Bucurați-vă, oameni! Vine primăvara!

            Pentru a contribui la dispoziția de sărbătoare a locuitorilor raionului Rezina și oaspeților lui, angajații Secției Cultură a Consiliului raional, ai Palatului Raional de Cultură „Nicolae Lupov” au pregătit un program cultural, care se va desfășura în cadrul tradiționalului Festival Internațional de Muzică și Dans „Mărțișor”, ediția anului 2018. Astfel, în perioada de referință, ne vom putea...

Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 26.02-02.03.2018, Rezina

   În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:    27 februarie 2018: satul Horodiște (parțial) - 09:30-17:00;    28 februarie 2018: satul Slobozia-Horodiște (parțial) - 09:30-17:00;    01 martie 2018: satul Horodiște (parțial) - 09:30-17:00.    Pentru informație suplimentară, apelați la următoarele numere...

Ziua președintelui raionului, în primăria Țareuca

        Stimați locuitori ai satelor Țareuca și Țahnăuți! Vineri, 23 februarie 2018, în primăria dumneavoastră se va desfășura Ziua președintelui raionului în teritoriu. Astfel, Eleonora Graur, președintele raionului Rezina, însoțită de șefii mai multor servicii desconcentrate în teritoriu, de conducători ai structurilor Consiliului raional, vor fi disponibili să vă primească în audiență începând cu ora 12.00,...Botezul Domnului, sărbătorit la Rezina

    Creştinii ortodocşi, care se conduc de calendarul iulian, sărbătoresc astăzi Botezul Domnului. Sărbătoarea se mai numeşte şi Arătarea Domnului, deoarece evocă momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, iar Sfânta Treime i s-a arătat lumii.

    Aceasta este una dintre cele 12 sărbători importante pe parcursul anului. Totodată, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

    Slujba Aghezmei Mari se săvârşeşte atât în Ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvântează, apoi, casele credincioşilor, cât şi în ziua Bobotezei, când se sfinţeşte agheazma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

    Agheazma Mare se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune, de obicei, câte un fir de busuioc. Agheazma se consumă timp de opt zile la rând, mai ales de la Ajunul Bobotezei, până la cea de-a opta zi după sărbătoare

    În dimineaţa zilei de astăzi, la biserica ,,Acoperământul Maicii Domnului” din Rezina a fost oficiat serviciul divin în cinstea marii sărbători. Ulterior, în piața centrală a orașului Rezina,  un sobor de preoţi, condus de blagocinul de Rezina, Igor Cojocari, au săvârșit Sfânta Liturghie și au sfințit agheazma.

 

    Zeci de credincioși au participat la Sfânta Liturghie, după care au luat agheazmă și au mers la casele lor pentru a stropi gospodăriile, ca să fie ferite de rele.

    Blagocinul raionului Rezina, Igor Cojocari, a felicitat toți creștinii adunați în piață, accentuând că sărbătoarea Botezul Domnului închide perioada sărbătorilor de iarnă. Le-a spus tuturor despre beneficiile apei sfinte și i-a îndemnat pe toți să bea de câte ori au nevoie.

    Alături de creștini, Eleonora Graur, președintele raionului a adresat un mesaj de felicitare, dorindu-le tuturor ca pacea ce a coborât în sufletele creștinilor în aceste zile de sfinte sărbători să se mențină acolo cât mai mult timp, determinându-ne la gânduri bune și fapte creștinești.

    Potrivit tradiţiei populare, dacă în această zi ninge sau e ger, atunci roada va fi bogată.

Iuliana POPA-CRUDU

Acasă

În sus