Veteranii razboiului din Afganistan au totalizat activitatea din 2019

         Deși, potrivit statutului, adunarea de dare de seamă și alegeri în Uniunea raională a Veteranilor războiului din Afganistan (UVRA) se desfășoară o dată la cinci ani, președintele Gheorghe Marchitan a făcut déjà o tradiție din a-i convoca pe membrii organizației anual, în luna decembrie, pentru a discuta și a reliefa problemele, dar și potențialele soluții pentru cele mai dificile aspecte. Astfel, pe 5 decembrie curent,...

Tinerii, interesați de voluntariat

    Recent, pe 07 decembrie curent, Consiliul raional al Tinerilor din Rezina, în parteneriat cu primăria Ignăței, au organizat și desfășurat, în incinta Căminului de cultură Ignăței, o Cafenea publică. Evenimentul s-a produs cu prezența voluntarilor de la Consiliul raional al Tinerilor din Rezina și elevi ai Liceului teoretic "Ioan Sârbu" din Ignăței, dar și elevi din satul vecin Meșeni.     Scopul Cafenelei publice a fost de a...

O casă protejată - o viață salvată

    Ținând cont de numărul de incendii din ultima perioadă, precum și în scopul minimalizării riscului de producere a cazurilor de incendii și intoxicații, soldate cu decesul persoanelor, începând cu luna noiembrie a anului curent, pe întreg teritoriul republicii se desfășoară Campania "O casă protejată - o viața salvată", care are drept scop prevenirea incendiilor și intoxicațiilor în sectorul locativ.     În...Lucrările agricole de primăvară sunt în toi

   Agricultura este una din ramurile economiei naționale cu cele mai mari riscuri. Sigur, de factorul uman depind în mare măsură rezultatele obținute, dar, indiscutabil, natura are cea mai mare influență. Nu a fost o excepție și primăvara anului curent. Din iarnă am trecut aproape la condițiile de vară. Cultivarea tradiționalelor culturi pentru raionul nostru - mazărea pentru boabe, orzul de primăvară etc, care se seamănă primăvara devreme, a devenit aproape  imposibilă.

   Culturile de toamnă, roada anului curent, au avut condiții favorabile de dezvoltare. La moment, cele trei culturi - grâul, orzul și rapița, ocupă peste 8,5 mii ha din terenurile arabile de 28,8 mii ha, gestionate de producătorii agricoli, sau 29, 5 la sută în asolamentul anului curent. În prezent, aceste culturi sunt fertilizate în proporție  de 80 la sută.

   Prin urmare, acum, primăvara, e necesar să semănăm peste 20,0 mii ha. Din practica anilor precedenți, fără a lua în calcul recomandările oamenilor de știință, pe care gestionarii terenurilor agricoli le ignoră în cele mai multe cazuri, ne așteptăm să avem semănate în jurul a 8,0 mii ha cu floarea-soarelui, porumb la boabe - 7,0 mii ha, precum și ale culturi.

   Conform datelor operative, acumulate din primării, în prezent, cu culturi de primăvară sunt semănate 7,4 mii ha sau 36 la sută din toată suprafața preconizată. Avem deja semănate cu porumb în jur de 2,0 mii ha, floarea-soarelui - 4,0 mii ha, mazăre - 0,8 mii ha, orz - 0,3 mii ha, ovăz - 0,2 mii ha etc.

   E în toi desfășurarea tuturor lucrărilor în livezi. Cele peste 1125 ha de plantații, sădite începând cu anii 2004-2005 și până în prezent, au fost tăiate în uscat sută la sută.

   Sunt efectuate operațiunile de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor atât în livezi, cât și la culturile agricole.

   Intuiesc că visul principal de moment al tuturor producătorilor agricoli este o ploaie bună, curată de primăvară, multașteptată, pe care o merită din plin și le doresc din tot sufletul să se materializeze.

Vera CERNEGA, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură  și Cadastru 

Acasă

În sus