În dezbateri - pregătirea pentru sezonul toamnă-iarnă 2017-2018

            Astăzi, 22 septembrie, a fost desfășurată o ședință de lucru a comisiei raionale de pregătire a economiei și sferei sociale din raionul Rezina pentru activitate în perioada rece a anului.             În debutul ședinței, președintele raionului Rezina, dna Eleonora Graur,  s-a expus referitor la ordinea de zi cu privire starea procesului de pregătire a economiei și...

Ședință ordinară a Consiliului de administrare a Fondului local de susținere socială a populației

        Membrii Consiliului de administrare a Fondului local de susținere socială a Populației (FLSSP) s-au convocat pe data de 21 septembrie într-o ședință de lucru. În cadrul ședinței, prezidată de dna Eleonora Graur, președintele raionului, președintele FLSSP, dânșii s-au pronunțat asupra a trei puncte incluse pe agenda de lucru.         Pe marginea primei chestiuni – ”Cu privire la examinarea...

Ministrul Vasile Bâtca, mulțumit de procesul de construcție a locuințelor sociale în orașul Rezina

      După o perioadă de la demararea lucrărilor de reconstrucție a unui bloc locativ cu apartamente sociale din orașul Rezina, astăzi, 21 septembrie, președintele raionului Rezina, dna Eleonora Graur, împreună cu Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dl Vasile Bâtca, au efectuat o inspecție de lucru pe șantierul în construcție de pe str. 1 Mai, 6 pentru a vedea la ce etapă sunt lucrările.      Termenul de...Android Client

lorem

Acum disponibil și pe Android

descarcă aplicația

În raion a început campania de recoltare a cerealelor

   Cea mai importantă lucrare agricolă, care a demarat pe câmpurile agenților economici din raion, este recoltarea. E un moment important, pentru că fermierii s-au pregătit temeinic să desfășoare aceste lucrări în termene optime, fiind atenți, firește, și la prognozele meteorologice.

   Practic toți agenții economici din primăriile raionului sunt preocupați de recoltarea grânelor. Iar situația la moment se prezintă astfel:

   În  raion au fost însămânțate cu culturi cerealiere grupa I, roada anului curent, 9000 ha, dintre care semănăturile de toamnă constituie 84 la sută, iar cele de primăvară - 16%.

   Suprafața cea mai considerabilă e cultivată cu grâu -  în jurul a 7000 ha, inclusiv cu cel de  toamnă - 6,8 mii ha și de primăvară - 0,2 mii ha.

   Cultura orzului stă pe locul II, fiind cultivată pe  aproximativ 1,3 mii ha, suprafețele cu orz de toamnă prevalând și ocupând 60 la sută din total.

   Mazărea, unul dintre cei mai prețioși premergători pentru toate culturile de câmp, a fost cultivată pe o suprafață totală de peste 700 ha.

   Semănăturile cu ovăz ocupă doar 86 ha.

   Agenții economici dispun de 66 de combine pentru recoltarea culturilor indicate. Recoltarea e în plină desfășurare. E pe final recoltarea orzului de toamnă și a mazării la boabe. Avem agenți economici, care deja au început și recoltarea grâului de toamnă.

   Conform datelor operative, la momentul pregătirii articolului, deja erau recoltate 442 ha de grâu cu o rodnicie medie de 3,7 t/ha; orz de toamnă - 522 ha, câte 3,4 t/ha; mazăre - 566 ha, câte 1,2 t/ha.

Vera CERNEGa, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional Rezina

 

Acasă

În sus