Secretarul de stat Elena Belei, în vizită de lucru la Rezina

        Secreatrul de stat al Minsiterului Educației, Culturii și Cercetării, Elena Belei, în dimineața acestei zile s-a aflat într-o vizită de lucru în raionul Rezina. Inițial, dumneaei, însoțită de președintele raionului, Eleonora Graur, vicepreeșdintele în probleme juridico-sociale, Vasile Gobjilă, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport (DÎTS), a avut o întâlnire cu directorii instituțiilor de învățăm&...

Cursă olimpică la alergări în orașul Rezina

        Elevi de la cele două licee din oraș, dar și un grup de seniori au participat la Cursa olimpică la alergări, dedicată Zilei Naționale a Sportului și Mișcării Olimpice, desfășurată în amiaza zilei de azi în orașul Rezina și având pe post de organizator primăria din localitate.         Inițial, participanții, echipați în tricouri pe care sta scris că își iubesc localitatea, au fost...

DISPOZIŢIE nr. 64 din 17 mai 2018, orașul Rezina

 „Cu privire la convocarea ședinţei Consiliului raional”           În baza art. 45, alin. (3), art. 53, pct. 1, lit. f) ale Legii Republicii Moldova privind administraţia publică locală nr. 436-XVI din 28.12.2006, art. 24, alin. (3) al Legii Republicii Moldova privind Statutul alesului local nr. 768-XV din 02.02.2000, preşedintele raionului Rezina DISPUNE:          1. Se convoacă şedinţa...Botezul Domnului, sărbătorit la Rezina

    Creştinii ortodocşi, care se conduc de calendarul iulian, sărbătoresc astăzi Botezul Domnului. Sărbătoarea se mai numeşte şi Arătarea Domnului, deoarece evocă momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, iar Sfânta Treime i s-a arătat lumii.

    Aceasta este una dintre cele 12 sărbători importante pe parcursul anului. Totodată, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

    Slujba Aghezmei Mari se săvârşeşte atât în Ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvântează, apoi, casele credincioşilor, cât şi în ziua Bobotezei, când se sfinţeşte agheazma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

    Agheazma Mare se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune, de obicei, câte un fir de busuioc. Agheazma se consumă timp de opt zile la rând, mai ales de la Ajunul Bobotezei, până la cea de-a opta zi după sărbătoare

    În dimineaţa zilei de astăzi, la biserica ,,Acoperământul Maicii Domnului” din Rezina a fost oficiat serviciul divin în cinstea marii sărbători. Ulterior, în piața centrală a orașului Rezina,  un sobor de preoţi, condus de blagocinul de Rezina, Igor Cojocari, au săvârșit Sfânta Liturghie și au sfințit agheazma.

 

    Zeci de credincioși au participat la Sfânta Liturghie, după care au luat agheazmă și au mers la casele lor pentru a stropi gospodăriile, ca să fie ferite de rele.

    Blagocinul raionului Rezina, Igor Cojocari, a felicitat toți creștinii adunați în piață, accentuând că sărbătoarea Botezul Domnului închide perioada sărbătorilor de iarnă. Le-a spus tuturor despre beneficiile apei sfinte și i-a îndemnat pe toți să bea de câte ori au nevoie.

    Alături de creștini, Eleonora Graur, președintele raionului a adresat un mesaj de felicitare, dorindu-le tuturor ca pacea ce a coborât în sufletele creștinilor în aceste zile de sfinte sărbători să se mențină acolo cât mai mult timp, determinându-ne la gânduri bune și fapte creștinești.

    Potrivit tradiţiei populare, dacă în această zi ninge sau e ger, atunci roada va fi bogată.

Iuliana POPA-CRUDU

Acasă

În sus