Dragi rezineni!

    De Bobotează, în această zi de sărbătoare sfântă și mare, ne aducem aminte de toți cei dragi, dar și de cei care, fie că sunt aproape, fie că sunt departe, rămân în rugăciunile și în iubirea noastră.     De Bobotează primim puterea să ne iubim, nu numai unul câte unul, ci să-i iubim pe toți oamenii. Asta e creștinismul: religia iubirii.     Fie ca Botezul Domnului să vă aducă tuturor pace și...

Omagiu lui Mihai Eminescu

    Pe data de 15 ianuarie 2019 s-au împlinit 169 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu.     În dimineața zilei de marți, printre cei care au ținut să aducă omagii și să depună flori la bustul marelui poet din orașul Rezina, au fost angajați ai secțiilor și direcțiilor Consiliului raional, președintele degrevat al raionului, Eleonora Graur, angajați ai primăriei, alături de primarul Simion Tatarov,...

Primul punct de asistență medicală urgentă din acest an, inaugurat în satul Pripiceni-Răzeși

     La începutul anului pe stil vechi, mai exact - la data de 14 ianuarie curent, în satul Pripiceni-Răzeși din raionul Rezina a avut loc un eveniment important - inaugurarea punctului de asistență medicală urgentă prespitalicească (PAMU). Serviciul va acorda asistență medicală pentru aproximativ 10000 de locuitori din 8 localități ale raionului (Pripiceni-Răzeși, Pripiceni-Curchi, Pereni, Peciște, Meșeni, Ignăței, Trifești și Gordinești)....O nouă săptămână cu noi evenimente...

     O nouă săptămână cu activități noi discutate în ședința operativă de luni, în care președintele raionului Rezina, Eleonora Graur, le-a solicitat șefilor serviciilor desconcentrate, șefilor secțiilor și direcțiilor a Consiliului raional să facă trimitere la activitățile desfășurate săptămâna anterioară, dar și cele planificate pentru săptămâna curentă.

     Angela Vâșcovschi, șeful-adjunct al Direcției Învățământ, Tineret și Sport, a menționat că monitorizează desfășurarea examenelor gimnaziale și a celor de bacalaureat. Un alt aspect ține de elaborarea raportului final privind rezultatele testării naționale în învățământul primar. Pe 15 iunie curent, taberele de odihnă din raionul Rezina își vor deschide ușile pentru sezonul estival-2018.

     Șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru, Vera Cernega, săptămâna curentă se axează pe pregătirea către recoltarea culturilor cerealiere și leguminoase de gradul I. Anul acesta din cauza condițiilor climaterice, comparativ cu alți ani, recoltarea va demara cu o lună mai devreme. O altă etapă este stabilirea componența staff-ului raional pentru recoltare.

     Șeful IMSP „Centrul de sănătate Rezina”, Silvia Popov, a accentuat numărul de 3124 de pacienți care au fost primiți. La fel, a menționat și despre faptul că săptămâna trecută a fost un spor natural mai bun, din motivul că s-au născut 10 copii și a avut loc doar un singur deces. Săptămâna anterioară au avut o ședință la Agenția Teritorială Centrală a Companiei a Compaiei Naționale de Asigurări în Medicină, unde s-a vorbit despre prescrierea preparatelor parțial compensate, menționând că din cele 7 raioane și municipiul Chișinău, doar Centrul de Sănătate din Rezina a prescris 93% din cele preconizate pentru 5 luni, în rest toți au mai puțin de 80%. Se străduie să facă față, chiar dacă duc lipsa vădită de medici.

    Direcția raională pentru Siguranța Alimentelor săptămâna curentă a efectuat examinarea clinică a 3 loturi de pește viu, cu eliberarea certificatului veterinar destinat comercializării la piața orășenească. S-a efectuat expertiza sanitar-veterniară la 6 carcase de porcină și 11 carcase de bovină. Au fost efectuate controale, în parteneriat cu IP Rezina, la piața din Rezina și cea din satul Cinișeuți, unde au fost verificați 6 agenți economici care comercializează păsări vii. În urma controlului au fost îndeplinite acte și prescripții.

     Șeful Secției Cultură, Angela Racu, săptămâna trecută a delegat de la Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” din Rezina cercul de robotică, care a participat la un concurs la Biblioteca Națională pentru copii „ Ion Creangă” din Chișinău, de unde s-au întors cu cele mai multe puncte, echipa fiind cotată la nivel înalt. Fanfara „Plai Nistrean” a participat la Festivalul „Fanfara argintie”, care a avut loc la Soroca. Tabăra de Vară de Lectură și Agrement de la BPR „M.Eminescu” activează în regim obișnuit, în dimineața zilei de astăzi erau deja 20 de copii. În acest context, a ținut să anunțe și despre deplasarea coralei „Doina Nistrului” care astăzi merg în Italia la un festival-concurs. Pentru data de 24 iunie curent se pregătesc de Ziua portului popular, în combinație cu Ziua covorului moldovenesc, care se va desfășura în satul Ignăței. La momentul de față sunt înregistrate 19 colective din 4 raioane, ca: Rezina, Șoldănești, Telenești și Orhei. A făcut și un anunț, pentru data de 15 iunie, în legătură cu comemorarea plecării în neființă a marelui poet Mihai Eminescu,  începând cu ora 08: 30, va fi organizată depunere de flori la bustul poetului din Rezina.

     Tatiana Batistî, șeful Direcției Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Rezina, a adus la cunoștința tuturor despre faptul, că începând cu data de 4 iunie 2018, a fost inițiat procesul de scanare a informației din carnetele de muncă pentru perioada realizată până la 1 ianuarie 1999. La moment, potrivit graficului, au fost prezentate și scanate 374 de carnete de muncă din 57 de unități economice. Au fost întocmite 7 acte de verificare a certificatelor eliberate de confirmare a stagiului de cotizare pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999, inclusiv 77 de acte potrivit solicitărilor din Federația Rusă.                 Pentru săptămâna curentă, se continuă cu primirea și scanarea carnetelor de muncă de la agenții economici din teritoriu, totodată angajații casei teritoriale vor fi antrenați în audiența zilnică a cetățenilor, procesarea și prelucrarea actelor privind dreptul solicitat la prestații de asigurări sociale.

     Șeful Direcției Deservire Fiscală Rezina, Anatolie Lehevici, a adus la cunoștință,  că începând cu data de 06.06 2018, se desfășoară campania de informare a contribuabililor importatori, producători, distribuitori și vânzători de produse din tutun, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 613 din 01.08.17, stocurile de produse din tutun fabricate până la data de 01.01.18 vor fi comercializate până la 30.06.2018. Se finalizează procesul de înmânare a avizelor de plată și achitarea integrală a impozitelor pe bunurile imobiliare și funciare până la data de 30 iunie și beneficiarea de o reducere de 15 % din suma impozitului calculat pentru anul curent.

     Șeful Centrului Multifuncțional al Agenției Servicii Publice, Valentin Calin, a adus la cunoștința tuturor despre deschiderea noului centru, în care zilnic sunt primiți în jur de 300 de persoane. Indiferent de numărul populației, angajații sunt receptivi întru soluționarea tuturor întrebărilor pentru ca vizitaorii să fie mulțumiți.

     În contextul ședinței, directorul Centrului de Poștă Rezina a anunțat că au mai rămas 2 săptămâni pentru abonarea ziarelor și revistelor pentru a doua jumătate a anului.

     La finele ședinței, președintele Eleonora Graur a mulțumit tuturor pentru informațiile prezentate și le-a dorit o săptămână lucrativă.

Acasă

În sus