Servicii sociale pentru cetățenii raionului

   În cadrul Direcției  Asistență Socială și Protecția Familiei (DASPF) a Consiliului raional Rezina sunt dezvoltate și prestate un șir de servicii, rezultatele cărora servesc drept garant al protecției și securității sociale a cetățenilor din raion.    Astfel, în perioada anului 2018, prin intermediul DASPF, au fost acordate următoarele ajutoare financiare și prestații prevăzute de legislația în vigoare:   1. Din mijloacele...

Directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ, în ședință de lucru

   Recent, în sala de ședințe a Consiliului raional Rezina, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Lilia Lazari, a organizat o ședință de lucru cu directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ din raion, aproximativ 30 la număr.    Temele abordate au fost stabilite în conformitate cu politicile educaționale din sistemul național de învățământ, iar materialele propuse celor prezenți au fost...

Tineri din Gimnaziul Saharna Nouă au participat la Gala Tineretului Ortodox

   În ziua de duminică, 10 februarie curent, un grup de elevi ai instituției noastre de învățământ a participat la "Gala Tineretului Ortodox", ediția a treia.    La Biserica "Întâmpinarea Domnului" din incinta Universității de Stat din Moldova au venit tineri ortodocși din diferite colțuri ale Republicii Moldova, care s-au adunat pentru a participa la un eveniment de totalizare a rezultatelor unui an de activitate, de mărturisire și...Președintele raionului a solicitat implicare și atitudine corespunzătoare

 

    Ședința operativă din această săptămână a început cu discutarea consecințelor căderilor abundente de zăpadă, dar și implicarea factorilor responsabili în redresarea situației. Președintele raionului Rezina, Eleonora Graur, a salutat prezența serviciilor desconcentrate, dar și a șefilor secțiilor și direcțiilor Consiliului raional, accentuând că săptămâna trecută a fost una complicată.

     Totodată, a ținut să mulțumească Inspectoratului de Poliție Rezina pentru implicare și receptivitate în urma solicitărilor din partea cetățenilor.

     Președintele raionului a rămas nemulțumită de faptul că responsabilii de la Serviciul Situații Excepționale din Rezina au avut o atitudine neserioasă în zilele marcate de ninsorile abundente, dar și consecințele lor. Cu o precizare a menționat că ”Ninsorile nu sunt anul împrejur, ninsorile persistă o perioadă foarte scurtă, fapt ce ne determină să fim pregătiți 24/24 de ore, să putem asigura buna funcționare a raionului”. A rămas indignată de faptul că, săptămâna trecută, copiii care sunt transportați dintr-o localitate în alta  în instituțiile de învățământ nu au ajuns la ore.

     Reprezentantul Secției Situații Excepționale a vorbit despre activitatea din această perioadă, afirmând că au intervenit la toate solicitările fără nici o dificultate.

     Eleonora Graur a îndemnat responsabilii de la reprezentanța Rezina a SA ”Drumuri-Orhei” să anunțe toate drumurile care sunt deservite de instituția respectivă și a solicitat să fie prezentată lista agenților economici cu care au fost perfectate contracte de deservire în caz de condiții meteo nefavorabile.

     Cât privește asigurarea transportului pentru elevi, Svetlana Gușan de la Direcția Învățământ, Tineret și Sport Rezina a anunțat că din 782 de elevi transportați, la ore nu au fost prezenți doar 44 de elevi care merg în instituția publică Pripiceni-Răzeși din satele Trifești și Gordinești, din cauza traseului necurățat definitiv. În rest sunt asigurate condiții bune de funcționare, punctele de termoficare lucrează, copiii sunt asigurați cu hrană.

     Până la amiaza zilei de astăzi, Eleonora Graur a cerut Serviciului Situații Excepționale și reprezentanței Rezina a SA ”Drumuri-Orhei” să se implice în curățarea traseelor pe unde circulă microbuzele cu elevi pentru a înlătura orice impediment.

     Șeful IMSP „Spitalul raional”, Nina Postu, a anunțat că activează în regim obișnuit, au fost cazuri grave, internări de urgență, dirijate și de medicii de familie. În Secția Consultativă au fost mai multe adresări cu fracturi, dintre care 2 cazuri sunt fracturi complicate, care necesită transportarea bolnavilor la instituția republicană pentru a fi realizată o intervenție chirurgicală. La capitolul medicamente, consumabile și alimente sunt asigurați și activează în regim obișnuit.

     Potrivit șefului IMSP ”Centrul de Sănătate” Rezina, Silvia Popov, instituția a activat conform planului. Au întâmpinat dificultăți la transportarea medicilor din oraș care activează în sate, dar au ținut legătură permanentă cu lucrătorii medicali din localitățile raionului, inclusiv și în zilele de odihnă, pentru a monitoriza copiii, gravidele și pacienții în stare gravă.

     Conducerea raionului l-a întrebat pe șeful Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei, Boris Artin, care este situația beneficiarilor aflați în deservirea lucrătorilor sociali și dacă s-a ajuns la fiecare dintre ei. I s-a răspuns că nu există probleme și situații ieșite din comun, dar că se va reveni cu unele concretizări.

     Medicul-epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică, Vladimir Sinchevici, a vorbit despre creșterea numărului de infecții respiratorii acute și a cazurilor de gripă, inclusiv și în raionul Rezina.

     Cât privește asigurarea cu energie electrică, Iurie Urechi, directorul Filialei Rezina a SA ”RED-Nord”,a comunicat că pe data de 18 ianuarie 2018, au fost deconectări avariate,cauzate de vântul puternic și greutatea zăpezii. Deconectările au durat până la 3 ore, dar absolut toate localitățile, până la finele zilei respective, au fost reconectate la energia electrică.

     Președintele raionului Rezina, Eleonora Graur, i-a solicitat șefului Secției Administrație Publică, Ruslan Socol, să întocmească un raport de activitate al Consiliului raional pentru anul 2017 și să i-l prezinte în termenele stabilite.

     Șeful Inspectoratului de Poliție Rezina, Igor Botea, a spus că în perioada de raport membrii efectivului au intervenit la 67 de solicitări ale cetățenilor, 17 dintre care - de la persoane care au derapat de pe traseu în timp ce se deplasau cu autoturismele. În perioada dată au fost întregistrate 4 accidente rutiere, fără persoane traumatizate. În rest activează în regim obișnuit, în folosul cetățenilor.

     Pe final, președintele raionului le-a urat tuturor o săptămână lucrativă și a rugat ca sarcinile pe care le are fiecare să fie realizate și luate în serios.

Iuliana POPA-CRUDU

 

 

 

Acasă

În sus