Perioada de aplicare la Concursul Naţional „IMM – Model sustenabil de Responsabilitate Socială” a fost extinsă

            Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din Republica Moldova pot aplica la Concursul Naţional „IMM – Model sustenabil de Responsabilitate Socială”, ediția a IX-a, desfășurat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Gala premiilor se va desfășura în cadrul Conferinței Internaţionale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii- 2018....

În 8 luni ale anului curent – peste 1 mln 400 de mii indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă

            Informația a fost făcută publică de către șeful Direcției CTAS Rezina, Tatiana Batistî, în cadrul ședinței operative din dimineața zilei de luni a săptămânii curente și vizează situația din raionul Rezina. Sursa a menționat că suma este foarte mare comparativ cu cele din perioadele similare ale anilor precedenți.  128 de milioane de lei constituie mărimea pensiei achitată celor peste 11 mii de pensionari din...

De Hramul satului – bilanțuri și aprecieri

     Tradiția de a serba Hramul bisericii din Ignăței în Ziua Nașterii Maicii Domnului s-a încetățenit de ani buni. Hramul casei, al localității este nu doar o tradiție frumoasă, ci și o ocazie perfectă pentru a face unele bilanțuri, a revedea prietenii, a savura din bucate alese, a audia o muzică selectă și a se uni toți împreună într-o horă a neamului. Toate acestea s-au întâmplat și la Ignăței sâmbăta trecută, a...Cu bucurie și dragoste creștină, L-au slăvit pe Domnul

     Cu pască, cozonac, ouă roșii, cu lumină și căldură, cu oameni dragi și gazde primitoare, dar și cu alese cântări, închinate Învierii Domnului - așa s-a desfășurat, pe 11 aprilie, ediția curentă a Festivalului cântecului pascal "Hristos a Înviat!" în raionul Rezina. De această dată, au binevoit să primească evenimentul primăria Cinișeuți și biserica din sat cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului" (în imagini).

    Atmosfera de aleasă sărbătoare am simțit-o chiar de la intrarea în sat - cald, luminos, de o parte și de alta a drumului central - verdele crud al firului ierbii, iar în grădini și ogrăzi - mulțime de narcși înfloriți, ce copleșeau prin frumusețe și miros.

     În ograda bisericii - sărbătoarea sărbătorilor, exprimată prin curățenie, bunătate, dar și mese îmbelșugate, pe care își vernisaseră expozițiile de bucate pascale tradiționale gospodinele participante la Festival. Pe fundal - o splendidă expoziție de covoare, amenajată cu efortul și priceperea femeilor din Cinișeuți.

    Festivalul "Hristos a Înviat!" a fost inaugurat prin binecuvântarea unui sobor de preoți, împreună cu protopopul de Rezina, Igor Cojocari, care a salutat lumea bună, adunată în interiorul frumos și spațios al bisericii "Acoperământul Maicii Domnului", apreciind faptul că activitatea culturală a prins rădăcini la noi, devenind tradițională și fiind găzduită, rând pe rând, de diferite localități ale raionului.

    Cuvinte de salut și apreciere au rostit pentru cei prezenți și președintele raionului, Eleonora Graur, directorul Centrului Național pentru Conservarea și Promovarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusarî, șeful Secției Cultură, Angela Racu, primarul de Cinișeuți, Mariana Corcevoi, preotul-paroh Alexandru Bordian.

    Au urmat câteva ore bune, pline cu cântări întru slăvirea Domnului și cu adevărată revelație pentru spectatori. Colectivele de artiști amatori din localitățile raionului, 29 la număr, au urcat pe scena improvizată în fața altarului bisericii cele mai frumoase, cele mai alese, cele mai pline de farmec cântări.

    Între timp, în curtea bisericii, după cum am menționat deja, încântau ochiul privitorului 17 expoziții de bucate pascale tradiționale. Juriul, exigent, dar și binevoitor, a dat verdictul, menționându-le pe cele mai autentice - ale gospodinelor din primăria Cinișeuți (locul I), din primăria Peciște (locul II) și din primăriile Mateuți, Sârcova, Piscărești, Saharna Nouă (locul III).

    Ediția din anul curent a Festivalului cântecului pascal "Hristos a Înviat!" a culminat cu menționarea tuturor participanților, care s-au bucurat de diploma, premii bănești și câte o icoană din partea organizatorilor.

     Pe final, am fost cu toții martorii unei situații cum rar se mai întâmplă pe la noi - încântați de atmosfera sărbătorii, dar și de cuvintele alese ale oaspeților și gazdelor primitoare, spectatorii nu se îndurau să plece din biserică, chiar dacă era deja hăt după-amiază. Semn că s-au simțit bine, confortabil, că au fost așteptați cu drag de către organizatori - angajații Secției Cultură a Consiliului raional Rezina, primăria Cinișeuți și biserica din sat "Acoperământul Maicii Domnului". Respect, sănătate și îndurare de la Domnul tuturor pentru efortul depus la organizarea unei adevărate sărbători, de care, cred, s-au bucurat și îngerii din Cer, și Hristos Domnul cel Înviat.

Aculina POPA

 

 

 

 

 

 

Acasă

În sus