Seminar informativ întru combaterea și prevenirea terorismului

     Centrul Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate a desfășurat astăzi, 19 aprilie, seminarul de informare cu referire la „Rolul Administrației Publice Locale în prevenirea terorismului”.      La seminar au participat conducerea raionului Rezina, primarii localităților din raion și reprezentanții serviciilor desconcentrate și descentralizate în teritoriu.      La începutul ședinței,...

Dispoziția nr. 48-C din 13 aprilie 2018, orașul Rezina

"Cu privire la prelungirea datei-limită a concursului pentru ocuparea funcției publice de execuție vacantă"     În temeiul art. 51, alin. (3), (4), art. 53, alin. (1), lit. b), art. 54, alin. (1), (3), (4) ale Legii Republicii Moldova nr. 436-XVI din 28 decembrie 2006, privind administrația publică locală cu modificările și completările ulterioare, art. 27, 29 ale Legii Republicii Moldova nr. 158-XVI din 04.07.2008, cu modificările și completările ulterioare,...

Președintele raionului apreciază rezultatele sportivilor rezineni

       În perioada 11-16 aprilie 2018, lotul naţional al Federaţiei de karate shotokan din Republica Moldova a participat la acea de-a 8-a ediţie a Campionatelor Europene de Karate Shotokan precum şi la acea de-a 8-a ediţie a Cupei Europene ”Kohai European Cup”, care s-a desfăşurat în oraşul Dabrowa Gornicza, Polonia.      Sportivii din Republica Moldova au avut o prestaţie remarcabilă  si la acest Campionat European,...Cu bucurie și dragoste creștină, L-au slăvit pe Domnul

     Cu pască, cozonac, ouă roșii, cu lumină și căldură, cu oameni dragi și gazde primitoare, dar și cu alese cântări, închinate Învierii Domnului - așa s-a desfășurat, pe 11 aprilie, ediția curentă a Festivalului cântecului pascal "Hristos a Înviat!" în raionul Rezina. De această dată, au binevoit să primească evenimentul primăria Cinișeuți și biserica din sat cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului" (în imagini).

    Atmosfera de aleasă sărbătoare am simțit-o chiar de la intrarea în sat - cald, luminos, de o parte și de alta a drumului central - verdele crud al firului ierbii, iar în grădini și ogrăzi - mulțime de narcși înfloriți, ce copleșeau prin frumusețe și miros.

     În ograda bisericii - sărbătoarea sărbătorilor, exprimată prin curățenie, bunătate, dar și mese îmbelșugate, pe care își vernisaseră expozițiile de bucate pascale tradiționale gospodinele participante la Festival. Pe fundal - o splendidă expoziție de covoare, amenajată cu efortul și priceperea femeilor din Cinișeuți.

    Festivalul "Hristos a Înviat!" a fost inaugurat prin binecuvântarea unui sobor de preoți, împreună cu protopopul de Rezina, Igor Cojocari, care a salutat lumea bună, adunată în interiorul frumos și spațios al bisericii "Acoperământul Maicii Domnului", apreciind faptul că activitatea culturală a prins rădăcini la noi, devenind tradițională și fiind găzduită, rând pe rând, de diferite localități ale raionului.

    Cuvinte de salut și apreciere au rostit pentru cei prezenți și președintele raionului, Eleonora Graur, directorul Centrului Național pentru Conservarea și Promovarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusarî, șeful Secției Cultură, Angela Racu, primarul de Cinișeuți, Mariana Corcevoi, preotul-paroh Alexandru Bordian.

    Au urmat câteva ore bune, pline cu cântări întru slăvirea Domnului și cu adevărată revelație pentru spectatori. Colectivele de artiști amatori din localitățile raionului, 29 la număr, au urcat pe scena improvizată în fața altarului bisericii cele mai frumoase, cele mai alese, cele mai pline de farmec cântări.

    Între timp, în curtea bisericii, după cum am menționat deja, încântau ochiul privitorului 17 expoziții de bucate pascale tradiționale. Juriul, exigent, dar și binevoitor, a dat verdictul, menționându-le pe cele mai autentice - ale gospodinelor din primăria Cinișeuți (locul I), din primăria Peciște (locul II) și din primăriile Mateuți, Sârcova, Piscărești, Saharna Nouă (locul III).

    Ediția din anul curent a Festivalului cântecului pascal "Hristos a Înviat!" a culminat cu menționarea tuturor participanților, care s-au bucurat de diploma, premii bănești și câte o icoană din partea organizatorilor.

     Pe final, am fost cu toții martorii unei situații cum rar se mai întâmplă pe la noi - încântați de atmosfera sărbătorii, dar și de cuvintele alese ale oaspeților și gazdelor primitoare, spectatorii nu se îndurau să plece din biserică, chiar dacă era deja hăt după-amiază. Semn că s-au simțit bine, confortabil, că au fost așteptați cu drag de către organizatori - angajații Secției Cultură a Consiliului raional Rezina, primăria Cinișeuți și biserica din sat "Acoperământul Maicii Domnului". Respect, sănătate și îndurare de la Domnul tuturor pentru efortul depus la organizarea unei adevărate sărbători, de care, cred, s-au bucurat și îngerii din Cer, și Hristos Domnul cel Înviat.

Aculina POPA

 

 

 

 

 

 

Acasă

În sus