Servicii sociale pentru cetățenii raionului

   În cadrul Direcției  Asistență Socială și Protecția Familiei (DASPF) a Consiliului raional Rezina sunt dezvoltate și prestate un șir de servicii, rezultatele cărora servesc drept garant al protecției și securității sociale a cetățenilor din raion.    Astfel, în perioada anului 2018, prin intermediul DASPF, au fost acordate următoarele ajutoare financiare și prestații prevăzute de legislația în vigoare:   1. Din mijloacele...

Directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ, în ședință de lucru

   Recent, în sala de ședințe a Consiliului raional Rezina, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Lilia Lazari, a organizat o ședință de lucru cu directorii-adjuncți din instituțiile de învățământ din raion, aproximativ 30 la număr.    Temele abordate au fost stabilite în conformitate cu politicile educaționale din sistemul național de învățământ, iar materialele propuse celor prezenți au fost...

Tineri din Gimnaziul Saharna Nouă au participat la Gala Tineretului Ortodox

   În ziua de duminică, 10 februarie curent, un grup de elevi ai instituției noastre de învățământ a participat la "Gala Tineretului Ortodox", ediția a treia.    La Biserica "Întâmpinarea Domnului" din incinta Universității de Stat din Moldova au venit tineri ortodocși din diferite colțuri ale Republicii Moldova, care s-au adunat pentru a participa la un eveniment de totalizare a rezultatelor unui an de activitate, de mărturisire și...Botezul Domnului, sărbătorit la Rezina

    Creştinii ortodocşi, care se conduc de calendarul iulian, sărbătoresc astăzi Botezul Domnului. Sărbătoarea se mai numeşte şi Arătarea Domnului, deoarece evocă momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, iar Sfânta Treime i s-a arătat lumii.

    Aceasta este una dintre cele 12 sărbători importante pe parcursul anului. Totodată, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

    Slujba Aghezmei Mari se săvârşeşte atât în Ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvântează, apoi, casele credincioşilor, cât şi în ziua Bobotezei, când se sfinţeşte agheazma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

    Agheazma Mare se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune, de obicei, câte un fir de busuioc. Agheazma se consumă timp de opt zile la rând, mai ales de la Ajunul Bobotezei, până la cea de-a opta zi după sărbătoare

    În dimineaţa zilei de astăzi, la biserica ,,Acoperământul Maicii Domnului” din Rezina a fost oficiat serviciul divin în cinstea marii sărbători. Ulterior, în piața centrală a orașului Rezina,  un sobor de preoţi, condus de blagocinul de Rezina, Igor Cojocari, au săvârșit Sfânta Liturghie și au sfințit agheazma.

 

    Zeci de credincioși au participat la Sfânta Liturghie, după care au luat agheazmă și au mers la casele lor pentru a stropi gospodăriile, ca să fie ferite de rele.

    Blagocinul raionului Rezina, Igor Cojocari, a felicitat toți creștinii adunați în piață, accentuând că sărbătoarea Botezul Domnului închide perioada sărbătorilor de iarnă. Le-a spus tuturor despre beneficiile apei sfinte și i-a îndemnat pe toți să bea de câte ori au nevoie.

    Alături de creștini, Eleonora Graur, președintele raionului a adresat un mesaj de felicitare, dorindu-le tuturor ca pacea ce a coborât în sufletele creștinilor în aceste zile de sfinte sărbători să se mențină acolo cât mai mult timp, determinându-ne la gânduri bune și fapte creștinești.

    Potrivit tradiţiei populare, dacă în această zi ninge sau e ger, atunci roada va fi bogată.

Iuliana POPA-CRUDU

Acasă

În sus