Botezul Domnului, sărbătorit la Rezina

    Creştinii ortodocşi, care se conduc de calendarul iulian, sărbătoresc astăzi Botezul Domnului. Sărbătoarea se mai numeşte şi Arătarea Domnului, deoarece evocă momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, iar Sfânta Treime i s-a arătat lumii.     Aceasta este una dintre cele 12 sărbători importante pe parcursul anului. Totodată, Boboteaza încheie ciclul...

Iubiți creștini, frați întru Domnul!

       Astăzi, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza. În această zi Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat, la vârsta de 30 de ani, de către Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan. Este una dintre cele 12 sărbători importante, praznice împărătești, de pe parcursul anului. Totodată, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.        Bunul Dumnezeu ne-a da...

Polițiștii, antrenați în acțiuni de redresare a situației

        Zăpada, pe care am așteptat-o atâta timp și care a căzut din abundență în ultimele ore, a reușit să creeze un șir de probleme pentru locuitorii raionului, de altfel, ca și pentru cei din alte unități teritorial-administrative din țară.         În context, Inspectoratul de Poliţie Rezina aduce la cunoştinţa locuitorilor raionului că, pe parcursul nopţii şi până la moment, membrii...În raion a început campania de recoltare a cerealelor

   Cea mai importantă lucrare agricolă, care a demarat pe câmpurile agenților economici din raion, este recoltarea. E un moment important, pentru că fermierii s-au pregătit temeinic să desfășoare aceste lucrări în termene optime, fiind atenți, firește, și la prognozele meteorologice.

   Practic toți agenții economici din primăriile raionului sunt preocupați de recoltarea grânelor. Iar situația la moment se prezintă astfel:

   În  raion au fost însămânțate cu culturi cerealiere grupa I, roada anului curent, 9000 ha, dintre care semănăturile de toamnă constituie 84 la sută, iar cele de primăvară - 16%.

   Suprafața cea mai considerabilă e cultivată cu grâu -  în jurul a 7000 ha, inclusiv cu cel de  toamnă - 6,8 mii ha și de primăvară - 0,2 mii ha.

   Cultura orzului stă pe locul II, fiind cultivată pe  aproximativ 1,3 mii ha, suprafețele cu orz de toamnă prevalând și ocupând 60 la sută din total.

   Mazărea, unul dintre cei mai prețioși premergători pentru toate culturile de câmp, a fost cultivată pe o suprafață totală de peste 700 ha.

   Semănăturile cu ovăz ocupă doar 86 ha.

   Agenții economici dispun de 66 de combine pentru recoltarea culturilor indicate. Recoltarea e în plină desfășurare. E pe final recoltarea orzului de toamnă și a mazării la boabe. Avem agenți economici, care deja au început și recoltarea grâului de toamnă.

   Conform datelor operative, la momentul pregătirii articolului, deja erau recoltate 442 ha de grâu cu o rodnicie medie de 3,7 t/ha; orz de toamnă - 522 ha, câte 3,4 t/ha; mazăre - 566 ha, câte 1,2 t/ha.

Vera CERNEGa, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional Rezina

 

Acasă

În sus