentueze că acest proiect voluminos este absolut necesar pentru raion, cu atât mai mult, cu cât avem și rezultate frumoase, înregistrate de copii și maturi la diferite genuri sportive. Totodată, președintele a dat asigurări că proiectul va fi dus la bun sfârșit, fiind și motivație pentru cei care practică sportul și optează pentru un mod sănătos de viață. Chiar dacă costă destul de mult, treptat, puțin câte puțin, vor fi identificate surse financiare și obiectul va fi construit.

        În seara zilei de ieri, președintele raionului a mers pe șantierul de construcție, unde a examinat starea de fapt a lucrărilor și a discutat cu muncitorii.

Aculina POPA

 

Acasă

În sus