Consiliul electoral al Circumscripției electorale uninominale nr. 13 Rezina a constituit secțiile de votare

         În scopul organizării și desfășurării Alegerilor parlamentare și a Referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019, în conformitate cu art. 29, 30, 81, 197 din Codul electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997, Consiliul electoral al Circumscripției electorale uninominale nr. 13 Rezina a constituit secțiile de votare.   Vezi aici secțiile de votare din Circumscripția electorală uninominală nr. 13 Rezina  ...

Dragi rezineni!

    De Bobotează, în această zi de sărbătoare sfântă și mare, ne aducem aminte de toți cei dragi, dar și de cei care, fie că sunt aproape, fie că sunt departe, rămân în rugăciunile și în iubirea noastră.     De Bobotează primim puterea să ne iubim, nu numai unul câte unul, ci să-i iubim pe toți oamenii. Asta e creștinismul: religia iubirii.     Fie ca Botezul Domnului să vă aducă tuturor pace și...

Omagiu lui Mihai Eminescu

    Pe data de 15 ianuarie 2019 s-au împlinit 169 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu.     În dimineața zilei de marți, printre cei care au ținut să aducă omagii și să depună flori la bustul marelui poet din orașul Rezina, au fost angajați ai secțiilor și direcțiilor Consiliului raional, președintele degrevat al raionului, Eleonora Graur, angajați ai primăriei, alături de primarul Simion Tatarov,...Roada bună începe de la materialul semincer de calitate

   Se apropie lucrările de primăvară, semănatul culturilor agricole și comercianții deja propun spre vânzare întreg spectrul de material semincer. Semințele culturilor agricole sunt purtătoare ale caracterelor biologice și economice ale plantelor, de aceea recolta este în dependență directă de calitatea semințelor încorporate în sol.

   În acest context, specialiștii Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor Rezina vin cu unele precizări referitoare la procesul de comercializare a semințelor și a materialului săditor. Toate acestea - pentru a spori vigilența populației, a agricultorilor mari și mici la procurare și pentru a evita neplăcerile și ilegalitățile.

   În primul rând, pentru a fi siguri, cumpărătorii trebuie să procure semințele doar de la comercianții autorizați - din magazinele specializate, de la producătorii înregistrați.

   Informația despre toți agenții economici înregistrați în domeniul producerii, prelucrării și comercializării semințelor o puteți găsi pe pagina web a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor www.ansa.gov.md, la rubrica "Informații publice - Direcția Control Semincer", unde este publicat Registrul agenților economici înregisrați pentru producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor și materialului săditor (actualizat la 26.01.2018).

   Totodată, Direcția raională pentru Siguranța Alimentelor  Rezina dispune de informație despre cantitatea de semințe a culturilor de primăvară, propusă spre comercializare de agenții economici în anul 2018, informație pe care o putem oferi tuturor doritorilor.

   În al doilea rând, indiferent de cantitatea semințelor procurate, cereți un bon de plată, o factură fiscală și, obligatoriu, un certificat de calitate. În caz contrar, agricultorii nu veți putea apela la instanțele de judecată pentru a vă face dreptate. Când sunt cumpărate semințe pentru suprafețe mai mari, se recomandă întocmirea unui contract de vânzare-cumpăra­re.

   Vă informăm și despre cerințele specifice fața de comercializarea semințelor:

   - comercializarea semințelor se efectuează în baza Certificatului de calitate, eliberat de ANSA sau de diviziunea teritorială a producătorilor. Acest document conține informații despre solicitantul testului de calitate, specie și soi, numărul lotului, indicii de calitate și perioda validității rezultatelor, termenul în care este permisă comercializarea;

   - comercializarea semințelor este admisă în containere originale sigilate (plicuri, pachete mici, saci, containere metalice). Reambalarea materialului semincer se efectuează cu avizul favorabil și sub supravegherea inspectorilor responsabili de controlul semincer;

   - etichetarea loturilor de semințe este obligatorie. Etichetele vor conține următoarele informații:

   a) denumirea producătorului, țara producătore;

   b) denumirea autorității de certificare;

   c) denumirea speciei și soiului;

   d) numărul lotului, care este respectat și în Certificatul de calitate a semințelor;

   e) anul producerii și/sau certificării;

   f) cantitatea de semințe în container (masa semințe-lor sau numărul unitar de semințe);

   g) data de ambalare;

   h) numărul unic de identificare a etichetei sau a containerului;

   - semințele tratate se comercializează doar în containere, care vor fi marcate printr-o inscripție de avertisment. Prezentarea informațiilor privind componența chimică sau substanța activă în preparatul utilizat este obligatorie.

   Comercializarea materialului săditor pomicol și bacifer se efectuează în baza Certificatului de Valoare Biologică, eliberat de către inspectorul teritorial responsabil de certificarea materialului săditor.

   Materialul săditor se comercializează în snopi etichetați, etichetele vor conține următoarele informații obligatorii:

   a) denumirea producătorului și țara producătoare;

   b) denumirea autorității de certificare;

   c) denumirea speciei, soiului (sau a clonei, după caz) și a portaltoiului;

   d) seria etichetei;

   e) anul producerii și/sau certificării;

   f) cantitatea de bucăți în snop;

   g) numărul unic de identificare a etichetei sau a snopului.

Valentin BOTNARI, șeful Direcției rationale pentru Siguranța Alimentelor Rezina

 

Acasă

În sus