Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 25-29.03.2019, Rezina

    În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:     25 martie 2019: satele Zahoreni, Horodiște (parțial) - 09:00-16:30;     26 martie 2019: satele Trifești, Horodiște (parțial) - 09:00-16:00;     27 martie 2019: satele Pereni, Trifești, Horodiște (parțial) - 09:00-16:30.     28 martie...

Modalități noi de ocupare a forței de muncă

   Subdiviziunea teritorială Ocuparea Forței de Muncă a raionului Rezina (STO) informează că, conform prevederilor Legii noi nr. 105 din 14 iunie 2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, data intrării în vigoare - 10.02.2019,  vine pe piața muncii cu un șir de măsuri noi de ocupare.    Instruirea la locul de muncă în cadrul unității: stabilește modul și condițiile de organizare, desfășurare a...

Turneul de volei "Odobescu Niculai"

    Sportul este vigoare, sănătate, dăruire și poate deveni, până la urmă, un mod de viață. Pentru cuizăuceni, sportul și anume voleiul s-a înrădăcinat datorită regretatului profesor de educație fizică Niculai Odobescu. Prin propriul exemplu le-a demonstrat consătenilor că acest sport este deosebit și licărul din ochii dumnealui i-a adunat și îi adună încă pe cuizăuceni pe terenul de volei. Începutul acestei primăveri a fost cu...Cu bucurie și dragoste creștină, L-au slăvit pe Domnul

     Cu pască, cozonac, ouă roșii, cu lumină și căldură, cu oameni dragi și gazde primitoare, dar și cu alese cântări, închinate Învierii Domnului - așa s-a desfășurat, pe 11 aprilie, ediția curentă a Festivalului cântecului pascal "Hristos a Înviat!" în raionul Rezina. De această dată, au binevoit să primească evenimentul primăria Cinișeuți și biserica din sat cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului" (în imagini).

    Atmosfera de aleasă sărbătoare am simțit-o chiar de la intrarea în sat - cald, luminos, de o parte și de alta a drumului central - verdele crud al firului ierbii, iar în grădini și ogrăzi - mulțime de narcși înfloriți, ce copleșeau prin frumusețe și miros.

     În ograda bisericii - sărbătoarea sărbătorilor, exprimată prin curățenie, bunătate, dar și mese îmbelșugate, pe care își vernisaseră expozițiile de bucate pascale tradiționale gospodinele participante la Festival. Pe fundal - o splendidă expoziție de covoare, amenajată cu efortul și priceperea femeilor din Cinișeuți.

    Festivalul "Hristos a Înviat!" a fost inaugurat prin binecuvântarea unui sobor de preoți, împreună cu protopopul de Rezina, Igor Cojocari, care a salutat lumea bună, adunată în interiorul frumos și spațios al bisericii "Acoperământul Maicii Domnului", apreciind faptul că activitatea culturală a prins rădăcini la noi, devenind tradițională și fiind găzduită, rând pe rând, de diferite localități ale raionului.

    Cuvinte de salut și apreciere au rostit pentru cei prezenți și președintele raionului, Eleonora Graur, directorul Centrului Național pentru Conservarea și Promovarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusarî, șeful Secției Cultură, Angela Racu, primarul de Cinișeuți, Mariana Corcevoi, preotul-paroh Alexandru Bordian.

    Au urmat câteva ore bune, pline cu cântări întru slăvirea Domnului și cu adevărată revelație pentru spectatori. Colectivele de artiști amatori din localitățile raionului, 29 la număr, au urcat pe scena improvizată în fața altarului bisericii cele mai frumoase, cele mai alese, cele mai pline de farmec cântări.

    Între timp, în curtea bisericii, după cum am menționat deja, încântau ochiul privitorului 17 expoziții de bucate pascale tradiționale. Juriul, exigent, dar și binevoitor, a dat verdictul, menționându-le pe cele mai autentice - ale gospodinelor din primăria Cinișeuți (locul I), din primăria Peciște (locul II) și din primăriile Mateuți, Sârcova, Piscărești, Saharna Nouă (locul III).

    Ediția din anul curent a Festivalului cântecului pascal "Hristos a Înviat!" a culminat cu menționarea tuturor participanților, care s-au bucurat de diploma, premii bănești și câte o icoană din partea organizatorilor.

     Pe final, am fost cu toții martorii unei situații cum rar se mai întâmplă pe la noi - încântați de atmosfera sărbătorii, dar și de cuvintele alese ale oaspeților și gazdelor primitoare, spectatorii nu se îndurau să plece din biserică, chiar dacă era deja hăt după-amiază. Semn că s-au simțit bine, confortabil, că au fost așteptați cu drag de către organizatori - angajații Secției Cultură a Consiliului raional Rezina, primăria Cinișeuți și biserica din sat "Acoperământul Maicii Domnului". Respect, sănătate și îndurare de la Domnul tuturor pentru efortul depus la organizarea unei adevărate sărbători, de care, cred, s-au bucurat și îngerii din Cer, și Hristos Domnul cel Înviat.

Aculina POPA

 

 

 

 

 

 

Acasă

În sus