Președintele raionului a solicitat implicare și atitudine corespunzătoare

      Ședința operativă din această săptămână a început cu discutarea consecințelor căderilor abundente de zăpadă, dar și implicarea factorilor responsabili în redresarea situației. Președintele raionului Rezina, Eleonora Graur, a salutat prezența serviciilor desconcentrate, dar și a șefilor secțiilor și direcțiilor Consiliului raional, accentuând că săptămâna trecută a fost una complicată.      Totodată, a...

Botezul Domnului, sărbătorit la Rezina

    Creştinii ortodocşi, care se conduc de calendarul iulian, sărbătoresc astăzi Botezul Domnului. Sărbătoarea se mai numeşte şi Arătarea Domnului, deoarece evocă momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, iar Sfânta Treime i s-a arătat lumii.     Aceasta este una dintre cele 12 sărbători importante pe parcursul anului. Totodată, Boboteaza încheie ciclul...

Iubiți creștini, frați întru Domnul!

       Astăzi, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza. În această zi Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat, la vârsta de 30 de ani, de către Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan. Este una dintre cele 12 sărbători importante, praznice împărătești, de pe parcursul anului. Totodată, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.        Bunul Dumnezeu ne-a da...În atenţia producătorilor agricoli: Cod galben de îngheț!

     Temperaturile joase, din săptămâna curentă nu sunt o excepţie şi pentru raionul Rezina. Suntem în perioada, când plantaţiile multuanuale, îndeosebi livezile, şunt în floare, iar  semănăturile culturilor de toamnă şi ale altor culturi -  la o anumită fază de dezvoltare. Sub influenţa condiţiilor meteo apărute ne putem aștepta la multe urmări negative asupra stării lor.

     În conformitate cu datele prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, este prognozat „cod galben” de înghețuri pe întreg teritoriul țării. Pe 20.04, ziua - cer noros, pe arii extinse - precipitații puternice sub formă de ploaie și lapoviță, se vor forma depuneri de lapoviță. Vântul va sufla din nord-est 6-11 m/s cu intensificări de până la 15-20 m/s. Temperatura maximă a aerului se va situa între +1ºC şi +5ºC.

     Prognoza meteo pentru perioada 21-26.04.2017 arată astfel: pe 21.04 noaptea vor cădea precipitații puternice sub formă de ploaie și lapoviță, iar ziua pe arii extinse – precipitații slabe, izolat moderate. În intervalul 22-24.04 izolat vor cădea precipitații slabe. Pe 25-26.04 vremea va fi fără precipitaţii. În 21.04 se vor forma depuneri de lapoviță, pe 22.04 pe drumuri ghețuș. Vântul va sufla din nord cu trecere din sud 5-10 m/s, pe 21-22.04 izolat cu intensificări de până la 15-20 m/s.

      Temperatura minimă a aerului noaptea va oscila: în intervalul 21-24.04 în fond între 0ºC şi +3ºC, izolat se vor semnala înghețuri cu intensitatea de -1…-3ºC, doar pe 22.04 – înghețuri cu intensitatea de 0…-5ºC; pe 25-26.04 se va situa între 0ºC şi +6ºC.

        Recomandării de protecție împotriva înghețurilor

      Direcția Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional Rezina atenționează producătorii agricoli despre pericolul iminent, care amenință plantațiile horticole și semănăturile plantelor de cultură pe parcursul nopților săptămânii curente.

      Vă propunem:

      Metoda fumigaţiei – se bazează pe principiul micşorării efectului radiaţiei nocturne cu ajutorul unui ecran protector de fum, de durată limitată, generat de o substanţă fumigenă. Perdeaua de fum împiedică răcirea solului şi a pomilor, reducând efectul radiaţiei nocturne.

   Se recomandă folosirea unor substanţe care să producă un fum persistent în jurul pomi­lor. Aerosolii produşi trebuie să fie de culoare albă, întrucât au o mai mare putere de reflecţie şi împiedică astfel producerea radiaţiei noc­turne.

   Mărirea umidităţii aerului pentru combaterea îngheţurilor nocturne cu ajutorul aspersoarelor care, pulverizând apa în atmosferă, ridică temperatura aerului cu 2-4°C. Irigaţia prin aspersiune se declanşează cu câteva minute înainte de apariţia îngheţului. Stratul de gheaţă, care se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care împiedică răcirea ramurilor, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura foarte apropiată de 0°C. Instalaţiile de aspersoare sunt rentabile când pot fi folosite ulterior la udarea pomilor şi aplicarea îngrăşămintelor.

   Metoda ventilării aerului constă în amestecarea paturilor răcite din ime­diata vecinătate a solului cu cele mai calde de deasupra, urmărindu-se elimi­narea inversiunii termice. Ventilarea aerului se execută cu ajutorul unor ventilatoare speciale de mare capacitate, care se instalează la capatul parcelelor.

   Agenții economici sunt îndemnaţi să informeze organul agricol raional în caz de afectare a culturilor agricole în urma înghețurilor la tel.: (0254) 2-46-65; (0254) 2-45-37 sau la adresa de e-mail secagrezina@mail.ru.

Vera CERNEGA, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional Rezina

 

Acasă

În sus