Va fi elaborat proiectul Regulamentului privind repartizarea locuințelor sociale

       În cadrul ședinței operative de luni, 25 septembrie, președintele raionului Rezina, dna Eleonora Graur, a adus la cunoștință că începând cu săptămâna anterioară, ședințele operative se desfășoară într-un nou format, cu un număr majorat de servicii desconcentrate pentru a avea acces la o informație mai amplă.        Președintele raionului s-a adresat colegilor care trec la moment prin...

În dezbateri - pregătirea pentru sezonul toamnă-iarnă 2017-2018

            Astăzi, 22 septembrie, a fost desfășurată o ședință de lucru a comisiei raionale de pregătire a economiei și sferei sociale din raionul Rezina pentru activitate în perioada rece a anului.             În debutul ședinței, președintele raionului Rezina, dna Eleonora Graur,  s-a expus referitor la ordinea de zi cu privire starea procesului de pregătire a economiei și...

Ședință ordinară a Consiliului de administrare a Fondului local de susținere socială a populației

        Membrii Consiliului de administrare a Fondului local de susținere socială a Populației (FLSSP) s-au convocat pe data de 21 septembrie într-o ședință de lucru. În cadrul ședinței, prezidată de dna Eleonora Graur, președintele raionului, președintele FLSSP, dânșii s-au pronunțat asupra a trei puncte incluse pe agenda de lucru.         Pe marginea primei chestiuni – ”Cu privire la examinarea...Android Client

lorem

Acum disponibil și pe Android

descarcă aplicația

La Sfânta Mănăstire Saharna artiștii l-au slăvit pe Domnul

   Și în acest an, tradițional deja, în a treia zi de Paști, la Mănăstirea "Sfânta Treime" din Saharna a avut loc ediția ordinară a Festivalului cântecului pascal "Hristos a Înviat!". Organizată și desfășurată de către Secția Cultură a Consiliului raional Rezina în parteneriat cu Mănăstirea Saharna, activitatea de suflet are drept obiective revitalizarea datinilor și obiceiurilor populare ale Sfintelor Sărbători de Paști; valorificarea și promovarea cântecului pascal; familiarizarea tinerei generații cu obiceiurile populare de Paști; valorificarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.

   Festivalul a conținut și o splendidă expoziție a bucatelor pascale, la vernisarea căreia a contribuit marea majoritate a colectivelor participante - 26 la număr. Am avut în scenă și oaspeți - este vorba despre Formația folclorică "Țărăncuța" din satul Ghincăuți, raionul Edineț și Formația folclorică din satul Oxentea, raionul Dubăsari.

   Membrii colectivelor folclorice, comunitatea monahală a Sfintei Mănăstiri, dar și toți creștinii veniți pentru a se închina în acest locaș, au fost salutați și felicitați de autorități de rang republican, raional și orășenesc. Astfel, dna Eleonora Graur, președintele raionului Rezina, a menționat importanța Festivalului "Hristos a Înviat!", desfășurat anual, precum și patrimoniul cultural, turistic, de care dispune raionul nostru și care merită vizitat, valorificat și perpetuat. Iar îndemnul de final al președintelui a fost: "Ediția de azi a Festivalului, cântările pascale, ce vor fi interpretate de către artiștii amatori, să ne pătrundă în suflete, să ne facă mai buni, să ne consolideze în fapte plăcute lui Dumnezeu".

   Dl Stanislav Rusu, directorul general al Agenției Turismului a Republicii Moldova, prezent la ceremonia de inaugurare a ediției ordinare a Festivalului "Hristos a Înviat!", s-a declarat onorat și copleșit de emoții extraordinare, menționând că a acceptat cu mare drag invitația rezinenilor de participare la activitatea pascală de suflet.

   Dumnealui a vorbit și despre domeniul pe care îl gestionează - segment al economiei naționale, care  trebuie să creeze locuri de muncă, să aducă bani la buget prin promovarea celor mai unicale și deosebite valori pe care le are poporul nostru moștenite de la străbuni.

   "Iar acest eveniment este parte componentă din tezaurul nostru, este potențialul cu care ne mândrim și pe care trebuie să-l promovăm, pentru a vorbi lumii întregi cine suntem și cum suntem noi. Trebuie să avem cât mai mulți vizitatori, cât mai multe evenimente de acest gen - avem un potențial enorm, rămâne doar să ne consolidăm eforturile și să ne găsim locul pe mapamondul turistic".

   Dna Angela Racu, șeful Secției Cultură, la fel, a salutat asistența, mulțumind tuturor pentru receptivitate și disponibilitatea de a participa la un eveniment cultural de slăvire prin cântec a Domnului Iisus cel Înviat, mai menționând și aptitudinile de bune gospodine ale femeilor noastre, care, prin bucatele pascale, frumos amenajate pe mai multe mese în curtea mănăstirii, au reușit să-și etaleze cele mai rafinate abilități în ale gătitului și servitului unei mese de sărbătoare.

   Dna Maria Macrii, primarul de Saharna Nouă, dar și dl Simion Tatarov, primarul de Rezina, le-au dorit tuturor celor prezenți ca "...Lumina Învierii să nu apună nicicând în sufletele și inimile dumneavoastră", iar Bunul Dumnezeu să ne ajute în lucrurile frumoase și bune", dorindu-le succese tuturor.

   Secretarul protopopiatului Rezina, părintele Ghenadie Boldișor, a lăudat disponibilitatea obștii monahale a Mănăstirii "Sfânta Treime" din Saharna de a găzdui deja câteva ediții ale Festivalului cântecului pascal, apreciind totodată și efortul tuturor celor implicați în pregătirea nemijlocită și desfășurarea evenimentelor de suflet, plăcute lui Dumnezeu.

   Iar gazda Festivalului "Hristos a Înviat!", Arhimandritul Adrian, starețul Mănăstirii Saharna, a binecuvântat evenimentul, procedând și la o scurtă incursiune în istoria bogată a locului, unde atâta lume bună, cu gânduri curate, s-a adunat să-L proslăvească pe Dumnezeu.

   "Viața noastră este scurtă, trebuie să le dovedim pe toate - să creștem, să studiem, să ne căsătorim, să creștem copii, să zidim o casă, să sădim pomi, dar trebuie să găsim numaidecât timp și pentru a ne hrăni sufletul. Anume asemenea momente frumoase, când ne adunăm, ne punem straie populare, ne amintim de rădăcinile adânci ale neamului nostru, fac parte din hrana spirituală pentru noi.

   Avem pentru ce-i mulțumi Domnului - suntem o țară mică, dar bogată în tradiții, ne bucurăm de liniște și pace pe pământul nostru - iar asta este destul de mult pentru omul muritor...

   Avem moldoveni plecați în diferite țări ale lumii, acolo ei nu doar muncesc, ci promovează și valorile noastre, cultura, credința strămoșească", a mai spus părintele stareț.

   Apoi scena improvizată în curtea mănăstirii a fost pusă la dispoziția colectivelor de artiști amatori, care, preț de câteva ore, au reușit să capteze atenția spectatorilor și să genereze încântarea lor.

 

Acasă

În sus