Veteranii razboiului din Afganistan au totalizat activitatea din 2019

         Deși, potrivit statutului, adunarea de dare de seamă și alegeri în Uniunea raională a Veteranilor războiului din Afganistan (UVRA) se desfășoară o dată la cinci ani, președintele Gheorghe Marchitan a făcut déjà o tradiție din a-i convoca pe membrii organizației anual, în luna decembrie, pentru a discuta și a reliefa problemele, dar și potențialele soluții pentru cele mai dificile aspecte. Astfel, pe 5 decembrie curent,...

Tinerii, interesați de voluntariat

    Recent, pe 07 decembrie curent, Consiliul raional al Tinerilor din Rezina, în parteneriat cu primăria Ignăței, au organizat și desfășurat, în incinta Căminului de cultură Ignăței, o Cafenea publică. Evenimentul s-a produs cu prezența voluntarilor de la Consiliul raional al Tinerilor din Rezina și elevi ai Liceului teoretic "Ioan Sârbu" din Ignăței, dar și elevi din satul vecin Meșeni.     Scopul Cafenelei publice a fost de a...

O casă protejată - o viață salvată

    Ținând cont de numărul de incendii din ultima perioadă, precum și în scopul minimalizării riscului de producere a cazurilor de incendii și intoxicații, soldate cu decesul persoanelor, începând cu luna noiembrie a anului curent, pe întreg teritoriul republicii se desfășoară Campania "O casă protejată - o viața salvată", care are drept scop prevenirea incendiilor și intoxicațiilor în sectorul locativ.     În...Structura culturilor agricole în raion în anul curent

  Campania semănatului  culturilor de primăvară în raion este finalizată. La majoritatea producătorilor agricoli finalizarea a coincis cu decada a II-a a lunii mai. Deja e posibil să facem bilanțul tuturor suprafețelor semănate atât în toamnă, cât și în primăvară, roada anului 2018.

  Din suprafața terenului arabil de peste 28 de mii ha în total pe raion, au fost semănate 26,9 mii ha sau 96 la sută. Terenuri nesemănate s-au acumulat în 21 de primării din raion, din diferite motive. Cele mai esențiale suprafețe nelucrate sunt în primăriile Ghiduleni și Bușăuca. Cauza principală constă în procesul de durată a defrișării fostelor plantații de pruni, sădiți în anii 1970-1980. Revenirea acestor terenuri în circuitul agricol, din punct de vedere tehnologic,  necesită o pregătire  deosebită, cu cheltuieli costisitoare.

  În principalele culturi semănate se regăsesc cerealierele, cu o suprafață de peste 16,2 mii ha sau cca 60 la sută din totalul terenurilor semănate. Pe primul loc este grâul cu 8,1 mii ha, apoi porumbul - peste 7,0 mii ha. Porumbul este cultivat,  în marea majoritate, pentru boabe, dar avem și agenți economici, care cultivă porumb pentru semințe.  Aceste semănături în anul curent ocupă circa 9 la sută din suprafața totală. Orzul s-a extins pe restul suprafeței.

  Un deosebit interes au avut producătorii pentru mazărea la boabe, semănând-o pe aproape 1,5 mii ha. Este una din cele mai majorate suprafețe din ultimii zece ani, în pofida riscului că e o cultură ce trebuie semănată primăvara devreme, iar condițiile din anul curent nu au fost atât de favorabile.

  Floarea-soarelui nu cedează porumbului, dimpotrivă. Producătorii noștri agricoli au semănat peste 7,4 mii ha, din care la semințe - cca 2 la sută.

  S-au dezis agricultorii de tutunărit, ramura în care a fost investit mult capital, dar și experiență. Dânșii explică că una din cauzele principale este prețul de comercializare foarte mic.

  Culturile furajere, preponderent lucerna, inclusiv cu cea din anii precedenți, abia ating nivelul de 0,5 mii ha. Șeptelul de animale existent este în raport direct cu poziția dată.

  În premieră în raion avem terenuri semănate cu in - 90 ha la un agent economic din primăria Horodiște. Iar în primăria Cinișeuți, un alt agent agricol a sădit 10 ha cu aluni, iar pe 27 ha - papură pentu brichete.

     Structura semănăturilor de facto nu respectă nici pe departe recomandările științei referitoare la asolamente. Țin să menționez, că producătorii anual cultivă producția care are cerere pe piață și mai puțină atenție acordă regulilor asolamentelor.

Vera CERNEGA, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru

Acasă

În sus