Servicii sociale pentru cetățenii raionului

   În cadrul Direcției  Asistență Socială și Protecția Familiei (DASPF) a Consiliului raional Rezina sunt dezvoltate și prestate un șir de servicii, rezultatele cărora servesc drept garant al protecției și securității sociale a cetățenilor din raion.    Astfel, în perioada anului 2018, prin intermediul DASPF, au fost acordate următoarele ajutoare financiare și prestații prevăzute de legislația în vigoare:   1. Din mijloacele...

Directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ, în ședință de lucru

   Recent, în sala de ședințe a Consiliului raional Rezina, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Lilia Lazari, a organizat o ședință de lucru cu directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ din raion, aproximativ 30 la număr.    Temele abordate au fost stabilite în conformitate cu politicile educaționale din sistemul național de învățământ, iar materialele propuse celor prezenți au fost...

Tineri din Gimnaziul Saharna Nouă au participat la Gala Tineretului Ortodox

   În ziua de duminică, 10 februarie curent, un grup de elevi ai instituției noastre de învățământ a participat la "Gala Tineretului Ortodox", ediția a treia.    La Biserica "Întâmpinarea Domnului" din incinta Universității de Stat din Moldova au venit tineri ortodocși din diferite colțuri ale Republicii Moldova, care s-au adunat pentru a participa la un eveniment de totalizare a rezultatelor unui an de activitate, de mărturisire și...Expoziție tematică, dedicată Holocaustului, la Liceul teoretic „Alexandru cel Bun”

     Astăzi, în incinta Liceului Teoretic ,,Alexandru cel Bun” din Rezina, a fost inaugurată o expoziție tematică, dedicată Holocaustului. Evenimentul s-a produs în cadrul Săptămânii Memoriei, în parteneriat cu reprezentanți ai Muzeului ”Patrimoniul evreiesc din Moldova” și cu participarea elevilor de la LT ,,Olimp” din Rezina.

    În cadrul activității au fost invitați și oaspeți de onoare: președintele raionului Rezina, Eleonora Graur, șeful Direcției Învățământ, Tineret ți Sport, Lilia Lazari, fostul profesor de istorie, cetățean de onoare la nivel de comunitate, cavaler al Ordinului Republicii, Nicolae Proca, și doctorul în filologie, colaborator științific superior al Academiei de Științe al Republicii Moldova, coordonatorul Programului „Centropa” în Moldova, Irina Șihova.

    Săptămâna Memoriei a fost una specială, elevii și profesorii fiind încadrați în pregătirea și abordarea subiectului dedicat Zilelor de comemorare a victimelor Holocaustului. Această ocazie a fost o bună oportunitate pentru elevi de a se familiariza cu o experiență tragică, fiind susținuți și ghidați de către administrația liceului și profesorii de istorie.

     Scopul activității a constituit un îndemn spre responsabilitatea oamenilor din societatea civilă de a se exprima, a lua atitudine, dar și de a preveni și împiedica repetarea genocidului oriunde în lume.

     Măsura respectivă a fost posibilă grație atitudinii și inițiativei parvenite din partea profesorului de istorie, membru activ în cadrul programului „Centropa” din țară,  Grigore Cojocaru.

     Cu prilejul inaugurării festive a expoziției, cu un cuvânt de salut pentru invitați și elevi, directorul instituției, Alexandra Rusu, a menționat că Holocaustul prezintă frică și fiori, iar începând cu 29 ianuarie 2018, în instituția pe care o conduce, derulează Ziua Memoriei în care au fost desfășurate un șir de activități. În cadrul lor, și-au propus să sensibilizeze și să studieze aprofundat această temă, dar și să comemoreze victimele Holocaustului. A mulțumit tuturor profesorilor de istorie și de educație civică, care au participat în cadrul activității, dar și reprezentanților de la Muzeul de Istorie a Moldovei, cu ocazia începutului unui parteneriat frumos, exprimat și prin aducerea unei expoziții tematice mai aproape de tinerii din liceele orașului Rezina.

     În contextul expoziției tematice, președintele raionului Rezina, Eleonora Graur, a accentuat că este onorată să participe la acest eveniment important pentru întreaga societate. A apreciat enorm inițiativa deosebită a administrației liceului, materializată reușit în parteneriat cu profesorii de istorie și elevii. A mulțumit pentru receptivitate colectivului de la Muzeul ”Patrimoniul evreiesc din Moldova” și a venit și cu un îndemn către elevi - mereu să pună în valoare omul.

     La rându-i, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Lilia Lazari, a spus că este foarte emoționată de activitatea organizată. A ținut să accentueze că apreciază frumoasa colaborarea dintre liceele din oraș. A îndemnat elevii să aprecieze orele de istorie pe care le oferă profesorii, deoarece în acest mod ei cultivă istoria, care ne definește ca popor. La fel le-a mai zis să nu fie indiferenți, să lupte pentru pace, liniște pentru ca împreună să dezvolte o viață frumoasă pentru întreaga omenire.

      Nicolae Proca, fost profesor de istorie, cetățean de onoare la nivel de comunitate, cavaler al Ordinului Republicii Moldova, a vorbit despre scriitorul Boris Vlăstaru-Wexler, născut în Rezina-târg, dar și despre multe alte file din istoria localității ca modalitate eficientă de educație pentru trecut, în numele viitorului.

      Evenimentul a fost însoțit de multe emoții evidente, deoarece tot ce se numește Holocaust lasă urme în suflet, prilej de meditație profundă. În acest secol grăbit, devenim mai neputincioși atunci când încercăm să găsim răspuns la întrebările ce țin de chinurile la care au fost supuși copiii evrei și intelectualii de forță ai acestui popor.

      Printr-un minut de reculegere, participanții la manifestare au cinstit memoria victimelor Holocaustului, indiferent de vârstă.

      Despre acele timpuri cumplite, dar și despre cum a influențat acea perioadă rudele mai apropiate și mai îndepărtate ale dumneaei, a vorbit profesoara de limbă rusă, Marina Șvarțmacler.

      Doctorul în filologie, colaborator științific superior al Academiei de Științe a Republicii Moldova, coordonatorul programului „Centropa” în Moldova, Irina Șihova, a vorbit despre istoria care ne reprezintă ca popor. A ținut să menționeze că problema Holocaustului trebuie pusă în continuare pe tapet, pentru că rămâne a fi una dintre cele mai importante și stringente probleme ale omenirii. Chiar dacă s-a diminuat din intensitatea care a avut-o inițial problema, totuși, a fost cel mai mare genocid. Tinerii trebuie să cunoască de ce s-au întâmplat acele lucruri, căci istoria ne învață să nu repetăm greșelile trecutului.

     La final, administrația liceului a ținut să aducă la cunoștința tuturor că evenimentul lansat astăzi va permite ca, în perioada 17-25 februarie 2018, să fie studiată fiecare fotografie din expoziția tematică, dedicată Holocaustului în istoria lumii.

Iuliana POPA-CRUDU

 

 

Acasă

În sus