Botezul Domnului, sărbătorit la Rezina

    Creştinii ortodocşi, care se conduc de calendarul iulian, sărbătoresc astăzi Botezul Domnului. Sărbătoarea se mai numeşte şi Arătarea Domnului, deoarece evocă momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, iar Sfânta Treime i s-a arătat lumii.     Aceasta este una dintre cele 12 sărbători importante pe parcursul anului. Totodată, Boboteaza încheie ciclul...

Iubiți creștini, frați întru Domnul!

       Astăzi, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza. În această zi Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat, la vârsta de 30 de ani, de către Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan. Este una dintre cele 12 sărbători importante, praznice împărătești, de pe parcursul anului. Totodată, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.        Bunul Dumnezeu ne-a da...

Polițiștii, antrenați în acțiuni de redresare a situației

        Zăpada, pe care am așteptat-o atâta timp și care a căzut din abundență în ultimele ore, a reușit să creeze un șir de probleme pentru locuitorii raionului, de altfel, ca și pentru cei din alte unități teritorial-administrative din țară.         În context, Inspectoratul de Poliţie Rezina aduce la cunoştinţa locuitorilor raionului că, pe parcursul nopţii şi până la moment, membrii...Șantierul de reabilitare a drumului înspre Lalova: prima ședință de lucru

   Marțea trecută, în biroul președintelui raionului, s-a desfășurat prima ședință de lucru, care a dat start implementării Proiectului "Reabilitarea și conectarea drumului local L165 la drumul național R20 și coridorul regional nr. 13". Pentru precizare, este vorba despre segmentul de drum care duce de la traseul național înspre satul Lalova, cu intrare la Mănăstirea Țâpova.

   Suma totală a investițiilor necesare pentru realizarea proiectului este de 81025750 de lei. Din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) au fost solicitați 70000000 de lei, contribuția din partea aplicantului - Consiliul raional Rezina, fiind de 11025750 de lei. Pentru acest an Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat din Fondul Național de Dezvoltare Regională suma de 7 milioane de lei.

   La prima ședință de lucru, reprezentanți ai beneficiarului, Consiliul raional Rezina, și antreprenorului, SRL "Genesis International", au discutat momentele de lucru, ce țin nemijlocit de demararea cât mai curândă a lucrărilor. La discuție au participat dna Eleonora Graur, președintele raionului Rezina; dl Eugeniu Postu, șeful Secției Economie a CR Rezina (manager de proiect); dl Marcel Rusu, șeful Secției Construcții, Gospodărie comunală și Drumuri a CR Rezina; dl Artur Polihovici, reprezentantul Inspecției teritoriale în construcții; dl Vitalie Mrug, directorul general al SRL "Genesis International"; dl Ștefan Ciubotaru, directorul tehnic al SRL "Genesis International"; dl Victor Calin, directorul SRL "Cad Expert"; dl Simion Clipa, responsabilul tehnic. La fel, au fost prezenți și dnii primari ai localităților conexe: Mihail Gotornicean (comuna Lalova); Dorel Iurco (comuna Horodiște); Ion Stog (comuna Mincenii de Jos).

   Dna președinte s-a adresat antreprenorului: "Salutăm receptivitatea dvs în calitate de parteneri și insistăm demararea lucrărilor cât mai rapid. Noi vom acorda asistență și susținere în toate, ca lucrurile să meargă bine".

   Directorul general al întreprinderii executante a răspuns: "Lucrările deja au început. Noi am studiat minuțios traseul, ne-am consultat și propunem ca porțiunea de asfalt existentă să fie practicată în continuare, iar reabilitarea porțiunii indicate în proiect am decis, s-o pornim de la cotitura ce duce spre satul Mincenii de Jos. Până la sfârșitul anului în curs planificăm să reabilităm aproximativ 6 km de drum, să ajungem la stația de alimentare cu combustibil "Basa Petrol".

   Am discutat cu primarii localităților implicate în proiect. Nu am stabilit deocamdată unde am putea amenaja o parcare pentru tehnica antrenată în lucrări, dar, sper, se va rezolva. Am încheiat contractul necesar pentru aprovizionare cu pietriș, alte acțiuni au fost întreprinse, ce țin de realizarea acestui proiect."

   Dna președinte s-a interesat "...când concret încep lucrările propriu-zise? Ne interesează și termenele, dar și calitatea înaltă a lucrărilor executate".

   "Vom depune efortul necesar, ca să fie calitate și să ne încadrăm în termene", a fost răspunsul.

   Tot în cadrul ședinței vizate, dl Eugeniu Postu, managerul proiectului, a prezentat și a transmis antreprenorului cartea tehnică, autorizația de construcție, avizul sanitar, avizul Inspectoratului General de Poliției, avizul Agenției "Apele Moldovei". La fel, au fost coordonate și alte momente de lucru. Într-un ceas bun!

Violeta PISTRUI

 

Acasă

În sus