Consiliul Raional Rezina | Expoziție tematică, dedicată Holocaustului, la Liceul teoretic „Alexandru cel Bun”

Șantierul de construcție a drumului din Cuizăuca, vizitat de către președintele raionului

     La mijlocul săptămânii trecute, președintele raionului Rezina, Eleonora Graur a întreprins o vizită la șantierul de construcție a drumului din satul Cuizăuca, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Drumul a fost reparat capital pe o lungime de 1,03 kilometri, valoarea lucrărilor fiind 1, 467 de mii de lei .      Președintele Eleonora Graur a discutat cu primarul de Cuizăuca, Ion Frunză, cu...

De Ziua Independenței vom avea parte de o adevărată sărbătoare

       În debutul ședinței operative de astăzi, președintele raionului, Eleonora Graur, a atras atenția asistenței asupra câtorva evenimente, care urmează să se desfășoare în aceste ultime zile de august. În primul rând, este vorba despre 60 de copii, selectați din toate localitățile raionului, cărora li se vor înmâna ghiozdane cu cele necesare pentru școală în cadrul Campaniei „Copil școlarizat –...

Încă o dată despre digitalizarea carnetelor de muncă

   Casa Națională de Asigurări Sociale realizează procesul de scanare a informației din carnetele de muncă pentru perioada de până la 01.01.1999. Instituția s-a conformat prevederilor Hotărârii Guvernului  nr. 426 din 15.05.2018 cu privire la unele aspecte ce țin de evidența stagiului de muncă.    Conform hotărârii respective de Guvern, fiecare angajator este obligat să prezinte la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS), de la...Expoziție tematică, dedicată Holocaustului, la Liceul teoretic „Alexandru cel Bun”

     Astăzi, în incinta Liceului Teoretic ,,Alexandru cel Bun” din Rezina, a fost inaugurată o expoziție tematică, dedicată Holocaustului. Evenimentul s-a produs în cadrul Săptămânii Memoriei, în parteneriat cu reprezentanți ai Muzeului ”Patrimoniul evreiesc din Moldova” și cu participarea elevilor de la LT ,,Olimp” din Rezina.

    În cadrul activității au fost invitați și oaspeți de onoare: președintele raionului Rezina, Eleonora Graur, șeful Direcției Învățământ, Tineret ți Sport, Lilia Lazari, fostul profesor de istorie, cetățean de onoare la nivel de comunitate, cavaler al Ordinului Republicii, Nicolae Proca, și doctorul în filologie, colaborator științific superior al Academiei de Științe al Republicii Moldova, coordonatorul Programului „Centropa” în Moldova, Irina Șihova.

    Săptămâna Memoriei a fost una specială, elevii și profesorii fiind încadrați în pregătirea și abordarea subiectului dedicat Zilelor de comemorare a victimelor Holocaustului. Această ocazie a fost o bună oportunitate pentru elevi de a se familiariza cu o experiență tragică, fiind susținuți și ghidați de către administrația liceului și profesorii de istorie.

     Scopul activității a constituit un îndemn spre responsabilitatea oamenilor din societatea civilă de a se exprima, a lua atitudine, dar și de a preveni și împiedica repetarea genocidului oriunde în lume.

     Măsura respectivă a fost posibilă grație atitudinii și inițiativei parvenite din partea profesorului de istorie, membru activ în cadrul programului „Centropa” din țară,  Grigore Cojocaru.

     Cu prilejul inaugurării festive a expoziției, cu un cuvânt de salut pentru invitați și elevi, directorul instituției, Alexandra Rusu, a menționat că Holocaustul prezintă frică și fiori, iar începând cu 29 ianuarie 2018, în instituția pe care o conduce, derulează Ziua Memoriei în care au fost desfășurate un șir de activități. În cadrul lor, și-au propus să sensibilizeze și să studieze aprofundat această temă, dar și să comemoreze victimele Holocaustului. A mulțumit tuturor profesorilor de istorie și de educație civică, care au participat în cadrul activității, dar și reprezentanților de la Muzeul de Istorie a Moldovei, cu ocazia începutului unui parteneriat frumos, exprimat și prin aducerea unei expoziții tematice mai aproape de tinerii din liceele orașului Rezina.

     În contextul expoziției tematice, președintele raionului Rezina, Eleonora Graur, a accentuat că este onorată să participe la acest eveniment important pentru întreaga societate. A apreciat enorm inițiativa deosebită a administrației liceului, materializată reușit în parteneriat cu profesorii de istorie și elevii. A mulțumit pentru receptivitate colectivului de la Muzeul ”Patrimoniul evreiesc din Moldova” și a venit și cu un îndemn către elevi - mereu să pună în valoare omul.

     La rându-i, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Lilia Lazari, a spus că este foarte emoționată de activitatea organizată. A ținut să accentueze că apreciază frumoasa colaborarea dintre liceele din oraș. A îndemnat elevii să aprecieze orele de istorie pe care le oferă profesorii, deoarece în acest mod ei cultivă istoria, care ne definește ca popor. La fel le-a mai zis să nu fie indiferenți, să lupte pentru pace, liniște pentru ca împreună să dezvolte o viață frumoasă pentru întreaga omenire.

      Nicolae Proca, fost profesor de istorie, cetățean de onoare la nivel de comunitate, cavaler al Ordinului Republicii Moldova, a vorbit despre scriitorul Boris Vlăstaru-Wexler, născut în Rezina-târg, dar și despre multe alte file din istoria localității ca modalitate eficientă de educație pentru trecut, în numele viitorului.

      Evenimentul a fost însoțit de multe emoții evidente, deoarece tot ce se numește Holocaust lasă urme în suflet, prilej de meditație profundă. În acest secol grăbit, devenim mai neputincioși atunci când încercăm să găsim răspuns la întrebările ce țin de chinurile la care au fost supuși copiii evrei și intelectualii de forță ai acestui popor.

      Printr-un minut de reculegere, participanții la manifestare au cinstit memoria victimelor Holocaustului, indiferent de vârstă.

      Despre acele timpuri cumplite, dar și despre cum a influențat acea perioadă rudele mai apropiate și mai îndepărtate ale dumneaei, a vorbit profesoara de limbă rusă, Marina Șvarțmacler.

      Doctorul în filologie, colaborator științific superior al Academiei de Științe a Republicii Moldova, coordonatorul programului „Centropa” în Moldova, Irina Șihova, a vorbit despre istoria care ne reprezintă ca popor. A ținut să menționeze că problema Holocaustului trebuie pusă în continuare pe tapet, pentru că rămâne a fi una dintre cele mai importante și stringente probleme ale omenirii. Chiar dacă s-a diminuat din intensitatea care a avut-o inițial problema, totuși, a fost cel mai mare genocid. Tinerii trebuie să cunoască de ce s-au întâmplat acele lucruri, căci istoria ne învață să nu repetăm greșelile trecutului.

     La final, administrația liceului a ținut să aducă la cunoștința tuturor că evenimentul lansat astăzi va permite ca, în perioada 17-25 februarie 2018, să fie studiată fiecare fotografie din expoziția tematică, dedicată Holocaustului în istoria lumii.

Iuliana POPA-CRUDU

 

 

Acasă

În sus