Consiliul Raional Rezina | Botezul Domnului, sărbătorit la Rezina

Șantierul de construcție a drumului din Cuizăuca, vizitat de către președintele raionului

     La mijlocul săptămânii trecute, președintele raionului Rezina, Eleonora Graur a întreprins o vizită la șantierul de construcție a drumului din satul Cuizăuca, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Drumul a fost reparat capital pe o lungime de 1,03 kilometri, valoarea lucrărilor fiind 1, 467 de mii de lei .      Președintele Eleonora Graur a discutat cu primarul de Cuizăuca, Ion Frunză, cu...

De Ziua Independenței vom avea parte de o adevărată sărbătoare

       În debutul ședinței operative de astăzi, președintele raionului, Eleonora Graur, a atras atenția asistenței asupra câtorva evenimente, care urmează să se desfășoare în aceste ultime zile de august. În primul rând, este vorba despre 60 de copii, selectați din toate localitățile raionului, cărora li se vor înmâna ghiozdane cu cele necesare pentru școală în cadrul Campaniei „Copil școlarizat –...

Încă o dată despre digitalizarea carnetelor de muncă

   Casa Națională de Asigurări Sociale realizează procesul de scanare a informației din carnetele de muncă pentru perioada de până la 01.01.1999. Instituția s-a conformat prevederilor Hotărârii Guvernului  nr. 426 din 15.05.2018 cu privire la unele aspecte ce țin de evidența stagiului de muncă.    Conform hotărârii respective de Guvern, fiecare angajator este obligat să prezinte la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS), de la...Botezul Domnului, sărbătorit la Rezina

    Creştinii ortodocşi, care se conduc de calendarul iulian, sărbătoresc astăzi Botezul Domnului. Sărbătoarea se mai numeşte şi Arătarea Domnului, deoarece evocă momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, iar Sfânta Treime i s-a arătat lumii.

    Aceasta este una dintre cele 12 sărbători importante pe parcursul anului. Totodată, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

    Slujba Aghezmei Mari se săvârşeşte atât în Ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvântează, apoi, casele credincioşilor, cât şi în ziua Bobotezei, când se sfinţeşte agheazma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

    Agheazma Mare se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune, de obicei, câte un fir de busuioc. Agheazma se consumă timp de opt zile la rând, mai ales de la Ajunul Bobotezei, până la cea de-a opta zi după sărbătoare

    În dimineaţa zilei de astăzi, la biserica ,,Acoperământul Maicii Domnului” din Rezina a fost oficiat serviciul divin în cinstea marii sărbători. Ulterior, în piața centrală a orașului Rezina,  un sobor de preoţi, condus de blagocinul de Rezina, Igor Cojocari, au săvârșit Sfânta Liturghie și au sfințit agheazma.

 

    Zeci de credincioși au participat la Sfânta Liturghie, după care au luat agheazmă și au mers la casele lor pentru a stropi gospodăriile, ca să fie ferite de rele.

    Blagocinul raionului Rezina, Igor Cojocari, a felicitat toți creștinii adunați în piață, accentuând că sărbătoarea Botezul Domnului închide perioada sărbătorilor de iarnă. Le-a spus tuturor despre beneficiile apei sfinte și i-a îndemnat pe toți să bea de câte ori au nevoie.

    Alături de creștini, Eleonora Graur, președintele raionului a adresat un mesaj de felicitare, dorindu-le tuturor ca pacea ce a coborât în sufletele creștinilor în aceste zile de sfinte sărbători să se mențină acolo cât mai mult timp, determinându-ne la gânduri bune și fapte creștinești.

    Potrivit tradiţiei populare, dacă în această zi ninge sau e ger, atunci roada va fi bogată.

Iuliana POPA-CRUDU

Acasă

În sus