Ședință cu intenția de a-i ajuta pe agricultori

         În dimineața zilei de azi, funcționarii Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional Rezina au organizat și desfășurat o întrunire cu mai mulți conducători ai serviciilor desconcentrate în teritoriu. Este vorba de acele servicii, care în activitate au tangență cu activitatea agenților economici din sectorul agricol al raionului. Scopul întrunirii a rezidat în...

Diaspora și APL - solidari în soluționarea problemelor localităților

        Tarasova este un sat din cadrul comunei Solonceni, raionul Rezina, amplasat pe malul drept al Nistrului. Prima mențiune documentară a satului Tarasova din ținutul Soroca datează din 2 februarie 1619, când domnitorul Radu Mihnea confirma lui Dragotă vornicul stăpânirea asupra satului Tarasova.         În această localitate pitorească și foarte frumoasă locuiesc 503 cetățeni, 92 fiind copii și tineri,...

„Garderoba Socială” – un Serviciu Modern de Bibliotecă, care a ajutat mulțime de oameni

         Zilele trecute l-am văzut pe părintele Serghei, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Pripiceni-Răzeși, în fața Bibliotecii Publice Raionale ”Mihai Eminescu”. Venise să ia de la bibliotecă o donațe de haine pentru beneficiarii Centrului de plasament pentru copii „Picături de suflet” din localitate. Din discuțiile pe care le-am avut ulterior cu directorul bibliotecii, dna Galina Davâdic, am...Finanțare pentru construcția Complexului sportiv din Rezina

        În Monitorul Oficial al Republicii Moldova din 22 iunie curent a fost publicată Hotărârea ”Cu privire la completarea Hotărârii Guvernului nr. 203 din 29 martie 2017”, prin care a fost completată Anexa la Documentul unic de program pentru anii 2017-2020. Aici găsim și Proiectul ”Dezvoltarea durabilă și competitivă a orașului Rezina prin amenajarea structurilor turistice, aferente Complexului sportiv Rezina”, finanțarea căruia, potrivit textului Hotărârii, ”...se va efectua din contul și în limitele mijloacelor financiare alocate din Fondul național pentru dezvoltare regională, începând cu anul 2018”.

        Potrivit președintelui raionului, Eleonora Graur, este vorba de depunerea și câștigarea acestui proiect de către Consiliul raional Rezina pentru finanțarea, din Fondul național pentru dezvoltare regională, a celei de-a doua etape a construcției Complexului sportiv din oraș. Publicarea hotărârii de guvern permite deja organizarea licitației și desemnarea antreprenorului pentru desfășurarea lucrărilor de construcție a terenului de sport  cu pistele de alergări și cu fixarea covorului sintetic, pe care îl va pune la dispoziție Federația Moldovenească de Fotbal (FMF).

        În context, președintele raionului a ținut să mai menționeze că proiectul este unul voluminos, de circa 100 de milioane de lei. Atunci când a fost derulat, în anul 2015, s-a contat foarte mult pe impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, care venea în bugetul raional de la ”Lafarge Ciment” Moldova SA, dar așa cum ulterior acest impozit a fost direcționat în Bugetul de stat, raionul a rămas fără importante surse financiare. Astfel, autoritățile sunt în căutare de bani din diferite surse, proiecte, ca lucrările de construcție a Complexului sportiv să continuie și să fie duse la bun sfârșit.         

        Construcția Complexului sportiv din Rezina este prevăzută în mai multe etape. Momentan, sunt în desfășurare (circa 70% executate) lucrările primei etape, care costă aproape 13 milioane de lei și care conțin efectuarea lucrărilor de terasament și de construcție a tribunelor.

        Va urma etapa a doua, despre care am menționat mai sus, cu lucrările respective, finanțate inclusiv din Fondul național de dezvoltare regională, la care va contribui și FMF.     

        Eleonora Graur a ținut să mai accentueze că acest proiect voluminos este absolut necesar pentru raion, cu atât mai mult, cu cât avem și rezultate frumoase, înregistrate de copii și maturi la diferite genuri sportive. Totodată, președintele a dat asigurări că proiectul va fi dus la bun sfârșit, fiind și motivație pentru cei care practică sportul și optează pentru un mod sănătos de viață. Chiar dacă costă destul de mult, treptat, puțin câte puțin, vor fi identificate surse financiare și obiectul va fi construit.

        În seara zilei de ieri, președintele raionului a mers pe șantierul de construcție, unde a examinat starea de fapt a lucrărilor și a discutat cu muncitorii.

Aculina POPA

 

Acasă

În sus